“Hopa Mitica, cade jos si se ridica!” Oricat de putin gramaticala ar fi acesta propozitie, ea poate fi de real ajutor sportivilor (si nu numai). Fiecare dintre noi avem cateva credinte de baza dupa care ne ghidam in viata. Ele sunt adanc inradacinate in fiinta noastra si inconstient ne ghideaza in directia lor. Cand sunt pozitive, atunci si rezultatele practice sunt pozitive si ne multumesc.
Hopa Mitica al altora
O sportiva are spre exemplu ca motto: ?o infrangere e numai mijlocul pe care ni-l da soarta pentru a vedea ce ne lipseste pentru a invinge?. Si l-a pus ca wallpaper pe telefon pentru a-l vedea de cat mai multe ori pe zi. ?Atunci cand pierd spune ea, stiu ca am avut o sansa ca sa vad unde trebuie sa imi imbunatatesc jocul?. Aceasta este gandire pozitiva si realista!
Un alt sportiv spune ?Fiecare nas isi are nasul? si trece cu fruntea sus peste o infrangere de la un sportiv mai slab clasat decat el, dar de la care stie ca de cele mai multe ori mananca bataie. Capacitatea de a accepta si de a relativiza realitatea sunt unele dintre calitatile marilor sportivi!
Hopa Mitica cel real
Exista si Hopa Mitica jucarie si se gaseste in diferite forme si culori. Are la baza un metal greu astfel incat in orice pozitie l-ai pune el tot in picioare ajunge!
Hopa Mitica al tau
Cred ca toti avem cate un Hopa Mitica care sta in (in- sau sub-) constientul nostru si care ne poate ajuta daca ne folosim de el intr-un mod activ. Adult sau copil incercati sa il vedeti pe Hopa Mitica in culori si in miscare, sa il atingeti si sa il simtiti, ascultati-I sunetul pe care il face in miscare. Poate are chiar o melodie cand isi regaseste echilibrul. Acum imaginati-va ca ati fi ca el?.ca un Hopa Mitica, ce cade jos si se ridica! Imaginati-va pana cand simtiti ca e ?al vostru?. Antrenati-va ca sa folositi propozitia la antrenament si in concurs, mai ales atunci cand nu va merge ceva, indiferent de cat ati incercat sa faceti ca sa indreptati lucrurile in favoarea voastra.
Hopa Mitica al meu
Si eu il am pe Hopa Mitica al meu si imi amintesc cum ca, de cate ori mergeam la balci primeam cate unul- de obicei cu corpul albastru, gatul alb si varful capului rosu. Imi amintesc si cum simteam plasticul din care era facut si greutatea de la baza si usurimea din sus. Imi amintesc cum se spargea destul de repede plasticul usor casabil din care era facut. Si au trecut de atunci 35 de ani!
Sportivii au o memorie senzoriala extraordinara si le e de mare folos sa o ?puna la treaba? atunci cand isi imagineaza pe ?Hopa Mitica? al lor.
Pentru orice poveste, sugestie sau intrebare sau pentru mai multe informatii din psihologia sportiva, puteti sa imi scrieti la nicoleta@tanase.biz sau sa imi vizitati blogul de psihologie sporiva tanase.biz/blog
Poza: Baby Roly Poly pe JucariaTa.ro