Categories
Blog

Amanunte uitate

Nu am gasit un titlu mai sugestiv pentru ceea ce observ la juniorii romani ce vor sa faca trecerea catre circuitul mondial de juniori si apoi, probabil, cel de seniori. Si iata de ce:

9 din 10 sportivi nu stiu sa faca vole-ul, smash-ul;

8 din 10 sportivi nu au siguranta cand fac atac din minge scurta;

10 din 10 sportivi nu se simt in siguranta cand vin catre fileu si/sau incearca sa finalizeze punctul cu avansare catre fileu.

De asemenea,?in procent ridicat dus pana la limita superioara sportivii nu au cunostinte primare de a juca dublu si cand spun asta ma refer la: relatiile de joc intre parteneri, asezare la dublu, comunicare, zone/culoare de aparat/atacat etc … pentru multi este un sport nou, in timp ce pentru antrenori/parinti este un lucru interzis. “Ce dublu ?! … noi ne pregatim sa fim campioni la simplu”.

Corect, insa cele enumerate fac parte din jocul de simplu … cat despre campioni, exista si d-astia la dublu. Sau pe intelesul tuturor, nu toti pot fi campioni la simplu. Nu sunt decat amanunte ignorate!

Este grav si atat mai grav ca de cele mai multe ori intreb “de ce?” si mi se raspunde cu “se lucreaza la aceste lucruri!”. “De cand?” … “dintotdeauna” … realitatea insa arata asa cum este mai sus si din pacate se lucreaza … cum?

Peste aceste lucruri, exista afirmatia permanenta sub puterea exemplului: Federer, Nadal, Murray, Djokovic, Clijters, Na Li, Wozniacki etc … nu vin la fileu si sunt campioni la simplu. De asemenea, dublu nu prea joaca . Deci, ce atatea afirmatii?

Din pura observatie a ceea ce fac campionii la simplu si nu se observa in jocul lor de simplu decat sub raport de exceptie. Si anume: ca nu vin la fileu si nu joaca dublu este una, insa ca le stiu si se simt in siguranta este alta. De asta sunt si campioni la simplu … upss!

Pana a ajunge acolo, se uita insa amanunte. A juca un stil de joc este una, a aplica o tactica de joc intr-un meci esta alta, insa a nu cunoaste lovituri sau faze de joc … este cu totul alta. Cu atat mai mult cu cat cand esti junior ai linistea sa le si inveti.?Pentru a fi cel mai bun jucator ce puteai fi … campion? Depinde de multe altele!

De vina suntem noi antrenorii si voi parintii. Simplul nu e ca dublul, insa dublul ajuta urias de mult simplul. Lasati copii sa se joace in echipa, ori de cate ori este posibil. Castigurile sunt mult mai multe … in viitor.

PS: mai rau ma doare cand vad si am vazut destule cazuri cand un jucator are initiativa de a face aceste lucruri. El vrea sa se duca spre fileu si sa joace dublu sau sa execute cate un slice, insa “mereu si mereu nu e bine”. Ce e bine insa?

Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *