Categories
Blog

Statistica …

… spune ca la primul turneu de grand slam al anului am avut 17 jucatori participanti in toate tablourile de simplu, dublu, mixt, seniori, juniori. Tot ea spune ca unii dintre ei au facut ceva, altii au mers degeaba (vorba din popor). Statistica prezinta deci cifre si nu minte deloc.

Exprima insa totul sau macar o parte importanta a realitatii?

Nuantele exista: destul de multi participanti … rezultatele insa modeste. Ne-am fi dorit poate o contrabalansare a acestui raport, in special sa ramana numarul participantilor si sa se mareasca numarul tururilor trecute. Ce e interesant este ca acum ceva ani numarul tururilor trecute au fost simtitor egale cu cele ale prezentului, insa nu si de partea participantilor. Statistica ar spune ce anume in acest caz?

Unii spun ca Australia consuma mult. Timp si in special bani. Asa spun si cifrele. Ce omit ele insa este faptul ca un turneu de grand slam este totusi un punct de referinta ce luat la bani marunti si comparat cu un circuit de 2-3 turnee challenger in Europa occidentala sau America aduna tot atatea “puncte”. Diferenta o da calitatea. Asta omite sa o spuna statistica.

Ce vrem totusi de la statistica in conditiile in care ea doar aduna faptele? Sa indice ceva tururi in plus. Nu cu rugaminti, ci daca se poate de la sine. Nu se poate insa. Pentru ca statistica demonstreaza cat s-a putut face. Nu spune ca a batut vantul, ca s-a lovit frumos, ca au fost 50 de spectatori … nimic din toate acestea; ea indica sec niste cifre alias scor alias procentaje alias analiza rapida a unui efort continuu.

Ce inseamna asta? Ca noi romanii nu jucam pe puncte. Pe procentaje. Pe cifre. Noi jucam frumos. Noi jucam tehnic. Noi jucam cu emotii. Noi jucam pentru a castiga prin orice mijloc. Mai putin pe scor. Acesta este un alt sport ce altii il analizeaza intocmai. Prin statistica.

Ati observat nuantele. Statistica nu le poate contabiliza intocmai. Are grija omul sa completeze. Iar daca vorbim de statutul de roman, toate prind conotatii diverse.

In acest moment cand scriu experienta juniorilor la Australian Open s-a incheiat devreme. Asa o spune statistica. Despre restul puteti spune fiecare cum vi se pare acest lucru. Despre ce a fost poate pot spune si multe altele. Le-am spus jucatorilor. O sa le transmit si antrenorilor.

Statistica va mai nota ceva, candva … restul e istorie. Scrisa, ce e adevarat, de cifre 🙂

Din Melbourne,

Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *