Categories
Blog

Promisiune …

… sau nu. Cand promitem ceva este necesar sa pronuntam “promit” sau simplul acord verbal este de ajuns?
Eu cred ca inteleg destul de multe lucruri paranormale ce totusi se petrec in acest sistem romanesc ( asta nu inseamna ca sunt si de acord cu ele ) si incerc sa le las sa treaca totusi in plata Domnului, cand insa trecem peste limite si producem gafe impardonabile fara a avea un mic resentiment de vinovatie totul devine scandalos, iar eu cel putin ma pot revolta prin scris, pentru ca tete-a-tete am procedat deja, poate putin neelegant, dar pana cand eu sa fiu baiat fin?
Va spuneam ca risc sa imi provoc singur ceva dureri cervicale, dar uneori a tace este sinonim cu nepasarea sau, si mai rau, cu complicitatea.
De unde pleaca povestirea? Pe scurt, cu cateva zile inainte de Roland Garros juniori 2008, o tanara tenismena ce ulterior avea sa inregistreze o performanta frumoasa la Paris a fost “rugata” sa participe la Campionatul European de Juniori cu ceva argumente forte, ce e drept, de foarte bun simt, insa intr-o maniera superba demna de profesionisti in ale’ tenisului romanesc si anume: daca nu va juca ( caci asta a fost dorinta sportivei ce intr-un final s-a respectat fortat ) ea nu va mai avea acces in CNTsi i se va retrage licenta clubului unde este legitimata ( doar 2 din monologul diplomatic inregistrat in acel moment ). Refuzul sportivei a fost destul de intemeiat, zic eu, si anume program competitonal axat pe turnee WTA si refacere ( pentru ca oboseala incepuse sa isi spuna cuvantul ), insa asta nu a contat atunci cand personajul principal al povestirii noastre nu a obtinut acceptul sportivei, recurgand la cuvintele grele spuse. Sportiva in cauza castigase Campionatul European in 2007 si duse-se Romania la Mondialele pe Echipe juniori 2007, iar la cateva zile de la acea convocare a castigat Roland Garros-ul la juniori, deci cum poti gandi macar masuri represive pentru un campion ce a arborat steagul Romaniei la cel mai inalt nivel? Si asta intr-un moment delicat cand ea pleca la un grand slam ( a doua zi, ca sa fiu mai exact ) si dorea totusi intelegere?Sportiva se numeste Simona, asta probabil v-ati dat seama, dar intarzii un pic cu “eroul” principal.
Subiectul europene 2008 a continuat ulterior, insa cu o alta sportiva si anume exact finalista de la Roland Garros 2008 si desi multe au fost cele intamplate ( si aici, unele fara explicatie ), subiectul este deja inchis si rezolvat, sa spun, in mod constructiv. Elena insa ramane in poveste ( caci ea este finalista de la RG ) si, surpriza, eroul revine in forta cu inca o gafa ce eu, din toata inima mea, am inteles-o promisune facuta catre sportiva si o fagaduinta catre mine, antrenorul ei, ca totul va fi asa cum mi “s-a promis”. Acordarea unui WC la un turneu de $10000 fete a fost promis Elenei fara drept de apel inca de cand am rostit rugamintea, mai alea ca sportiva in cauza era tocmai o vicecampioana de grand slam. Trec peste multe detalii si ajung ca ieri, duminica, la trei zile dupa acordarea WC si trimiterea lor spre aprobarea ITF sportiva sa nu apara pe lista … !? Cum e posibil asa ceva pur si simplu nu imi explic nici acum, dar intr-un final s-a rezolvat cu ajutorul unei persoane ce din pacate este un liant permanent intre gafele imense facute de oficialii FRT si echipele de tricolori, dar grav este insa ca cuvantul dat a fost incalcat fragrant si, una dintre sportivele careia i se acorda-se WC-ul initial a fost intoarsa din drum, incalcandu-se deci si al doilea cuvant dat catre acea sportiva … extrem de grav!
Nu stiu cat de multe lucruri bune a facut pentru tenisul romanesc, dar pe cele pe care le stiu le apreciez. Nu stiu cate lucruri negative a facut, dar pe cele pe care le stiu le-am trecut cu vederea, pentru ca fiecare gresim si suntem supusi greselii. Dar peste gafa cu Simona, peste cea cu WC-ul Elenei, dar in special ca in fata mea nu a recunoscut ceea ce a promis … eu nu mai trec. Taxez aceste evenimente neplacute si le semnalez tuturor ce ar trebui sa vegheze ca ele sa nu apara si spun raspicat: NU ASA!
Oficialul FRT este Nea Alexe sau Alexe Bardan, care, in mod eronat, a spulberat verbal doua din sportivele ce, asa cum sunt ele, au adus Romania acolo unde e. Pacat! Mare pacat!

Oficialii FRT fac si treaba buna, iar asta o spun pentru ca chiar asa este. Nu dau nume, dar atunci cand vrei sa sprijini o poti face, iar ceea ce e mai important, atunci cand intelegi ca sportivul este in centrul atentiei totul devine constructiv de ambele parti.
Ce nu se stie este ca dupa finala de juniori de la RG, atat Simona cat si Elena, dar si Liviu ( antrenorul Simonei ) cat si eu ( ca antrenor al Elenei ) am fost premiati printr-o hotarare a Comitetului Director al FRT cu cate o suma in bani si produse-echipament sportiv de la Intersport. Sumele sunt neimportante, insa astfel de actiuni sunt laudabile si astept ca ele sa devina permanente pentru fiecare rezultat inregistrat de catre un tricolor.
Asta demonstreaza ca se poate si ca oficialii FRT nu sunt mereu aratati cu degetul asa cum spune Tete Haradau. Coach’s corner a impartit permanent atat laude cat si ocara atunci cand a avut ceva de spus…

Finalele Andreei si Ralucai s-au incheiat ieri intr-o zi de 13 iulie cu doua rezultate negative ca si scor, insa pentru prima data poate ca victoria nu a fost atat de importanta la fiecare. Sunt insa momente unice care aduc incredere si liniste, iar mai departe viitorul va aduce si ziua cand voi scrie pentru prima data … si despre urmatorul pas al lor. Felicitari Andreea si Raluca, dar si tie Cami pentru prima semifinala… !
O surpriza imensa a fost onorarea invitatiei la finala Andreei de catre Dir Gen al CS Olimpia Bucuresti dl Octavian Dimofte care in ciuda operatiei avute si a problemelor medicale din ultimul timp a putut participa si chiar incuraja. Incredibil pentru un om de sport ce boala la rapus… De asemenea, Dir Adjunct dl Mihai Anghel a completat surpriza cu participarea dansului … pentru prima data alaturi de tenis, un sport ce pana nu demult era inexistent in panorama sporturilor de la CS Olimpia Bucuresti.
Inchei felicitand extraordinara performanta inregistrata de Victor Hanescu, completand cu o realitate stiuta dar ignorata constant: ca si Pavel, varful cariei lui Victor este acum la 27 de ani, iar ca si aproape toti marii sportivi romani din tenis, maturitatea a venit in mod normal mai tarziu ca la alti sportivi din alte tari. Poate e o problema de gena, poate ca asa suntem ca natie, dar e o realitate statistica clara. Pentru cei ce forteaza la varste mici, pentru cei ce renunta mai devreme la tenis, pentru cei ce rostesc ” daca la 17 ani nu ajungi in top 100…”, pentru toti cei ce stiu tenis mai mult decat pot duce … sa inteleaga in sfarsit ca fiecare are sanse sa reuseasca daca are rabdare … Iar Victor este mai mult decat elocvent! Bravo Victor!
Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *