Termenii postdecembristi imprumutati sau adusi dintr-o alta cultura cu scop de “know-how” si-au pierdut eficacitatea fals dorita. Este unul dintre refugiile neputintei creatoare a celor doresc prim plan si introduc fara adaptare ceea ce altii au creat prin cercetare, un sport extrem ce inca este la moda intr-un sistem al sportului in care coerenta moare.
Ce inseamna performanta? Poate o lupta a ideilor si a convigerilor ca in centrul atentiei este sportivul in jurul caruia strategia prinde sau nu culoare. Poate o linie de transee in care “brain storming-ul” isi etaleaza gradele si arunca in lupta neuronii imbibati de seva. Poate un stindard absurd ce cauta eliberarea finala.
Ce inseamna performanta? Inseamna poate cercetare si iarasi cercetare, pasiune si timp risipit, geniu si personalitate, tupeu si charisma. Cati dintre performeri le mai au? Cati dintre ei mai lupta sa le aiba?
Raspunsul e apasator: cati dintre noi mai cautam performanta? Cati dintre noi intelegem ca luptele de interese fara un obiectiv profund nu fac altceva decat sa asterne ridurile si parul alb? Cati dintre noi ?
Cautam nume si iar nume pentru ca ele sa genereze salvarea sistemului. Cautam de fapt relatii ce spala alte relatii pentru a putea supravietui in mocirla si facem aliante generatoare de complicatii.
Unde insa vorbim de sportivi? Unde insa actionam pentru sportivi? Unde? Si vorbim ca papagalii de performanta minute in sir imprastiind vocalize pline de interese meschine. Si numai interese meschine.
Unii ar prelua ca dau in ei din postura actuala. Poate e si cazul caci vreau sa aud un argument viabil pentru performanta. Un singur argument viabil pentru cel ce face performanta. Si singurul care inca parca a mai ramas e sportivul.
Consider ca performanta inseamna pregatire si iar pregatire … acel calup ce numai orbii au ochi sa vada. Pentru unii insa performanta ramane o pregatire complicata pentru subterfugii aducatoare de praf in ochi.
Cu drag,
One reply on “Performanta inseamna pregatire”
De acord; performanta se obtine prin foarte multa munca, pasiune, disciplina, munca in echipa si nu in ultimul rand prin calitatea muncii. Aici ma refer la calitatea informatiilor pe care specialistii care lucreaza cu sportivul le au (fie ca e vorba de pregatirea tehnica, tactica, fizica sau mentala) si la cum le aplica in practica.