Categories
Invitati si raspunsuri

Vizualizarea – Perfectionarea loviturii

Roger Federer - FH - DowntheLine - ProStrokes 2.0

Priveste imaginea video in care Federer da lovitura de dreapta. Urmareste atent miscarea picioareleor, a corpului, a mainii si traiectoria rachetei.

Antrenor nu sunt ca sa merg cu analiza tehnica mai departe. Te intrebi insa ce are sa spuna un psiholog despre perfectionarea loviturii? Are sa spuna un lucru atat de simplu incat aproape ca e uitat sa fie folosit: Vizualizeaza lovitura! Aceasta capacitate de ?a vedea cu ochii mintii? este comuna tuturor sportivilor de top. Nici unuia nu ii lipseste.

Ce e vizualizarea

Ajuta-ma sa iti explic ce inseamna vizualizare si la ce ajuta: inchide ochii, relaxeaza-te fizic si imagineaza-ti cum dai lovitura de dreapta. Te-ai vazut de undeva din afara asa cum l-ai vazut pe Federer in imaginea video sau ai simtit in interiorul tau cum lovesti mingea? Oricum ai fi facut-o e bine! Incearca acum sa te vezi si din cealalta pozitie.

Daca te-ai vazut spre exemplu din afara incearca acum si simte lovitura in interior, cum duci racheta spre spate, cum lovesti mingea si cum termini lovitura in spate.

Tips and Trics

Vizualizezi miscarea corecta Vizualizarea loviturii ajuta foarte mult la crearea programului mental pentru ca miscarea sa fie executata in practica exact cum ai fost invatat sa o faci. Nu altfel.

Vizualizezi si te antrenezi Cand vizualizezi miscarea trebuie sa o aplici si in practica. Daca doar exersezi lovitura de dreapta in mintea ta si nu o executi si la antrenament, n-are sa iasa asa cum iti doresti.

Scurtezi timpul de perfectionare al loviturii Pe masura ce capeti mai multa incredere in tehnica loviturii pe care vrei sa o imbunatatesti incepi sa inveti ?fineturile?: o lovitura de dreapta cu lift sau o lovitura de dreapta in lung de linie dupa un cross. Daca iti imaginezi cum o faci, timpul de invatare pe teren se scurteaza.

Sfaturi practice

-????????? Pentru antrenamentul metodei vizualizarii este util ca intai sa te relaxezi fizic si mental intr-un loc linistit, dupa care sa incepi sa vizualizezi miscarea.

-????????? Foloseste-ti toate simturile pentru asta: simte racheta in mana, mirosul zgurii, al mingii, auzi lovitura mingii in racheta, simte mana cum se misca spre spate, simte impactul mingii in racheta, simte cum duci mana spre fata, cum liftezi samd. Creaza cu simturile tale un fel de film al miscarii asa cum iti doresti sa iasa pe teren.

-????????? Vizualizeaza cateva minute cel putin o data pe zi si da-ti timp doua saptamani ca sa te obisnuiesti cu tehnica. Apoi tehnica are sa iti vina natural si ai sa o folosesti pr?t de cateva secunde cand si oriunde vei dori: pe teren, acasa, in autobuz?

Copiii sunt campioni la vizualizare, asa ca indemnati-i sa o practice! Pentru cei mai mari, amintiti-va si dati-va ragaz sa fiti din punctul acesta de vedere din nou copii.

Nicoleta Tanase-Trifu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *