Categories
Blog

Efectul nedorit

De la meci la meci parintele tinde sa intre in vartejul patimii. Copilul ramane acelasi, iar tenisul practicat de el se schimba greu, atat de greu in ochii parintelui.

Antrenorul, in marea noastra majoritate, amplifica meticulos starile amandorura prin orientarea pregatirii catre rezultat incat parintele fie cauta alt antrenor, fie isi chinuie propriul copil.

E un joc al realitatii competitionale in care multi se regasesc la un moment dat. Putini scapa, insa nu e neparat necesar ca acest lucru sa se intample intrucat majoritatii ii place starea incrancenata. Sa nu spun chinuiala.

Antrenorul este platit pentru a obtine rezultate, in timp ce parintele finanteaza un vis frumos. Copilul devine unealta meschina a unei munci inumane in care unul se face ca face, iar celuilalt ii place ce face.

Cred cu tarie ca a obtine rezultate nu este echivalentul corect al progresului sau a dezvoltarii umane.

Noi, antrenorii, percepem plata pentru ca acel copil sa fie mai bun, dar din pacate in relatie cu un adversar sau un clasament si mai putin cu propriul lui ritm de dezvoltare. Unii copii chiar nici nu pot mai mult, dar ei trebuie sa poata.

La un moment dat, greselile devin inacceptabile si orice meci pierdut la un adversar mai slab devine parte integranta a insuccesului. Ce inseamna slab? Dar insucces?

Sunt doar etape. Si definitii ce merita descoperite.

E nevoie de mult prea multe infrangeri pentru a invata sa castigi intr-un sport al gestionarii permanente a greselii.

Noi, antrenorii, nu stim asta si nici nu vrem sa invatam pentru a transmite mai departe si lor, parintilor. Poate intr-o zi, ei, copii, vor fi mai mult decat o unealta dintr-un vis frumos.

E un efect nedorit care isi face simtit prezenta pentru ca noi, antrenorii, nu suntem corecti fata de copii din dorinta de a supravietui pe o piata a muncii in care vindem vise. Cati copii au un plan de dezvoltare pe o perioada medie-lunga de timp si cati dintre ei au reper clasamentul? V-ati raspuns, cred, si singuri.

Sa joci un meci in plus face parte din planul de dezvoltare. Sa  il castigi sau sa il pierzi face parte din acelasi plan. E un joc in care copilul face diferenta in momentul in care antrenorul si parintele respecta regulile. Altfel, devine jocul lor.

Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *