Categories
Blog

Sfintii oraselor

Ori ce cate ori alegi Franta ca tara tranzit sau punct de oprire temporara e imposibil sa nu remarci ca in fiecare regiune exista cel putin un sfant la un oras sau grup de asezari umane. Unde mergem? Oriunde incepe cu “Saint …”. Pentru mine e un fel de joc-asociere de nume ce isi intinde aria de acoperire in extrem de multe colturi, alegand din ce in ce mai mult sa soptesc “Saint” si apoi un prenume, cautand apoi pe harta si grupand oarecum sfintii intr-un fel de ordine logica.
Exista asa ceva? Ar fi interesant de stiut.
Ma gandeam insa la ceva mai mult, fara a intra in dedesubturi religioase: cum ar fi sa spunem Bucurestiului, de exemplu, Sfantul Bucur? Sau … Sfantul Timis? Sfantul Iasi? Nu suna rau, nu?
Nu este insa un model de urmat ceea ce francezii etaleaza, insa imi trecuse prin minte aceasta ipotetica asociere de cuvinte ce poate ar mai purifica un pic din praful adunat pe la colturi in dughenele afectate de criza.
PS: Nu am fost niciodata la Sfantul Gheorghe, de exemplu, dar sunt curios daca “Sfantul” orasului chiar isi face simtita prezenta, caci in restul oraselor tarii ceea ce nu e scris inainte isi cam face de cap.
Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *