Categories
Blog

Aspecte care imi scapa

Compartimentul Educatie Antrenori din cadrul FRTenis exista intr-o forma necunoscuta mie. Am aflat totusi de existenta lui din anuntul “noului” Curs de Perfectionare a Antrenorilor din luna septembrie, ceea ce din punct de vedere personal suna bine.

Nu stiu cine face parte din acest departament, dar asta nu e neaparat atat de important. Ceea ce imi scapa in continuare in activitatea executivului federatiei privind antrenorii este directia incotro se merge. Cred ca se fac lucrurile pompos si fara substanta, in fapt fara o finalizare concreta si in acelasi timp benefica segmentului cu pricina. Si se ruleaza niste nume, denumiri si evident si taxe.

Sa incerc sa si explic …

1. Perfectionare fara formare reprezinta un conglomerat de actiuni facut sa fie din moment ce nu exista baza pe care sa asezi informatie detaliata. Mai explicit, formarea antrenorului de tenis in Romania sufera de ani buni pentru a putea spune ca exista loc si de perfectionare. Imi scapa: cui i se adreseaza perfectionarea in acest moment?

2. Formarea o poate face federatia intr-o forma specifica, poate un sistem de licentiere propriu. Pentru a fi eficient (aplicabil) trebuie corelat statutul federatiei cu directivele europene privind meseria de antrenor si normativele legale din Romania. Cu alte cuvinte, pentru ca sistemul de licentiere sa produca efecte membrii afiliati ai federatiei trebuie sa sustina licentierea antrenorilor prin adoptarea directa, iar mai intai de toate licentierea sa fie raportata la ceea ce exista deja prin intermediul Scolii Nationale de Antrenori. Imi scapa: se doreste o abordare completa privind educarea antrenorilor sau doar un proiect facut sa fie?

Referitor la ceea ce urmeaza in septembrie:

Nu sunt adeptul cursurilor si al diplomelor “fast forward”. Le consider atat de comerciale incat prin intermediul unui test si al unei sume de bani ai repede si o meserie. Pentru mine e prea rapid procesul si contravine educatiei primite prin care tot ceea ce acumuleaza ca si experienta are asimilat timpul ca si tribut.

Antrenor mental pentru tenis. Este o notiune relativ noua spre care li se deschid portile pana si preparatorilor fizici printr-un curs teoretic si lipsit de practica, evident un curs organizat rapid. Atat de relevanta sa fie diploma pentru o practica ulterioara?

Pregatirea jucatorului de tenis catre un nivel inalt sau aflat deja la un nivel alt poate fi o preocupare pentru specialistii care se pot afla in acest stadiu. Nu e oare prea generoasa invitatia de participare, luand in calcul si specificitatea data de tehnicile psihosomatice?

Si ce anume recunoaste FRTenis prin diploma de antrenor mental pentru tenis? Asta e un aspect care imi scapa complet.

La final de articol …

Cred ca ar fi bine ca in paralel cu toate aceste cursuri cu caracter international sa se miste incet si sigur si ceva cu caracter national. Si cu tenta de formare sau macar perfectionare pentru nivelul general al antrenorului roman de tenis. Acesta e un punct de vedere si e al meu. Nu e o critica.

Si o curiozitate din care se desprinde repede si alta: cati antrenori salariati si cu taxa platita pe anul 2014 exista la nivel national pentru a avea gratuitate privind participarea la un astfel de curs destinat educarii antrenorilor? Si cam cum se defineste antrenorul salariat al unui membru afiliat FRTenis din moment ce sunt cam multe entitati de apartament fara terenuri si doar cu sediu social? Si daca sunt un colaborator activ remunerat legal, sunt catalogat ca si eligibil de a fi salariat sau pentru a fi recomandat? Poate FRTenis sa gestioneze corect aceasta informatie in momentul inscrierii la curs? Parerea mea e ca va fi nevoie de taxa pentru a participa, ceea ce mi se pare mai corect de formulat si evident de gestionat decat a fost transmis ca si conditionare. Dubla conditionare. Si apropo, care e sensul conditionarii? Upssss …

Sa nu fiu inteles gresit: sunt pentru plata caci informatia ce dezvolta nu o primesti degeaba. Vrei sa devii mai bun, atunci investeste in tine. Daca se ofera ca si facilitate prin taxa de antrenor, tot aia e. Ca si p-aia o platesti.

La urmatorul curs nu voi participa. Prefer sa apelez la un specialist in antrenamentul mental la nevoie, evident nu unul prefabricat si ansamblat la cerere pe un perete alb al vreunui birou de antrenor, caci sper ca in curand antrenorii sa aiba si spatii amenajate unde sa isi ridice la inaltime meritele obtinute asiduu prin aport financiar de la ei catre altii. Bine ca macar in zilele noastre s-a inlocuit sacosa cu bancnota, iar prezenta la fata locului nu mai este una optionala. Cam asta a fost formarea peste care acum se incearca si perfectionarea, mentala si la nivel inalt.

Suna acid. Asa se vede fara ochelari si se poate gusta din plin. Evident nu de toata lumea.

Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *