Dupa castigarea Australian Open 2010 Roger da interviu in fata camerelor, prilej care m-a determinat sa incep sa scriu o serie de “Lectii a la Federer”. Nu pentru ca nu am sti ce inseamna performanta sportiva, ci pentru a puncta cateva aspecte importante in drumul spre top.
De la minutul 4:10 Federer spune ?sa-ti asculti semnele corpului si ale mintii?.
Asculta la semnele corpului: oboseala si accidentarile
Oboseala
Sportul este o activitate atat de grea pentru organism incat daca nu acorzi atentie corpului tau risti accidentari, iar toata munca este in zadar. Oboseala dupa multe concursuri, zborul dintr-un loc intr-altul isi spune cuvantul.? Dar nu trebuie sa zbori ca sa te simti obosit. Un maraton de concursuri locale sau nationale, un maraton de antrenamente de intensitate foarte crescuta, un maraton de lucrari si examene la scoala, un marathon de probleme emotionale echivaleaza la un alt nivel cu oboseala cauzat de deplasarea dintr-o parte in alta a lumii.
Valeriu Tomescu, antrenorul Ditei Tomescu medaliata cu aur olimpic la Beijing, 2008, spune ca un sportiv de performanta trebuie sa doarma 10 ore pe zi altfel intrii in ?zona periculoasa a accidentarilor si toata munca a fost in zadar.? Cititi mai departe ce spune Federer despre lucrul acesta.
Fara accidentari
El spune ca trebuie sa ramai ?injury free?. Criticii in tenis, comentatori, ex- jucatori spun ca unul dintre marile avantaje ale lui Federer este acela ca ?nu a suferit accidentari majore?. In comparatie cu el Rafael Nadal, un super talentat sportiv are de ani de zile probleme cu genunchii fapt care l-a tinut in ultimul an la un nivel sub potentialul sau. Organismul lui a facut un efort urias ca sa tina pasul cu spiritul sau viu de jucator si cu daruirea de care da dovada in tenis.
Recunosc, cu multi ani in urma cand am auzit despre ?to stay injury free? mintea mi s-a blocat. Intelegeam cam ce inseamna, dar rational ca sportiva nu prea intelegeam care ar fi rolul meu in a nu ma accidenta. Ceea ce am vazut dupa aceea a fost faptul ca a-ti asculta corpul si a face ceva pentru el era treaba mea nu neaparat a antrenorului, a parintilor sau a medicului.
Cum sa faci sa nu te accidentezi?
-????????? avand grija sa te odihnesti indeajuns in afara orelor de antrenament,
-????????? ?sa faci efort contorlat la antrenamente atat cat iti poate duce organismul (aici conteaza si rolul antrenorului),
-????????? sa iti permiti sa te recuperezi atat cat e nevoie dupa accidentari (aici conteaza si antrenorul, medicul sportiv sau fizioterapeutul),
-????????? ?sa te odihnesti si sa mananci cum si cat trebuie,
-????????? sa ai o viata regulata de sportiv
Pentru mai multe informatii despre suprasolicitarea la sportivi puteti citi aici.
Asculta la semnele mintii:? simte-te relaxat si bucura-te de tenis
?Daca nu te simti liber, daca nu te bucuri de tenis, ai sa simti din ce in ce mai multa presiune in joc?, spune Federer. ?Sunt fericit, iar locul pe care il ocup nu conteaza.?
Si iata ca in cateva cuvinte el ne intoarce pe toti la punctul zero, cel de inceput in care tenisul era o placere si o joaca de copil. Locul pe care il ocupi, deci necesitatea de a castiga meciuri pare a fi o presiune indusa din exterior de catre parinti, antrenori, sponsori, fani, media. ?Ana Ivanovici a urcat rapid in top 10 numai ca acolo ?teama? de a nu corespunde asteptarilor ei si a celorlalti si-au spus cuvantul. ?Antrenorul ei, Sven Groeneveld a indemnat-o sa stea de vorba cu un psiholog caruia sa ii povesteasca despre schimbarile majore din cariera ei aparute intr-un timp foarte scurt si sa gaseasca o modalitate de a-si regasi echilibrul. Cum se spune adesea e mai usor sa cuceresti titlul decat sa il pastrezi.
Un alt sportiv de top Usain Bolt, cel care a batut dupa dupa 12 ani recordul mondial la 200m viteza spune: ?Sentimentul de placere pe care l-am avut in timpul cursei nu l-as da pe nimic in lume, nici macar pe medalia olimpica.?
Si exemplele ar putea continua. Lectia de tenis a lui Federer se reduce simplu si firesc doar la a-ti asculta semnele corpului si ale mintii. Aceasta e o calitate pe care toti sportivii o au foarte dezvoltata. Doar ca preocupati de diverse alte lucruri gen tehnica, tactica, munca obositoare si ineficienta, atentia media, fricile de diverse naturi sportivii, antrenorii si parintii uita scopul principal al jocului: placerea de a juca.
Nicoleta Tanase- Trifu, psiholog