Categories
Blog

Procentele

Tranzitiei catre tenisul profesionist i s-au dedicat cateva studii de specialitate care puncteaza faptul ca este din ce in ce mai greu sa reusesti la o varsta frageda un salt calitativ intre primii jucatori ai lumii. Motivele sunt trasate procentual, desi de pe margine cred ca fiecare isi poate da cu parerea si asta prin prisma faptului ca fiecare le stie si in primul rand le vede pe ale lui.

Pana la urma, nu e interzis sa iti exprimi o opinie.

Am prezentat acum 2 ani, daca nu ma insel, un material numit ‘Incotro merge tenisul?’ si de atunci m-a preocupat acest gen de subiecte. Intre timp, am mai realizat o astfel de lucrare pe care cel mai probabil o voi prezenta la cursul de perfectionare a antrenorilor din luna decembrie. Nimic iesit din comun, poate doar aceleasi procente si trend. Nicio urma de ceva uman, emotie, transpiratie, element tehnic sau procedura de arbitraj.

Sunt putini cei ce citesc despre dintre cei ce aspira. Nu-i condamn, dar nici nu ii inteleg. Pana la urma, de ce as face-o?

Sunt totusi multi care isi exprima o opinie si bineinteles ca nu fac parte din cei ce citesc. Si pe ii condamn. Pentru ca nimic nu este greu decat atunci cand tot repeti ca este greu si de fiecare data este greu pentru ca factorii externi sunt multi si impotriva ta. Ciudat, dar nu e o noutate. Nici faptul ca nu citesc si nici faptul ca isi exprima liber o opinie. Evident, nici faptul ca lupti singur impotriva tuturor.

Tenisul ramane o corvoada pentru cei ce il incep si un vis frumos pentru cei ce l-au explorat pana la un nivel. Un contrast exprimat simplist, dupa atatia ani, de noi toti. Si, pentru a lasa o urma de speranta, pot spune ca si tu poti reusi daca admiti ca totul depinde de tine si iar de tine inainte ca altii sa isi puna amprenta. Nole, ajuns acolo, o spune altfel, tot in procente. Voi intelegeti fiecare cum credeti:

Novak Djokovic cites the depth of play, physicality of the game and ranking points system as three reasons why there are so few teenagers in the Top 100.

“We didn’t have so much young players so successful at the top of the men’s game,” he told reporters in London. “Maybe [Milos] Raonic and [Bernard] Tomic, they’re one of the two guys that managed to get to top 20, top 30 of the world, but not more than that.? Maybe it’s the competitiveness nowadays. It became more physical.? Not just that, but also points system.? I think it has changed. It makes it much more difficult for the lower-ranked players to make a breakthrough.? The distribution of the points is different comparing to what it was in the past system.”

Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *