Fiecare drum de tenismen roman cunoaste numeroase escale pe diferite meridiane ale globului in diferite etape de varsta. Ca sa progresezi, ca sa acumulezi experienta, ca sa fii in ritm cu restul participantilor din intreaga lume ce aspira la o mica bucata din imensul tort numit tenisul profesionist ( sau orice alt motiv constructiv ) esti indrumat sa participi la diferite turnee organizate de cateva organisme nationale si internationale, treptat si in concordanta cu varsta.
Datorita dezvoltarii uluitoare a tenisului pe plan mondial lucrurile se schimba permanent si upgradari constante apar din dorinta de eficientizare a mediului specific in care copiii viitor sportivi de performanta se joaca de-a tenisul si joaca intr-un final acest minunat sport.
Cand sa faci escala, cum este bine sa faci escala sau cat timp sa mentii escala sunt lucruri ce tin de fiecare echipa formata. Echilibrul existent in cadrul echipei, potentialul uman, sustinerea financiara si multe alte componente isi pun amprenta lasand intr-un final timpul sa isi foloseasca bagheta magica in definitivarea drumului ales.
Fie ca vorbim de minitenis, turneele de casa din cadrul cluburilor, turneele nationale de diferite categorii, turneele internationale Tennis Europe de 12&14&16 ani, ITF Juniors, ITF Women’s sau ITF Men’s si Turneele profesioniste WTA si ATP fiecare sportiv roman este “oarecum obligat” sa le strabata pentru a reusi.
Nu este insa obligatoriu ca sa faci escalele in aceasta ordine, nu este obligatoriu sa petreci acelasi timp la fiecare escala si nici macar nu este obligatoriu sa faci toate escalele. Poti sari una sau mai multe, poti imbina mai multe in acelasi timp, poti face multe alte “joculete”. Important este ca prin aceste joculete extrem de serioase sa asiguri hrana necesara fiecarui sportiv doritor si capabil de performanta, iar cand spun asta ma refer in mod principal la hrana interioara ce de multe ori duce la schilodire emotionala. Atentie mare tuturor si atrag atentia familiilor de sportivi romani unde exista o tendinta de accelerare a rezultatelor in dauna procesul constructiv de dezvoltare umano-socialo-sportiva la varste fragede. In cazul exceptiilor imi ridic sfios palaria si incurajez intr-o oarecare masura si in cadrul unor limite incercarea de apasare a acceleratiei.
Atunci cand primeste primele lectii de manuire a rachetei de tenis micul tensimen viseaza deja departe si se vede pe terenul central jucand in “night sesion” contra topului mondial. Urmeaza sute de ore de pregatire si sute de transfigurari interioare transpuse in competitii oficiale pe tot mapamondul, urmeaza escalele atat de necesare fiecaruia.
Traduc in mod personal aceste insiruiri de escale si le impart dupa cum urmeaza:
1. escala de dezvoltare generala umano-socialo-sportiva numita si “decolarea de la sol” ( minitenis, nivel national si Tenis Europe 12&14&16 )
2. escala de legatura numita si “zborul cu turbulente” ( ITF Junior’s si ITF Women’s/Men’s )
3. escala finala numita si “ajungerea la destinatie” ( circuitul WTA sau ATP )
Si mentionez ca toate sunt extrem de importante, toate formeaza un lant chinetic extrem de puternic unde orice za slabita sau lipsa duce la dezechilibre.
Am analizat in randurile de mai sus lantul chinetic al turneelor ce un jucator roman este indicat sa le joace pentru a putea creea premizele unei dezvoltari optime a lui in vederea fructificarii potentialului uman de care da dovada.
Ca martor activ al primelor doua escale in ultimii ani ma opresc la cea de a doua si vin in intampinarea dvoastra dragi cititori cu un material sper eu folositor.
Am denumit-o “zborul cu turbulente” datorita faptului ca ea este escala care face trecerea catre profesionism sau pur si simplu poate intrerupe calatoria inceputa dupa caz cu un anume ani in urma. Este zborul ce poate duce la destinatie, dar si zborul ce poate duce la prabusire.
Aceasta escala este atat de importanta dar in acelasi timp atat de ciudata. Se petrece intr-o etapa de dezvoltare si maturizare extrem de dificila a tinerilor aflati in fata atator oportunitati si tentatii, incat orice incercare de enumerare a necunoscutului ar fi sortita esecului.
“Turbulentele” sunt nenumarate si transforma zborul de cele mai multe ori intr-un chin atat pentru pilot cat si pentru ceilalti participanti la zbor.
Intr-un final “zborul cu turbulente” se sfarseste…nu a avut loc o prabusire, dar nici nu mai era mult. Pentru majoritatea insa aceasta este escala in care totul incepe sa se clatine. Pentru cei ce trec cu bine “ajungerea la destinatie” devine o binecuvantare meritata, dar si inceputul unui drum destul de anevoios.
Pentru ca “zborul cu turbulente” sa fie inteles si tradus eficient prin prisma cunoasterii elementelor constructive pe care le aduce totusi pentru fiecare dintre participantii la aceasta escala voi prezenta cateva aspecte utile:
Federatia Internationala de Tenis organizeaza an de an competitii dedicate juniorilor si junioarelor, competititii cunoscute ca facand parte din Circuitul ITF Juniors. Participarea in asfel de competitii este benefica pentru un jucator ce tinde spre profesionism, astfel ca in conditiile date, rolul si importanta circuitului ITF Juniors devin aspecte prioritare ce trebuie intelese pentru o buna dezvoltare profesionala ulterioara a jucatorului de tenis.
Circuitul ITF Juniors este o oglinda a circuitului profesionist prin facilitatile si turneele la scara redusa organizate ( clasament mondial, codul de conduita, turnee de Grand Slam, turnee de gradul A, tribune cu spectatori, media…etc )….
In general circuitul de juniori are o foarte buna structura profesionista si ambianta ( asociatiile nationale sunt implicate, cluburi de renume…etc ). In multe cazuri cluburile organizatoare sunt extrem de implicate in buna desfasurare a evenimentului prin acordarea de facilitati la cazare, terenuri de antrenament, acces gratuit la baza materiala… Turneele importante ofera ospitalitate atat sportivilor cat si antrenorilor, ceea ce asigura oportunitati egale de a participa si castiga puncte.
Tablourile principale & calificari in circuitul de juniori sunt alcatuite din jucatori din toata lumea, ceea ce poate ajuta la compararea nivelului de joc din diferite tari precum si la evaluarea sportivilor in functie de alti sportivi de acceasi varsta.
? Roll of honour ? al topului juniorilor, precum si clasamentul mondial pentru juniori confera inspiratie si motivatie tuturor participantilor. Astfel ( prin munca pe/in afara terenului ) vor reusi sa calce pe urmele campionilor favoriti. De asemenea favorizeaza sportivii juniori sa inteleaga ca tenisul profesionist nu este un lucru atat de imposibil pe cat pare, precum si eliminarea riscului de abandon datorita lipsei de incredere.
Jocul la juniori permite participarea adecvata la turnee, o regularizare optima a numarului de meciuri jucate ( simplu ?i dublu ) in vederea obtinerii unui randament optim din punct de vedere tehnic, tactic ?i mental, fapt incurajat de modalitatea de alcatuire a clasamentului mondial la juniori. De asemeea permite juniorilor sa participe in turnee de Grand Slam timp de 2-3 ani la rand si astfel faciliteaza obisnuirea cu jocul la inalt nivel in fata a mii de spectatori.
Cum turneele de Grand Slam dedicate juniorilor sunt organizate in a doua saptamana a turneelor profesioniste de Grand Slam, jucatorii de top mondial cauta ? sparring partners ? pentru a se antrena sau a efectua incalzirea. Acest fapt furnizeaza juniorilor o sansa incredibila de a se pregati alaturi de jucatorii de top. Este un lucru aproape obi?nuit sa-l vezi pe Federer, Nalbandian, Coria, Ljubicic…etc cum se antreneaza in compania juniorilor. Petrecand timpul pe/in afara acelorasi turnee, antrenandu-se cu ei, urmarindu-le meciurile ajuta la dezvoltarea juniorilor si la cresterea motivatiei si a succesului.
In unele cazuri, faptul ca un junior este unul din cei mai buni sportivi din tara lui poate avea ca efect acordarea de Wild Cald-uri la la turneele profesioniste organizate in respectiva tara de federatia nationala . De asemenea sunt cateva turnee de juniori care ofera castigatorilor Wild Card-uri la turneele profesioniste, astfel facilitand mai usor trecerea catre profesionism.
Cei mai bine clasati juniori ITF au oportunitatea de a calatori intensiv pentru a putea juca cele mai puternice turnee de pe toate continentele, astfel ei invata sa calatoreasca, un aspect foarte important pentru un jucator de tenis ce doreste a deveni profesionist.
Circuitul este desfasurat pe diferite suprafete de joc de la iarba la zgura si de la terenurile pe hard pana le cele de indoor, jucatorii fiind astfel motivati sa-si adapteze jocul la aceste suprafete.
Rezultatele bune in cadrul circuitului sunt recompensate prin obtinerea de sponsorizari de la diferite firme de echipament, preum si prin obtinerea de contracte cu firme de impresariat sportiv.
Clasamentul combinat motiveaza jucatorii sa joace la dublu , un lucru ce faciliteaza dezvoltarea adecvata a jucatorilor.
In final competitiile pe echipe dedicate juniorilor pregatesc jucatorii sa controleze presiunea care vine din reprezentarea propriei t?ri. Responsabilitatea unui juc?tor pentru tara scoate de obicei ce e mai bun din potentialul lui.
In general circuitul de juniori are o foarte buna structura profesionista si ambianta ( asociatiile nationale sunt implicate, cluburi de renume…etc ). In multe cazuri cluburile organizatoare sunt extrem de implicate in buna desfasurare a evenimentului prin acordarea de facilitati la cazare, terenuri de antrenament, acces gratuit la baza materiala… Turneele importante ofera ospitalitate atat sportivilor cat si antrenorilor, ceea ce asigura oportunitati egale de a participa si castiga puncte.
Tablourile principale & calificari in circuitul de juniori sunt alcatuite din jucatori din toata lumea, ceea ce poate ajuta la compararea nivelului de joc din diferite tari precum si la evaluarea sportivilor in functie de alti sportivi de acceasi varsta.
? Roll of honour ? al topului juniorilor, precum si clasamentul mondial pentru juniori confera inspiratie si motivatie tuturor participantilor. Astfel ( prin munca pe/in afara terenului ) vor reusi sa calce pe urmele campionilor favoriti. De asemenea favorizeaza sportivii juniori sa inteleaga ca tenisul profesionist nu este un lucru atat de imposibil pe cat pare, precum si eliminarea riscului de abandon datorita lipsei de incredere.
Jocul la juniori permite participarea adecvata la turnee, o regularizare optima a numarului de meciuri jucate ( simplu ?i dublu ) in vederea obtinerii unui randament optim din punct de vedere tehnic, tactic ?i mental, fapt incurajat de modalitatea de alcatuire a clasamentului mondial la juniori. De asemeea permite juniorilor sa participe in turnee de Grand Slam timp de 2-3 ani la rand si astfel faciliteaza obisnuirea cu jocul la inalt nivel in fata a mii de spectatori.
Cum turneele de Grand Slam dedicate juniorilor sunt organizate in a doua saptamana a turneelor profesioniste de Grand Slam, jucatorii de top mondial cauta ? sparring partners ? pentru a se antrena sau a efectua incalzirea. Acest fapt furnizeaza juniorilor o sansa incredibila de a se pregati alaturi de jucatorii de top. Este un lucru aproape obi?nuit sa-l vezi pe Federer, Nalbandian, Coria, Ljubicic…etc cum se antreneaza in compania juniorilor. Petrecand timpul pe/in afara acelorasi turnee, antrenandu-se cu ei, urmarindu-le meciurile ajuta la dezvoltarea juniorilor si la cresterea motivatiei si a succesului.
In unele cazuri, faptul ca un junior este unul din cei mai buni sportivi din tara lui poate avea ca efect acordarea de Wild Cald-uri la la turneele profesioniste organizate in respectiva tara de federatia nationala . De asemenea sunt cateva turnee de juniori care ofera castigatorilor Wild Card-uri la turneele profesioniste, astfel facilitand mai usor trecerea catre profesionism.
Cei mai bine clasati juniori ITF au oportunitatea de a calatori intensiv pentru a putea juca cele mai puternice turnee de pe toate continentele, astfel ei invata sa calatoreasca, un aspect foarte important pentru un jucator de tenis ce doreste a deveni profesionist.
Circuitul este desfasurat pe diferite suprafete de joc de la iarba la zgura si de la terenurile pe hard pana le cele de indoor, jucatorii fiind astfel motivati sa-si adapteze jocul la aceste suprafete.
Rezultatele bune in cadrul circuitului sunt recompensate prin obtinerea de sponsorizari de la diferite firme de echipament, preum si prin obtinerea de contracte cu firme de impresariat sportiv.
Clasamentul combinat motiveaza jucatorii sa joace la dublu , un lucru ce faciliteaza dezvoltarea adecvata a jucatorilor.
In final competitiile pe echipe dedicate juniorilor pregatesc jucatorii sa controleze presiunea care vine din reprezentarea propriei t?ri. Responsabilitatea unui juc?tor pentru tara scoate de obicei ce e mai bun din potentialul lui.
O ultima schimbare benefica pentru tenismenul junior este introducerea incepand cu prima zi a acestui an a “Junior IPIN” cu scopul de a obisnui cu noua structura de inscriere la turnee si de a optimiza toate aceste demersuri. Desi prima varianta destinata juniorior este lipsita de unele componente ce se regasesc la seniori, cu siguranta este un pas extrem de important facut de ITF in vedera promovarii tenisului.
Cum circuitele ITF Women’s/Men’s prin acordarea de premii in bani la fiecare tur trecut pe tablourile principale & calificari in probele de simlu si dublu intregesc tabloul “circuitului mondial profesionist la scara mica”, rolul si importanta parcurgerii acestei escale devin obiective prioritare. Ce e drept, pentru majoritatea, nu pentru toti.
Pentru cat timp sa parcurgi escala si cum sa o faci? Dragii mei, aici depinde de fiecare dintre voi…
Cu drag,
2 replies on “”
??????????? ce e asta ???????
pai raspund eu…cand nu are subiecte, bate campii. Oricum, are talent!!!!!!