Categories
Blog

Sportul si curriculum-ul ce nu se vede …

… dar se simte dupa ani buni sau, mai nou, din ce in ce mai mult in prezent printre tineri.
Acest material este un update al ultimului postat pe acest blog si un fel de retur variat al comment-urilor acestuia.
Educatia fizica a fost diminuata in mod radical in scoala de la pupitrul dirigintelui pe motive pe care daca le-as analiza din start ar deveni puerile. Ce a stat la baza acestei initiative? Eh, asta as vrea sa stiu, dar nu ma mai obosesc prea mult pentru ca deja e prea tarziu, ceea ce mai pot face e doar sa dau cu penelul asupra ignorantei realitatii a ceea ce nu se vede cu ochiul liber , si, care totusi are un aport considerabil atat dpdv al sanatatii mintale a unui viitor adolescent, cat si al sanatatii fiziologice si educationale ale aceluiasi viitor stalp al societatii romanesti.
As pleca de la ceea ce doreste “clientul” denumit in continuare elev de la producator denumit in continuare “scoala” sau “sistem educational” pe o piata de desfacere unde totul se bazeaza pe cerere si oferta. Unde e buba? Daca vorbeam de un mediu privat, toate liceele care adoptau acest program ar fi devenit aproape pustii si nu din cauza ca sportul este o materie de baza, ci datorita faptului ca cererea de miscare obliga ca oferta de miscare sa existe – elevul cere si pentru a-l tine trebuie sa ii si dai. Cum insa vorbim de institutii de stat finantate de la bugetul de stat si atentie !!!, insitutii ce adopta in mod obligatoriu un curriculum pe care un sportiv OBLIGATORIU trebuie sa il urmeze pentru a termina etapa si a merge la facultate, ministra educatiei trece peste doleantele elevului si il obliga sa inghita carte, carte si iar carte. Cum elevul are o singura solutie sau si pe a doua – revolutie!!!, ii ramane sa invete pana se va deplasa cu taxiul pana la usa clasei de durduliu ce va fi. Sau si mai rau, bolnav prin nu stiu ce spital.
Ce a urmat dupa dezvoltarea fast food-urilor si a internetului? Lipsa de miscare! Iar asta inseamna curata inconstienta. Toate semnalele organizatiilor de sanatate privind obezitatea si bolile ce deriva direct cu impact major asupra populatiei tinere au fost pur si simplu sterse din atentie, aducand in prim plan argumente ce se doresc viabile azi, dar maine …? Cei ce au cunostinte in sistemul sanitar va rog sa intrebati cate cazuri de copii si tineri sunt prin spitale cu probleme de respiratie, disfunctionalitati cardiace, ale circulatiei sangelui … Sau cel mai bine dati un test de 50 de metri alergare dupa tramvai sau autobuz cu luarea pulsului dupa la un pusti intre 12 si 18 ani … cascadorii rasului sau boala viitorului!
Calatoresc mereu si mereu in tot felul de tari si sisteme. Pe unde merg nu intru in detalii despre cum e intr-un anumit domeniu al societatii ( in afara de tenis unde imi cam bag nasul ), dar nu trebuie decat sa tii ochii deschisi sa vezi cum contrabalanseaza ei , sa spunem, lipsa de miscare ( daca o exista, caci eu nu am vazut o asemena lipsa, dar sa presupunem totusi ). Avem noi romanii oare terenuri ale primariei sau ale administratiei locale unde copilul, tanarul sau adultul sa poata practica un sport GRATUIT finantat de catre o institutie de stat? Avem noi oare cluburi sportive unde sportul de masa este incurajat cu preturi mici si conditii optime in asa fel incat desteptul plin de carte dupa ce pleaca de la ore se poate misca sau macar scapa de energia inglobata? Nu, nu avem. Avem in schimb un sport scump, fie el de orice fel, un sport care din start selecteaza doar cativa, combinand pana acum ceva zile cu cele cateva ore de educatie fizica din scoala. Poate pare hilar, dar cele cateva ore erau exact orele GRATIS de miscare din partea statului si exact hrana de miscare a TUTUROR, nu numai a celor cu posibilitati ce dupa scoala mergeau la o meditatie sportiva de tip fotbal, baschet, atletism, tenis … etc. Si pentru cei ce nu stiu, in alte tari mult mai dezvoltate sportul este GRATIS in locuri special amenajate si combinat cu educatia fizica GRATIS din scoli. Nu stiu daca ei sunt mai prosti ca noi daca fac mai putina carte, dar cu siguranta tin cont de sfaturile medicilor si de dorinta copiilor.
Ministra educatiei pusa pe motive politice si mai putin pe criteriul “functie si competenta” doreste a fi un manager al EDUCATIEI LIMITATE vad eu. Dreptul la informatie corecta si libera informatie nu este garantat prin constitutie dragii mei? Pai cum asa, daca in scoala unde este principala sursa de infomare a copiilor matematica si romana este prezentata intr-un ambalaj frumos, iar sportul intr-un deseu aruncat in tomberon? Un copil isi alege drumul in viata influentat si de ceea ce primeste ca si hrana in acesti ani de scoala OBLIGATORIE, dar el daca primeste numai cifre si litere, iar pe deasupra nu are nici bani sa primeasca si tumbe sau sarituri, ce va alege? Ma arunc inainte si o spun eu: somer de lux! Asa cum in fiecare an fiecare facultate de stat sau particulara aprobata de un astfel de ministru scoate pe banda rulanta numai calificati in meserii unde nu exista OFERTA! ( ca reveniram iarasi la unul din tre subiecte: cerere si oferta !!! ). Avem numai doxe de carte si DESTEPTI la tot pasul , dar ce facem cu ei? Si uite asa meseria de SPORTIV DE PERFORMANTA este inexistenta pentru ca atunci cand copilului i se dau optiunile, educatia fizica e trecuta la “caca”, “rahat”, “buba” … si apoi am putea aveam tehnicieni ai sportului de masa, de performanta si inalta performanta. Dar lasa ca e mai bine sa avem mii de ingineri, ce dracu!!!
Eu ca antrenor de tenis, deci o activitate ce deriva din educatia fizica, dar denumita in continuare o activitate optionala, incurajez sportivii si ii indrum sa mearga la scoala, sa se educe continuu si sa socializeze. Toti vin cocosati de cate teme li se dau, toti se plang ca e prea mult, toti intarzie sau fug de la antrenamente ca au avut de terminat la scoala sau mai au ceva de scris, dar in continuare le spun la fel: duceti-va la scoala, iar pentru cei cativa care au ales drumul performantei si al scolii la distanta ii trimit la fel sa invete. Inteleg educatia, insa in totalitatea ei, ca si aspect benefic asupra viitorului stalp al societatii, atat pe termen scurt cat si mediu dar mai ales lung. Una dintre cele mai mari actiuni ale lumii se numeste Olimpiada sau Jocurile Olimpice, iar unul dintre cei ce au stat la baza acestor incredibile intreceri a spus “Men sana in corpore sano” … mai pot spune ceva? De ce nu educam copii multilateral, in mod echilibrat, lasandu-le lor posibilitatea sa aleaga? Atat la scoala, cat si pe terenul de sport, sala de arta, ora de muzica, in familie etc. De ce le impunem noi DESTEPTII adulti ceea ce sa faca ei copii ce schimba AZI totul in asa fel incat ceea ce a fost pe vremea noastra la varsta lor nu mai e valabil? De ce trunchiam si limitam o realitate doar pentru avem accesul la decizie intr-un din birourile puterii? De ce educatia inseamna numai adunare, litere, formule chimice, vectori, Decebal, munti si mai putin sanatate, miscare, curatenie mentala … etc? De ce?
Mai am si o intrebare? Isi asuma cineva ce va urma? Nici macar un plan Marshal pe probleme de sanatate nu va fi eficient pentru o generatie ce a avut o singura vina: ministra educatiei. Si, mai mult, inca un guvern ce trateaza sportul ca moft si nu ca prioritate, dar la spart seminte pe stadioane si strangeri de mana pe covorul rosu inverseaza rolul.
Cu siguranta ca elevii miros cand vin de la ora de educatie fizica, cu siguranta ca intarzie sau chiulesc pentru a mai juca o ora fotbal … si eu am facut la fel. Dar am si invatat carte atat cat am putut sau dorit, iar ceea ce fac azi nu are nici in clin nici in maneca cu sutele de exercitii rezolvate pe care le urasc SI acum. Insa nu sunt somer de lux asa cum majoritatea celor ce au stat cu burta pe carte si asta e o mare diferenta. Plus ca analizele sunt aproape beton. Plus ca va alerg dupa tramvai pe 500 metri si dupa fac dreapta dupa autobuz si dupa fac si un set de tenis. Deci care e problema reala? Se pot gasi solutii de tot felul daca vrei sa le gasesti. Cand o profa’ de mate va veni in clasa si va chema la tabla un pispirica rosu in obraji ce intr-o secunda e cu creta in mana, dar mai sta 5 minute gura-casca ca nu prea stie el ce sa scrie sa zica “Multumesc Doamne! Las’ ca-l invat eu sa scrie ceva!” … caci va avea incepand de maine numai ursuleti ce pana la tabla fac o vesnicie, pana apuca creta se prelungeste cu infinitul si apoi trrrrrrrrrrr, e recreatie! Asta va doriti? Si nu uitati stimata dna profesoara, ca unul dintre ursuleti poate fi copilul d-voastra.
In incheiere, cititi ce spun prostii:

“Practicarea sportului de catre copii este necesara pentru ca favorizeaza constructia osoasa, permite o buna dezvoltare a inimii, plaminilor si muschilor.
Copilul nu trebuie sa fie epuizat de activitatile sportive. Este important ca el sa-si aleaga singur sportul pe care doreste sa-l practice. Atentie insa la virsta copilului. Un copil mic, in virsta de 5-6 ani, nu trebuie sa faca un sport prea dur pentru corpul sau. De asemenea, activitatea sportiva este in egala masura recomandata copilului bolnav (diabetic, cardiac), dar cu multa atentie si in cadrul unor colectivitati.
Sportul amelioreaza adesea calitatea vietii unor persoane bolnave. Spre exemplu, in cazul diabeticilor, miscarea intirzie aparitia complicatiilor, asigura o forma fizica buna si permite scaderea dozelor de medicamente. Toate acestea datorita faptului ca sportul reduce glicemia (nivelul zaharului in singe). Activitatea fizica face ca zaharul si insulina sa intre in celula musculara, in timp ce sedentarismul face ca muschii sa utilizeze grasimile si nu zaharul. Regimul alimentar trebuie adaptat pentru a fi evitata hipoglicemia in cursul efortului.

Principalele avantaje ale practicarii sportului:

* reduce riscul mortii premature;

* reduce riscul aparitiei bolilor de inima, a diverselor forme de cancer si a doua tipuri de diabet;

* previne aparitia problemelor de tensiune;

* ajuta la mentinerea greutatii corporale si reduce riscul aparitiei obezitatii;

* reduce riscul aparitiei osteoporozei;

* ajuta la o mai buna socializare si inlatura comportamentele antisociale;

* o metoda de relaxare prin reducerea stresului, depresiei si anxietatii”

Cei ce stie sa citeasca, dastaptii de la ministere si profii mai zelosi, toti cei ce ati aruncat educatia fizica undeva in lagarul suferintei viitorului,
Va multumim pentru ca vom mai putini informati, mai putin educati, mai bolnavi si mai mult “Men sana in corpore …” … completati voi in 10 ani cu realitatea de atunci.
Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *