Categories
Blog

Jos palaria

Ce s-ar intampla daca ar juca Steaua-Dinamo asta seara? Extrem de multe rahaturi televizate organizate si reorganizate minutios pana la ultima parere de specialist, dar mai putin o discutie despre sport. Ceea ce nici nu conteaza atata timp cat “da bine” in rating si in statele de plata comerciale ale televiziunilor si ziarelor de “sport”.
Cred cu tarie ca exista si alte fenomene sportive aferente unor alte discipline sportive, fie ele cu mingea sau nu, care merita cel putin teoretic sa ocupe macar jumatate din plinul total a ceea ce exista tiparit sau televizat actual. Si cand spun asta ma refer la discipline traditionale care au scos multimea pe strazi, care au produs atatea valori si datorita carora s-a arborat steagul tricolor si s-a cantat imnul national.
E super tare sa televizezi meciuri de fotbal din campionate straine, sa bombardezi si sa poluezi fonic publicul prin introducerea fortata in grila de programe a informatiilor aberant de plictisitoare despre ce “merge” pe plan socio-sportiv, sa promovezi violenta prin ridicarea in slavi a galelor de K1 … si sa ignori ceea ce sigur valoreaza mult mai mult decat un pumn de galbeni patati de interese si capital de imagine necesar acumularii de voturi sau statut de VIP.
Ce s-ar intampla daca intr-o seara de luni de noiembrie intr-un sport cu mingea ar exista teoretic un eveniment sportiv la aceeasi inaltime? Nimic. Zero. Vid. Nu sunt mesager a ceea ce am vazut, sunt poate frustrat de ceea ce imi doream totusi sa vad intr-o sala Polivalenta umpluta deunazi la refuz la cate un damf de manelisti anuntat prin tot felul de afise lipite pe toti stalpii capitalei si azi aproape goala … la un turneu-eveniment ce bate la fundul gol prin valoarea premiilor orice alt ipotetic proiect intreprins post decembrist.
Masters Romania la tenis cu racheta mare pe terenul mare si-a inceput cursa planificata intr-o astfel de ipostaza, intr-o astfel de sala Polivalenta, intr-o astfel de ignorare. O fanfara militara, o scena gigant, un spectacol cultural dedicat Unirii de la 1918, un intreg arsenal uman reprezentat de homo sapiens devoratoare de miscare sportiva, precum si o paleta de valori sportive si nu numai … AU FOST IGNORATE! De toata media romaneasca infestata de prostie politica. De toti cei responsabili cu aprinderea luminii in beciul intunecat in care ne aflam. De toti cei care se mandresc cu cifrele si isi premiaza singuri buzunarele de pe urma muncii sportivilor.
Nu stiu cum se va termina acest Masters, dar pentru felul in care a inceput o spun sincer: “Jos palaria!”…
…. Si privesc in gol la mizeria in care ne taram. Vorba lu’ profu’ de handbal din facultate: “Cumpara ziarul de sport, intoarce-l cu fundul in sus, treci la ultima pagina, citeste-o si apoi arunca-l. Restul e mahala!” … pentru el ziarul incepea cu ultima pagina acolo unde “alte sporturi” isi fac veacul, schimband astfel in mod fortat asezarea redactorului sef. Sa i se potriveasca lui si nu lor.
Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *