Categories
Blog

Un nou pasaport

Imi expira pasaportul in luna ianuarie dupa 10 ani si din dorinta de a fi pregatit in caz ca urmeaza vreo deplasare in afara Europei mi-am propus sa il reinnoiesc cu unul valabil pe 5 ani. Maximul de timp posibil.

Merg marti 02.01 la sediul din Plaza Mall, etaj 2, dupa ce consult toate website-urile posibile, de la cel oficial pana la diferite altele, peste tot existand aceeasi informatie despre program. Deschis intre 8:30 si 16:30. M-am mirat, dar am zis sa incerc.

Ajung la fata locului, urc si nimic deschis. Cobor la -1 la spatiul amenajat pentru plata taxelor, nimeni. Si sus si jos programul e scris clar si citet, dar nicio informatie despre ziua de 02.01. Intreb, nimeni nu stie nimic si fiecare isi vede de treaba, absolut toate magazinele erau deschise.

Fac cateva cumparaturi la Mega Image si plec inapoi spre casa.

Miercuri 03.01, merg dis de dimineata la un antrenament cu un jucator la invitatia colegilor de la Tenis Club Bucuresti si din vorba in vorba cu unul dintre ei, incerc sediul din Pipera. A durat un pic pana am parcat masina, insa era deschis si asta a fost fantastic. Urc, imi ia cateva minute sa inteleg mersul lucrurilor si ma indrept catre casierie.

Nu se plateste cu cardul. Nu exista bancomat. Ies si ma indrept pe jos catre primul bancomat BCR, revin si sunt pregatit sa platesc.

”Ce doriti?”, raspund cu plata taxei pasaportului. “De care?”, raspund cu cel de adult, 5 ani. ”Buletinul va rog”, il dau bucuros. Si scot banii. “Nu la mine, la colega”, prima data am crezut ca e o gluma, apoi m-am mutat la urmatorul ghiseu. Din diagonala, aud “verificati daca datele sunt corecte”, dau sa iau hartia, dar sunt oprit. “Asteptati, nu aveti voie sa luati hartia, o primiti de la colega”. Colega era ocupata cu numerarul, dar cand a terminat a facut efortul sa mute hartia in dreptul meu. “Semnati daca totul e in regula”, semnez si dau banii.

Mai exact, dau 300 lei, primesc inapoi 40 lei si dovada platii, taxa de pasaport este 258 lei. “Nu am sa va dau 2 lei, asadar primiti 40 lei”. Wow, trezoreria Ilfov, in plina actiune.

Strang ce am, verific daca mi-am luat buletinul si merg mai departe, iau bon si astept. De aici, totul a mers intr-o normalitate, inclusiv intrevederea cu domnul de la ghiseul 3. “Veniti peste 2 saptamani, la etajul 1”.

Experienta a fost una net imbunatatita fata de cea din iunie 2017 cand am facut pasapoartele copiilor si al sotiei, undeva in sectorul 4.

Totusi, lipsa de interactiune umana a celor 2 doamne in varsta, cele 2 ghisee inutile la care munceau pentru un singur lucru si imposibilitatea unei plati cu cardul reprezinta minusuri majore. Si sa nu uit, din respect pentru cetatanul platitor de taxe, un anunt cu modificarile de program nu este decat un act de respect, chiar si cand vorbim de o zi libera prin lege. Uneori, conteaza.

Cu drag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *