Categories
Blog

Suntem departe…

Am parasit Bucurestiul dimineata devreme pentru ca o alta capitala europeana sa imi devina gazda pentru cateva zile: Barcelona. Caruselul tenisului continua si pentru 2 saptamani voi fi in mijlocul competitiilor profesioniste ITF Women’s alaturi de Andreea Iova si Camelia Hristea.
Desi am parcurs o distanta de cateva sute de km, timpul a trecut repede. Mai repede decat am fi ajuns la Brasov si asta in conditii normale. Dat totusi suntem departe…
De casa, de civilizatie, de libertate, democratie, de termenul numit capitala europeana. De tot ce inseamna mentalitate constructiva, curatenie, know-how.
Sunt de cateva ore aici, dar impactul este inca o data destul de puternic. De fiecara data cand plec de acasa sper sa gasesc acolo unde poposesc lucruri care sunt apropriate de cele pe care le intalnim zi de zi in societatea romaneasca , ma incapatanez sa sper ca noi ca romani am avansat pe bune si nu in fanteziile noastre…Totul este un vis. Realitatea este alta si o simti dupa cateva ore petrecute oriunde exista un sistem.
Sunt prime impresii traite la scara mica, sunt impresii despre o civilizatie care tinde probabil spre mai bine. Timpul nu mi-a permis sa aprofundez mai multe azi pentru ca terenul de tenis ne-a rapit toata energia. Am venit la turneu iar obiectivul este acomodarea si pregatirea.
Cat despre tenisul de aici, treaba este transata destul de repede. Aici se face matematica avansata, acasa am ramas la cea de clase primare. Acasa numaram totul pe degetele de la maini, aici nu are rost nici macar sa incepi.
Ne-am pregatit azi in centrul de tenis al federatiei catalane datorita fratelui meu si apoi am mers la clubul unde se va tine primul turneu. Ramai blocat. Ramai perplex. Inca o data. Ca de fiecare data. Nu de valoarea si pregatirea specialistilor sau a jucatorior, ci de sistem.
Nu pot enumera ce vezi, pentru ca este celasi lucru ca in orice colt al lumii unde tenisul se vrea a fi in top. Adica “n” terenuri de hard !!!, “n” terenuri de zgura !!!, cateva terenuri separate de minitenis sau alte sporturi complementare. O cantina-restaurant, un minihotel, o sala de fitness, un bazin de inot si de refacere, centru medical si o gramada de aparate ce ajuta la progres. Cam asa arata un centru federal sau un club-academie ce isi doreste sa creasca campioni sau macar sa poata sa aiba atuurile necesare imbunatatirii tenisului.
Ce avem noi? 3 terenuri de hard si 10 de zgura. O minisala de forta si un teren acoperit. Acesta este descrierea completa a centrului national de tenis. Cel mai complet din tara. Matematica primara.
Dar si in aceste conditii avem un circuit de turnee si echipa de cupa davis in grupa mondiala. Avem sportivi valorosi care se intrec cu cei ce au conditiile de aici. Pana cand? S-a dat deja raspunsul. Pana la seniorat. Inca un raspuns la celebra intrebare…
Atata timp cat dupa antrenament in Bucuresti nu ai unde sa faci macar o sedinta de refacere iar aici la 2 minute de teren ai un super complex, cred ca e cazul sa ne bucuram ca supravietuim incredibil de bine.
Avem o federatie puternica?
Din punctul meu de vedere analizand strict baza materiala si sistemul raspunsul este unul singur:
Suntem departe….

2 replies on “Suntem departe…”

Te inteleg Ovidiu si de aceea nu trebuie sa ne miram ca “ei” fac mare performanta…”au cu ce” cum s-ar spune. Referitor la ai nostrii ce putem zice…sunt la adunarea pe degete dar ce este mai grav…nici nu vor sa treaca la o alta etapa, pentru ca le este bine asa. Oricum eu va doresc multa bafta la turnee si sper din toata inima ca fetele sa faca rezultate acolo. BAFTA ! Aurel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *