Categories
Invitati si raspunsuri

De ce ma bat de unul singur? Listele din capul nostru

Esti sportiv si ai in cap o lista cu sportivii mai buni si mai slabi decat tine. ?Buni si slabi? ii numesti de obicei in functie de clasament. Oricum ar fi e sigur ca incepi de multe ori competitia cu sentimentul sau credinta ca ai sa bati sau ai sa fii batut. Desigur, nu se stie niciodata ce se intampla, dar motivatia si stressul cu care intri pe teren te fac uneori ?sa te bati singur?.

Lupt sau Fug

In numele ratiunii uneori ne taiem singuri creanga de sub picioare. Asa se intampla atunci cand inainte de a intra pe teren primul gand care iti vine in minte este acela ca joci cu cineva mai bun decat tine. Aceasta constatare poate sa produca doua efecte: ?fight or flight?. Adica lupti sau fugi. ?Lupti? pentru fiecare minge si pentru meci sau ?fugi? (te bati singur) pentru ca iti este frica. Frica nu o simti intotdeauna la nivel constient, dar ea se manifesta pe teren prin lipsa concentrarii atentiei, nu te mai deplasezi bine pe teren, nu mai esti flexibil si natural in lovituri, iei decizii proaste din punct de vedere tactic, te irita spectatorii, vantul care bate, soarele care iti intra in ochi etc

Retine aceste doua cuvinte ?lupt? sau ?fug? pentru ca atunci cand ti-ai denumit emotia pe care o ai in fata unui adversar, acesta este primul pas ca sa stii cum sa te adaptezi la situatie si sa faci astfel incat sa joci atat cat poti tu de bine.

Ce aud de la sportivi?

-????????? ?Joc cu nr. X (clasat mai bine decat mine)? sau ?Joc cu Y, care a fost in primii Z modial?.

-????????? Si?, intreb

-????????? Pai e greu!

E greu nu zic nu, doar ca acest gand care reflecta realitatea de multe ori parca te paralizeaza si joci sub nivelul tau. Daca ai juca maine impotriva lui Federer sau Nadal cum ti-ar fi? Unii sportivi mult mai slab clasati atunci cand au jucat cu ei au spus ca au intrat pe teren bucurandu-se de faptul ca sunt in fata unor legende ale tenisului. Unul dintre scopurile pe care si le-au propus pentru acele meciuri au fost sa joace cat mai bine fiecare punct in parte. Asa poti face si tu atunci cand te afli in fata unui adversar mai bine clasat (chiar daca nu e legenda a tenisului!): sa ai ca scop sa joci cat mai bine fiecare punct si sa te bucuri de jocul pe care il faci.

As vrea sa fug, dar mai bine lupt! Cum?

-????????? Adu-ti organismul si mentalul la starea entergetica optima de joc. Cu alte cuvinte relaxeaza-te daca esti prea nervos si nu ai stare. Energetizeaza-te (facand exercitii fizice cu frecventa rapida) daca vezi ca ti-a pierit cheful de joc sau daca ai inceput sa casti si ai prefera sa te duci sa te culci.

-????????? Stabileste-ti obiective personale asupra carora sa te concentrezi pentru meciul pe care il ai de jucat. Obiectivele tale pot sa fie de natura fizica (ex: sa alergi si sa te asezi bine la minge), tehnica (ex: lift la serviciu), tactica (in functie de stilul de joc al adversarului iti faci tactica de joc) sau mental (ex: sa joci fiecare punct in parte pe principiul ?loveste si uita?). Stabilirea acestor obiective sunt foarte importante in meci pentru ca ele sunt ca niste ancore asupra carora daca de concentrezi, te ajuta sa ramai prins in realitatea jocului si nu in frica, lipsa de concentrare si greseli. Scrie aceste obictive pe o hartie si citeste-le in pauzele dintre gameuri.

-????????? ?Respira profund din burta pentru a te ajuta sa te concentrezi in momentele cheie sau sensibile ale meciului

-????????? Foloseste cuvinte pozitive de incurajare pentru tine (ex: ?Hai?) si apreciaza-te la orice minge buna pe care ai dat-o (ex: ?Bravo?, ?Asa te vreau!?). Daca te denigrezi cand gresesti nu te ajuta sa joci mai bine. Lasa critica pentru dupa meci.

Inchei aici cu mesajul ca pentru orice intrebare, sugestie sau poveste sa imi scrii la nicoleta@tanase.biz. Pentru mai multe informatii despre psihologia sportiva te invit sa vizitati blogul meu www.tanase.biz

One reply on “De ce ma bat de unul singur? Listele din capul nostru”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *