Categories
Blog

Inceputul de drum, ignorat sau nestiinta?

In Romania, mai nou,
proiectele de dezvoltare in tenis privind jucatorul in sine vizeaza varfurile si categoriile mari de varsta, o abordare de altfel fireasca in contextul dramuirii banului detinut sau al expunerii cantitative pe minim un segment de piata. In plus, la varstele mici necunoscutele controlabile sunt prea multe in lipsa unei celule de baza – clubul asa cum trebuie sa fie el. Nu pe hartie. Sau intr-un apartament.

Ar si functiona totusi initiativele daca:

  • ar exista rabdare in timp
  • ar exista continuitate in timp
  • ar exista o increngatura de structuri interconectate care sa asigure inceputul (cluburile), mijlocul (structuri departamentale sau regionale) si varfurile (structuri centrale)

Ma raportez, de exemplu, la falsa problema a numarului mic de sportivi legitimati. In realitate, terenurile de tenis sunt pline de copii si adulti care practica tenisul intr-o forma mai mult sau mai putin intensiva. Concret, sunt si copii si adulti ce tot vin de ani buni la tenis intr-un numar destul de mare care adunat unul cate unul ar modifica continutul statisticilor la nivel national sau al intocmirii bugetului de venituri al unei federatii de specialitate.

Nu absortia este ceva ce nu merge, ci gradul de retentie. E un lucru demonstrat, verificat si enuntat. Eu il repet intr-o alta calitate fata de momentul in care analizam direct informatiile.

De aici s-ar putea discuta parghii functionale.

In cadrul entitatilor mai mult sau putin organizate pe plan national exista un grad destul de mare de ignoranta si de nestiinta privind punerea in miscare a unui conglomerat de actiuni menite sa gestioneze intr-un sens si cu un flux definit toti acesti oameni practicanti de miscare. Mai rau insa, exista si un grad ridicat de neimplicare in zona sportiva prin transferarea atentiei totale catre partea comerciala.

Pana la un demers indeptat spre inceputul unui vis de copil mergem inainte cu proiectele catre varfuri si varste de juniorat avansat. Uitandu-ma la copii pana in 14-16 ani cum primesc ignoranta, nestiinta si neimplicare astept cu nerabdare eficienta si (macar) un responsabil pentru ce se construieste pe ceva atat de fisurat de goluri.

Cu drag, 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *