Categories
Blog

Banul, zeul sportului

Invitatia la excelenta prin joc a predat stafeta obligatiei de a castiga jocul … si asta peste tot, in stanga, in dreapta, in fata sau in spatele meu. Inchid ochii si ii redeschid cuprinzand din nou cele patru puncte si resimt aceeasi normalitate sociala in care fara doar si poate presiunea banului a omorat sportul. Faima, gloria, prim-planul mediatic au sufocat placerea, combativitatea, fair-play-ul. Si atunci cum mai putem spera ca prin sport putem educa societatea?

Am ajuns sa educam sportul si nu invers acceptand instaurarea dictaturii banului. El comanda doar victoria cu orice pret, calcand in picioare valorile sportului predate din generatie in generatie pana mai ieri.

Ce rost mai au campaniile antidrog cand sportul de performanta se hraneste cu dopaj? Ce rost mai au indemnurile parintilor de a trimite copii la sport pentru a scapa de anturajul gastilor de cartier cand banul incoloneaza galerii de suporteri ce isi semneaza moartea in timpul unui meci? Ce rost mai au cuvintele frumoase cum ca sportul dezvolta armonios cand la orice infrangere copilul e maltratat?

Cine pe cine trebuie sa educe? Sportul pe noi sau noi pe sport?

Nu blamez pe nimeni, cu atat mai mult sustinerea sportului prin bani. S-a ajuns insa ca sportul sa devina taramul viselor devenite imediat realitate, un taram in care “daca investesc esti obligat sa si castigi”, o formula ce impinge mediocrul in fata. Banul la ban trage, o stim cu totii, astfel ca daca ai cu ce mergi mai departe, daca ai numai vointa te dai la o parte.

Sportul de performanta nu este pentru toti. Asta am stiut-o cu totii pana mai ieri. Astazi diferentele dintre sportul de masa si cel de performanta sunt aproape nule, banul reusind stergerea barierelor umane: performanta putem face toti daca avem cu ce; singurele ce castiga sunt revistele de can-can din intreaga lume ce vor avea articole pe prima pagina cu sportivi si antrenori ce respecta bautura, orgiile sexuale si drogurile.

Si ma opresc aici.

Mie imi revine scrisul stiind ca, cu siguranta, bat apa in piua. Unii insa vor intelege ca pentru cei mari e nevoie doar de un singur “campion” pentru a hrani un intreg conglomerat comercial plin de interese … fiind? gata sa impinga sportul la un nivel superior de injosire daca din mediocritate gasesc pe unul dispus la prostitutie.

Tu, insa, daca te respecti pe tine inseamna ca respecti si pe cel din fata ta. Esti prin defintie un campion stabilit dupa regulile sportului si mai putin dupa regulile lor; vei avea puterea sa te inchini doar Celui de Sus si nu vei mai fi obligat sa te inchini banului, zeul sportului.

Iar eu iti voi multumi, poate o singura multumire din suflet fata de miile de fatada. Nu cred ca iti va tine de foame multumirea mea, dar cu siguranta vei putea tine capul sus macar o data.

Cu drag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *