Categories
Invitati si raspunsuri

Salutari din Colombia

Dupa cum i-am promis? lui? “coach” iata-ma scriind la “ziar”.? Si cum ii sugerez lui? tot timpul o sa incerc sa fiu scurt.

Hmm Columbia … in mod neasteptat pentru mine (nu am mai vizitat America de Sud) suntem intr-un club incredibil cum nu cred ca o sa avem in urmatorii 10-15 ani. 12 hectare de vegetatie, tenis, golf, echitatie, inot, sala de forta, piscina, hotel si multe alte facilitati. Turneu? de 75.000 de dolari organizat exemplar si cred ca si cei de la Open Romania ar avea cate ceva de invatat.

Asta fiind introducerea vroiam sa relatez o discutie avuta cu cateva zile inainte de plecare cu niste prieteni tot antrenori. Bineinteles ca discutia a ajuns la ce face si ce nu face federatia noastra (cred ca este subiectul favorit al tenisului romanesc). Ca uite alte federatii cate fac; federatiile in cauza fiind cea? franceza, germana etc. Si atunci i-am intrebat daca toata lumea este de acord ca in spatele acestor federatii se afla cluburi puternice, populate cu multi membrii aducatori de venituri, iar acesti membrii sunt parte ai unei societati care promoveaza si incurajeaza sportul si nu produce ineptii precum cea de a interzice plimbarea cu bicicleta in parc …

Toti au fost de acord mai ales ca lucreaza/activeaza la un club de top al conditiilor materiale si facilitatilor oferite insa un club neinteresat de performanta pentru ca nu? aduce profit substantial sau imediat.

Concluzia ar fi ca, pana nu avem o societate sanatoasa? – cu legi benefice sportului si culturii – creatoare de valori reale, cu oameni interesati de sport, cu cluburi puternice (nu numai in tenis) si federatie implicata si potenta , performanta va aparea doar intamplator.

Apostu Artemon Efremov,

2 replies on “Salutari din Colombia”

“Performanta va aparea intamplator”. Primul gand care mi-a venit in minte cand am citit ultimele tale cuvinte a fost: Victor Hanescu. Nu Andrei Pavel pentru ca el la 19 ani era in Germania unde a avut conditii foarte bune de antrenament. Victor Hanescu acum cativa ani, cand era in top 50, era foarte suparat pe FRT pentru ca a ajuns pe banii lui in Monte Carlo (parca) la un fizioterapeut care i-a spus ca zilnic trebuie sa alerge cel putin 5 km. Nimeni nu ii spusese pana atunci ca avea de lucrat la conditia fizica! Sigur Romania avea specialisti care sa il indrume, dar a lipsit calitatea programului de sustinere a sportivilor. Poate Hanescu sa fie un exemplu de “performanta aparuta intamplator”? Performanta de top, vreau sa spun.

Primul gand care mi-a venit in minte , si al doilea , si poate si al treilea, este acelasi : “a lipsit calitatea programului de sustinere a sportivilor”.Acel program , care pentru mine, parinte , inseamna o suma de idei care sa ma convinga ca ceea ce face echipa mea (sportiv, antrenor , parinte, preparator fizic …) conduce catre rezultatul maxim care poate fi obtinut din activitatea sportiva in care s-a implicat.Spun acest lucru cu gandul la multii ani trecuti , cei de inceput (sportivul meu a ajuns senior intre timp), cand am mers inainte din inertie si entuziasm, mai putin din convingerea ca beneficiem de “know how” din partea clubului sau Federatiei , caci spre cine sa se indrepte intrebarile si dorinta de a face bine ceea ce esti dispus sa faci?Am experimentat uneori ceea ce vedeam in jur; nu veneam din sport , nu stiam cui sa ne adresam, nu ne intreba nimeni “de ce?” si nu stiam pe cine sa intrebam “cum?”.
Sper ca nu suna prea drastic si pretentios, dar am o parere de rau personala legata de faptul ca nu am putut accesa programul de mental coaching despre care am citit pe linkul siteului Federatiei? Romane de Tenis.? Este o parere de rau care ma face sa-i indemn pe toti parintii sa acorde importanta acestei laturi a pregatirii inca din primii ani ai copilariei, si nu doar pentru dezvoltarea copilului, dar si a parintilor in acelasi timp.
M-am indepartat putin de la fondul articolului – Arti, inteleg foarte bine impresiile produse de clubul din America Latina asupra dumneavoastra . Am trait aceleasi sentimente anul trecut in acea zona a lumii.In perioada aceea am scapat de niste prejudecati cu care plecasem de acasa si m-am intrebat (nu pentru prima data) unde, cum si de ce ii place cuiva sa traiasca.Cum stim sa ne facem viata si sa ne bucuram de ea, ca sportiv si nu numai?
Cu drag, yo , mam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *