Ca psiholog repeti unele lucruri iar si iar si iar…. in cazul meu repet aceeasi idee despre psihoterapia la sportivi.
Majoritatea sportivilor nu are nevoie de psihoterapie ci de antrenament mental si consiliere.
Psihoterapia se instituie atunci cand sportivul are probleme care nu ii permit sa ?functioneze? ?normal? (in limitele propriei normalitati) pe teren, dar si inafara lui. Este situatia in care sportivul (la fel ca oricare alta persoana) este diagnostica conform DSM IV- R (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) si primeste diagnostic psihiatric. Exemple in acest sens sunt tulburarile alimentare (anorexia, bulimia), depresia, stressul post traumatic etc.
Cunostintele psihoterapeutilor sunt aprofundate pentru a putea lucra cu persoane a caror functionalitate a avut de suferit. In schimb un psiholog sportiv este orientat mai mult pe performanta sportivului si mai putin pe problemele psihiatrice care eventual apar la unii sportivi. Ambii specialisti folosesc tehnici psihoterapeutice specifice abordarii in care s-au specializat. De cele mai multe ori in psihologia sportiva se folosesc tehnicile cognitiv- comportamentale si emotiv- rationale in cadrul antrenementului mental si a consilierii.
Antrenament mental si consiliere
Asa cum sportivul face pregatire fizica, tehnica si tactica asa este de dorit sa faca si pregatire mentala. De ce? Pentru ca sportul aduce cu sine situatii in care e util ca sportivul sa fie pregatit sa reactioneze pozitiv in favoarea lui. E util sa invete sa:
-????????? isi tina emotiile sub control in situatii stressante
-????????? isi cunoasca bine corpul si cum reactioneaza acesta la antrenamente, concursuri, pentru a putea sti cum sa se ajute
-????????? faca faca fata din punct de vedere psihologic la oboseala antrenamentelor, concursurilor si vietii de sportiv in general
-????????? gandeasca pozitiv, sa-si dezvolte increderea in sine
-????????? sa invete cum sa faca fata meciurilor pierdute sau a lucrurilor care nu ies asa cum si-ar dori
-????????? sa isi planifice eficient activitatea pe teren si inafara lui
-????????? sa gaseasca pentru sine modalitati de atingere a starii optime de ?lupta? pe teren
-???????? sa comunice eficient cu coechipierii, antrenorul si parintii
-????????? samd
Din experienta mea, dar si a altor specialisti in domeniu uneori este in favoarea sportivului sa stea de vorba cu un psiholog, chiar daca in jurul sau sunt oameni (antrenori, parinti, bunici, prieteni, coechipieri) care cu toata dorinta si bunavointa vor si il pot ajuta. Unele lucruri sunt spuse mai usor psihologului care priveste mai detasat o situatie (problematica).
Mai multe idei despre acest subiect puteti citi in urmatorul articol (clik aici)
Nicoleta Tanase- Trifu, psiholog
http://tanase.biz/blog/archives/2010/05/e-nevoie-de-psihoterapie-la-sportivi/
2 replies on “Chiar e nevoie de psihoterapie la sportivi?”
[…] Chiar e nevoie de psihoterapie la sportivi? * articol scris pentru CoachCorner […]
Un material interesant despre unele confuzii din sfera mentalului si a cailor de modelare a lui. Keep going 🙂