Categories
Invitati si raspunsuri

“Mai bine mor”

In ultima saptamana am auzit de doua ori acest mesaj venit din partea a doi juniori. E un lucru ingrijorator sau putem spune stand oarecum linistiti ca e ?teatralismul? (poate) specific varstei? Copiii ?au o viata inainte?, deci e mai greu ca aceasta idee sa o luam in serios. Si totusi chiar daca pericolul de foarte multe ori nu exista, prabusirea lumii interioare a copilului este demna de luat in seama. In fiecare zi el isi construieste imaginea de sine si increderea in sine atat de importante pe terenul de tenis si in afara lui.

Solutia negasirii de solutie

?Mai bine mor? poate fi tradus ca fiind solutia negasirii unei solutii pentru o problema care pentru persoana respectiva are o importanta covarsitoare. Pentru un sportiv lucrul acesta poate sa insemne ?vreau sa fiu foarte bun, dar simt ca nu mai pot? sau ?ma doare atat de tare presiunea parintilor mei incat nu mai rezist?. In ambele exemple copilul poate sa fi incercat sa gaseasca o solutie, sa fi muncit mai mult, sa-si fi ignorat nemultumirile, sa fi incercat sa faca asa cum i se spune, dar dintr-un motiv sau altul sa-i nu fi iesit. Chiar daca pare o copilarie, pentru el prabusirea lumii interioare nu e de suportat si atunci varianta de a pune capat acestei suferinte o traduce prin ?mai bine mor?.

Gasirea unei solutii

Cercetat si demonstrat gasirea unei solutii pentru sentimentul ca ?vrei sa mori? inseamna a invata sa faci fata emotiilor si gandurilor negative care atrag nemultumire, neincredere in sine si in capacitatea proprie de a face fata unei situatii stresante.

Cu totii stim ca parintii si antrenorii sunt cei care pot prin comportamentul lor sa sa dea incredere sportivului. Pentru aceia care vor sa isi imbunatateasca modul de abordare a situatiilor de genul acesta notez mai jos o ?strategie de lucru?.

Ce faci- ce simti- ce gandesti?

Priviti situatia prin prisma acestui triunghi: ce faci ?ce simti-ce gandesti.

Ce faci? ?Joc prost?

Ce simti? ?Ca sunt trist, neincrezator?

Ce gandesti? ?Ca nu imi iese niciodata nimic?, ?Ca mai bine mor?

Puneti copilului dumneavoastra aceste trei intrebari si ascultati raspunsurile pe care le da. Daca spre exemplu nu reuseste sa-si denumeasca emotia, incercati sa o denumiti dumneavoastra si cereti sa vi se spuna daca asa este.

?Ce gandesti??, ?Ce iti trece prin minte acum?? Raspunsurile la aceste intrebari sunt foarte importante pentru ca emotiile sunt intotdeauna asociate cu ganduri, convingeri, credinte asupra carora puteti lucra. ?Nu sunt in stare sa joc mai bine?, ?Nu sunt bun de nimic? sau ?Nu-mi iese niciodata reverul asta?. Din acest punct puteti produce o schimbare in bine aratandu-i incredere, vorbindu-i frumos sau facand un plan eficient pentru ca problema sa fie in mod real rezolvata. Ex: o alta abordare metodica a loviturii cross- lung de linie.

In incheiere

Desigur situatiei in care copilul spune ?mai bine mor? trebuie sa i se acorde atentia cuvenita. Uneori este pur automtism verbal invatat de la colegi, prieteni, alteori situatia cu care copilul se confrunta este realmente stresanta pentru el. Ajutati-l sa verbalizeze ceea ce il nemultumeste , aratati-i intelegere, dati-i incredere si gasiti impreuna cai pentru solutionarea practica a dificultatilor cu care se confrunta.

Nicoleta Tanase- Trifu, psiholog

www.tanase.biz/blog

One reply on ““Mai bine mor””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *