Categories
Blog

Beijing de poveste …

… pentru lumea sportului mondial. Inclusiv si pentru Romania, desi majoritatea clasifica performantele realizate in numar de medalii ca si cele mai mici de cand Romania a participat la vreo olimpiada de vara, personal refuzand sa fiu de acord cu acest afirmatii. Chiar daca ar fi existat o singura medalie castigata la aceasta editie de Jocuri Olimpice tot ar fi trebuit sa fim mandri pentru reusita la un nivel unde calitatea are corespondent direct in calitatea sistemului.


Beijingul ramane in urma ca o fantastica opera de arta ce a depasit orice imaginatie umana. Peste 4o de recorduri mondiale stabilite, peste 100 de recorduri olimpice si o crestere a numarului tarilor ce au obtinut medalii de la 74 ( Atena ) la 86. Evolutie. Dinamism. Complexitate.
Cand iti revii si spui Beijing 2008 cu adevarat traduci aproape instantaneu totul si reduci multitudinea de campioni, recorduri, intamplari la doua nume, doua icoane olimpice si, daca vreti, doi zei ai sportului olimpic mondial: americanul Michael Phelps si jamaicanul Usain Bolt. FARA CUVINTE!!!
Beijing de poveste ar trebui si noi romanii sa glasuim pitigaiat si chiar daca delegatia Romaniei si-a atintit ochii mai mult la spectacolul sportiv oferit de delegatiile straine si mai putin in ograda noastra sustin cu tarie ca pitigaiatul sa fie cu glas tare si demn: MULTUMIM fiecarui sportiv ce s-a calificat la aceste Jocuri Olimpice si FELICITARI celor ce au reusit sa si puncteze pe podiumul olimpic. Obisnuinta trecutului face ca durerea prezentului sa nu poata fi vindecata asa repede, dar miracolele nu pot exista la infinit. Cate medalii puteam castiga cu un sistem in care sportul nu este o prioritate? Cate medalii puteam castiga cand legea sponsorizarii este deficitara? Cate medalii puteam castiga cand zgarie-norii de tip american au invadat, inlocuit si devalizat toate bazele sportive? Cate?
Am castigat ca si natie opt medalii si asta este inca un zvac al ambitiei personale ale unor echipe create sustinute financiar prin intermediul cunostintelor si mai putin al sistemului. Am inversat piramida logica a progresului si acordam ca premiu de medalie olimpica o gramada de bani, dar nu investim nici macar minimul. Stimulam mediatic valoarea doar cand competitia se aproprie si mobilizam sportivul pentru a reusi, desi in toata pregatirea lui l-am ignorat constant. Pe cine pacalim?
Momentul adevarului loveste din plin aducand Beijingul de poveste in prag de analiza unitara a unui sistem romanesc in care sportul este doar catapulta politica. Apar frecvent personalitati politice in prim plan asemeni lui Basescu la Beijing sau a prim ministrului la nu stiu mai ce eveniment sportiv in voga si asta doar pentru a mai mediatiza un pic vocatia lor politica si a spori exponential numarul voturilor necesare. E usor a culege roadele, dar mai greu a semana ceva de-a lungul timpului si ca tot veni vorba, draga dle Tiriac, ati avut dreptate: am cules ce am semanat. Sunteti fericit acum ca ati nimerit-o?
Opt medalii olimpice au venit acasa si chiar daca este prima editie in care Romania a obtinut mai putin de 10 medalii Coach’s Corner le daruieste simbolic tuturor diploma de onoare … ca si cetatean al Romaniei si om implicat in sport.
BRAVO:
ALINA DUMITRU – AUR JUDO
CONSTANTINA DITA TOMESCU – AUR ATLETISM MARATON
SANDRA IZBASA – AUR GIMNASTICA SOL
GEORGETA ANDRUNACHE & VIORICA SUSANU – AUR CANOTAJ DUBLU RAME
ANA MARIA BRANZA – ARGINT SCRIMA & SPADA
COVALIU MIHAI – BRONZ SCRIMA SABIE
Sandra Izba?a, Steliana Nistor, Andreea Grigore, Andreea Acatrinei, Anamaria T?m?rjan ?i Gabriela Dr?goi – BRONZ ( ECHIPA FEMININA DE GIMNASTICA )
Burcic?, Viorica Susanu, Rodica Florea, Eniko Baraba?, Simona Mu?at, Ioana Papuc, Georgeta Andrunache, Doina Ignat ?i Elena Georgescu – BRONZ canotaj, 8+1
FELICITARI tuturor celorlalti sportivi romani prezenti la Olimpiada.
Urmeaza Londra 2012 si visurile incep sa prinda contur…
Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *