Categories
Blog

Romania altfel

Daca vrei sa intelegi de ce este Romania altfel, primul lucru pe care il poti face e sa incerci sa o compari. Fie cu o alta tara, fie cu alte timpuri, fie cu alte perceptii. Bineinteles, daca si consideri ca Romania e altfel.

Din titlu, poti intelege ca abordarea vizeaza o realitate si continutul articolului concentreaza o nuanta diferita. Poti intelege chiar si mai multe, insa asta o veti face fiecare dintre voi.

La un search pe google, prima cautare in lista iti apare ca fiind blogul princepelui Radu, in speta familia regala. Daca ai si curiozitatea sa citesti, vei putea intelege ca putem vorbi de o alternativa ca si legatura continuua a trecutului, in special in raport cu ce clasa politica NU avem sau am avea altfel nevoie.

Revenind in motorul de cautare, veti gasi diferite link-uri care contin cele 2 cuvinte in diferite combinatii. Veti gasi cartea lui Lucian Boia – De ce e Romania altfel? si dupa ce o veti citi veti gasi cateva raspunsuri. Cel mai bine este sa o cititi. Merita mai mult decat o recomandare de 100%.

Romania e altfel …

… daca ma intrebati pe mine. Cautam si gasim in fiecare zi lucrurile mai putin bune pe care le ‘promovam’ imediat, in special prin intermediul televizorului, radioului si a presei scrise, in asa fel incat imi ramane sa ma intreb daca facem ceva bine. Ce inseamna totusi sa faci bine si cine are puterea sa le expuna asa cum sunt, ramane de vazut, cert e ca nu prea ne indreptam spre aceasta abordare in viata de zi cu zi. Ma’nsel?

As dori sa fie altfel fata decat e acum, nu sunt convins daca mai aproape sau mai departe de vreun model existent in alta parte – model in ce domeniu? Pentru ca mereu cautam sa ne raportam la altii, nu as omite partea in care ei se raporteaza la noi, desi de multe ori nu constientizam ca e asa. Desi?avem si noi cu ce ne mandri, chiar daca complexul de inferioritate de care aminteste Lucian Boia este inradacinat in mentalitatea noastra, preferam sa preluam chiar si in forma de franciza si mai putin sa dezvoltam putinul pur.

Romania altfel vine probabil si din faptul ca noua tuturor?ne place sa tragem cu ochiul in gradina vecinului si nu ne multumim cu ce avem, desi avem destul. Ne place sa stricam in loc sa ne vedem de treaba, ocupandu-ne timpul cu timpul altora. Vorba aia, avem energii de cheltuit, nu insa si constiinta care ne trebuie.

A fost ziua romanilor de pretutindeni si am auzit in nenumarate randuri vorbindu-se de Romania altfel. Cum sa fie altfel, depinde de cum vrem sa ne-o imaginam fiecare. Eu mi-as dori-o mai aproape de fiecare si mai departe fiecare sa si-o aproprie. In primul rand de el.

La Multi Ani!?Si sa ne auzim cu bine, acceptand o realitate care a inceput in trecut pentru o Romanie ce o dorim si altfel in viitor.

Cu drag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *