* continuarea postului Stressul competitiei(I) Reactia la stress
Cuvantul cheie pentru raspunsul la intrebarea ?Cum face sportivul la stress?? ?este ?maturizare?.
Maturizare inseamna:
-?????? a te intelege pe tine si realitatea,
-?????? a te accepta pe tine si a accepta realitatea,
-?????? a cauta modul potrivit pentru a te dezvolta in sensul dorit, pentru
-?????? a-ti atinge scopurile (SMART) pe care ti le-ai propus
Maturizarea emotionala si maturizarea in gandire merg mana in mana ca un proces care aduce echilibru in dezvoltarea echilibrata a personalitii sportivului si implicit a capacitatii lui de a face fata cu success momenteleor stressante ale competitiei si a procesului de pregatire pentru competitie.
Intelegere, Acceptare, Dezvoltare
Intelegere
Sa luam exemplul ?statisticianului? si a ?profetului?. Ce fac ei? Fac adunari si scaderi cu bile albe si negre din trecut pentru a face o prezicere in viitor. Drept pentru care I se face frica sau devine vedeta, iar meciul e pierdut sau castigat din start in mintea lui. Ca sa piarda meciul in realitate nu trebuie sa faca prea multe, ci doar sa isi urmeze in mod automat gandurile si fricile. Ajuns in acest mod automat de a gandi si simti, el nu este present ?aici si acum? pe teren, ci in gandurile/ emotiile lui din trecut si in cele din viitor.
Acceptare
Multi dintre noi spunem ca acceptam ca suntem asa cum suntem.
Problema apare in momentul in care ne punem o eticheta in negativa (sau uneori am spune realista) asupra modului in care suntem sau facem lucrurile. Ca o continuare logica a imaginii negative despre sine, apare lipsa de incredere in puterile proprii. Fireste reusim in cele din urma sa facem greseli, astfel incat ne aducem chiar motive reale pentru imaginea negativa pe care o avem despre noi.
Exact la fel se intampla si la sportivi. Pentru ei este insa din punct de vedere emotional mult mai greu pentru ca de mici trebuie sa faca fata stressului si luptei pe teren, infrangerilor si victoriilor. Ei trebuie sa invete ca daca vor sa aiba success in sport gandirea pozitiva, este uneori mai importanta decat gandirea realista. Daca sportivii ar gandi intotdeauna rece si realist, atunci cei mai slab clasati nu vor reusi sa castige niciodata la un sportiv mai bine clasat decat ei.
Cheia este aceea de a iti accepta comportamentul asa cum este, emotiile asa cum sunt fara sa te etichetezi in mod negativ. Din contra, a gadi pozitiv este mai mult decat necesar pentru a avea success!
Schimbare
Datoria pe care o ai fata de tine insuti este insa aceea de a te respecta si a actiona astfel incat sa nu iti faci rau, astfel incat sa gasesti puterea care sa te duca spre acea stare sufleteasca/ emotionala care iti da intelepciunea si iti arata drumul spre multumire si scces!
Vointa, motivatie, educatie pozitiva, implicare si sacrificii, management si deschidere la nou sunt cuvintele cheie pe care eu le vad pentru schimbare.
Sigur, ma puteti intreba ?ce pot sa mai fac, astfel incat copilul meu sa lupte si sa dea tot ce poate pe teren, sa il vad ca joaca la concurs cel putin asa cum joaca la antrenament??
Ca intotdeauna, nu va pot da retete. In posturile mele scriu despre diferite aspecte importante pentru echilibrul emotional in timpul competitiei. Uneori par lucrui marunte, dar pentru mine sunt foarte importante pentru ca vad ca din cauza lor, sportivul nu reuseste sa sparga gheata.
De aceea va invit sa imi scrieti despre povestea sau intrebarile dumneavoastra si am sa va dau individual un raspuns. Adresa mea nicoleta@tanase.biz
Pentru mai mult einformatii despre psihologia sportiva va invit sa cititi blogul meu tanase.biz/blog
Pana atunci, sa aveti o iarna usoara si succese!