Categories
Blog

Sportivule, gestioneaza eficient gripa!

Ne aflam in mijlocul iernii ce pentru multi dintre noi a devenit un anotimp bolnavicios prin prisma contaminarii virale de tip normal sau avansat (H1N1). Combinatia permanenta intre febra, tuse, durere in gat sau tot corpul, dureri de cap, oboseala, senzatii de voma, diaree etc.? provoaca simptome incomfortabile ce se pot intinde de la cateva zile pana la o saptamana, in unele cazuri ele devenind si letale.

Devine important in aceste conditii ca sportivii sa inteleaga fenomenul si sa isi protejze organismul prin masuri simple ce reduc substantial sansele de contaminare cu virusul gripal. Tendinta generala in randul practicantilor de miscare este ca lor nu li se poate intampla nimic datorita faptului ca organismul lor este superior adaptat, focusandu-se prioritar pe maximizarea pregatirii. Luand in considerare faptul ca prevenirea accidentarilor prezinta interes sporit in vederea valorificarii potentialului socio-uman, dar si a faptului ca gripa ( o imbolnavire nesemnificativa ce afecteaza totusi negativ evolutia sportivului pe terenul de tenis ) poate afecta pe oricine este optim de a incerca a fi sanatos.

Un sportiv poate fi expus la un? numar sporit de obiecte ce se pot constitui ca si adaposturi pentru germeni producatori de infectii, in special datorita faptului ca permanent se calatoreste dintr-un loc intr-altul. Contactul direct sau indirect cu “obiecte”? infestate creste in aeroporturi, hoteluri, spatii inchise de tip mall sau restaurante. Indicat este achizitionarea unei truse medicale de mana inainte de a calatori in care sa existe servetele umede ce ar trebui folosite de fiecare data dupa folosirea unei toalete publice, un ATM, manerul usilor de acces sau inainte in cazul camerelor de hotel prin curatarea de exemplu a telecomenzilor sau a telefonului de camera.

Mentinerea starii de sanatate atat pe terenul de tenis cat si in afara lui prin nutritie corespunzatoare, odihna si hidratare, precum si prevenirea contra gripei mentin jucatorii pe drumul optim de obtinere a obiectivelor propuse. Astfel, este recomandat:

1 – vaccinarea contra gripei ce ajuta la cresterea imunitatii corpului impotriva virusilor gripali de sezon

2 – prevenirea expunerii in locuri publice ( in special cand se calatoreste ), atat personala cat si in fata unor persoane ce stranuta sau casca. Spalarea fecventa pe maini cu sapun si apa sau servetele umede ( sanitare ), precum si evitarea contactului cu ochii, nasul si gura sunt elemente de tinut cont.

3 – in cazul simptomelor primare de gripa este bine de a ramane in casa si de a apela la consultatia unui doctor cat mai devreme posibil

Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *