Categories
Invitati si raspunsuri

Nuante

Am fost la campionatele europene pe echipe de 14 ani baieti si tot ma intreb daca este o chestiune de nuante sau nu.

Vorbind despre nuante mi-am adus aminte de o intrebare ce mi-a fost pusa cu ani de zile in urma. Intreba cineva : ?la ce bun sa joci turnee afara??.? Chiar asa de ce ?

Intotdeana mi-am dorit un raspuns la o alta intrebare : ? De ce juniorii nostri sunt diferiti de ai lor? ?. Si noi si ei ne pregatim tactic, tehnic si fizic. Nu la fel dar asemanator. Nu in aceleasi conditii dar asta parca nu ar face diferenta. Ei au alta infrastructura dar performanta poti face oriunde gasesti un teren cu fileu, linii marcate si o suprafata sa zicem neteda. Sunt unii mai prapaditi care joaca pe zgura numai in turnee in strainatate ?pentru ca acasa ploua la ore de antrenament sau altii care au vara numai intr-o joi la pranz. Acum in toiul verii de la noi cand a te coace este verbul la moda, la danezi, de exemplu, sunt 15 grade si ploua iar la englezi se strica vremea numai dupa amizele cand copiii ies de la scoala si vor sa se intalneasca cu zgura.

Si atunci de ce sunt diferiti?

De echipamente sau mingi nu ar trebui sa pomenim pentru ca si la noi se gaseste cam ce este pe la ei. Difera un pic conditiile de sponsorizare. Iar si la ei si la noi federatiile au cam aceleasi obiective.

Si atunci de ce sunt diferiti?

Oare sa fie o problema de nuante? Oare sa fie o problema de conceptie? Oare sa fie o problema de mentalitate?

Cred ca totusi este o problema de mentalitate. De mentalitate a jocului. De mentalitate a felului de abordare a sportului in sine. Si asta se vede clar atunci cand intra pe teren si incep meciurile. Se joaca mult pentru punct, pentru a crea avantaje, pentru a gasi spatii, pentru a scurta timpul de raspuns al adversarului. Noi vrem sa dam mingea peste fileu cu dorinta ascunsa sa nu mai vina inapoi. Pentru noi problema este de a nu gresi, pentru daca se greseste ne cearta antrenorul, mama, tata si eventual bunicii. Pentru ei problema de rezolvat este daca trebuie sa joace in cros sau in lung de linie. Asta este angoasa jucatorilor chit ca este Federer chit este un junior participant la campionatele europene.

Sunt si exceptii dar sunt rare precum frunzele si borzele. Iar cu exceptii nu se poate face competitie si nici primavara.

Si uite d?aia trebuie sa joci si pe afara. Ca sa iti dai seama de nuante.

Paul Bozdog,
Antrenor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *