Ca nu pe toti ne pasioneaza istoria nu poate fi decat o confirmare a faptului ca suntem unici si avem preocupari cat mai diferite. Ca nu pe toti ne intereseaza sa preluam corect o informatie din trecut pentru a o transpune in prezent intareste cele spuse si imi aduce o minge la fileu. O minge de joc.
As vrea sa pot spune in continuare ceva inteligibil, insa nu am ce … istoria e facuta sa stea ticluita in biblioteci si asta e singura constatare directa. Sigur, imi stiu stramosii.?Si dau legatura mai departe.
Foarte putini cunosc si dintre acestia si mai putini aplica in diverse contexte, in mod corect, denumirea disciplinei sportive in care se joaca pe un teren mare cu o minge aruncata de o racheta. Aud, citesc si observ de cele mai multe ori, destul de grav, si in presa scrisa, chiar si in cadrul facultatilor cu profil sportiv, cum ca tenisul ar fi de fapt “tenis de camp“.
Sa ma intreb de ce??Probabil pentru ca nu ne pasioneaza istoria. Sau ca sa fie facuta o diferenta fata de tenisul de masa. Sau pentru ca suntem indiferenti. De ce nu aceiasi copy-paste traditionali. Oricum am cuantifica, motive as mai gasi.?Mai bine joc mingea in loc sa fiu atent la scor.
Am dechis usa transparenta a ministerului pe atunci al sportului si imediat in dreapta am fost indrumat sa bat pentru a imi ridica carnetul de antrenor. Eram bucuros. M-am prezentat si am transmis usor balbait rugamintea mea. “Sigur, promotia si disciplina sportiva?” Dupa cateva secunde un carnet dreptunghiular ma astepta la distanta unei semnaturi de primire, nu inainte de a afla ca am fost licentiat in educatie fizica si sport cu specializare in disciplina sportiva tenis, promotia 2003. Tenis de camp nu exista. Am perceput rapid si sec mesajul primit, dar am zis ca o sa verific candva.
Si am facut-o. Intradevar, tenisul avea un nume clar. Si o federatie nationala aferenta afiliata la una europeana si una internationala. Cu acelasi nume. Nu si prenume.
In documentele mai vechi sunt precizate inceputurile tenisului – “lawn tennis“. Si aparitia primului turneu international “The International Lawn Tennis Challenge Trophy” ce a devenit ulterior cunoscut sub numele de “Davis Cup”. Si infiintarea “The International Lawn Tennis Association” ce ?a devenit ulterior “International Tennis Federation”. Si multe alte informatii interesante. Despre ele se pot citi pe Wikipedia sau History of Lawn Tennis.
Sigur, nu ma astept ca mai departe tenisul sa fie folosit in comunicarea de orice fel asa cum ii este numele. Cum el se joaca pe puncte, constat ca mingea s-a jucat. Avantaj voi.
Cu drag