Pentru mine, existenta unui lot national corespunde unei structurari eficiente din cadrul unui sistem care tinde sa isi atinga obiectivul. Imi mentin teoria despre care cred cu tarie ca functioneaza cu randament, atat ca si flux cat si ca rezultate, teorie pe care o dezvolt printr-un nou pas.
Citeste si Lotul national | partea I plus Lotul national | partea a doua
Perioada de valabilitate a unui lot national, ca si criteriile de nominalizare ale unui sportiv de lot national reprezinta calcaiul lui Ahile. De-a lungul timpului au reprezentat unul din punctele sesnsibile de discutie intre parinti si antrenori, pe de o parte si executivul FRT, pe de alta parte. Nu si pentru membrii FRT, cluburile.
Atat perioada de valabilitate, cat si propunerea de nominalizare, sunt parte integranta a unui proces activ care are menirea sa depisteze si sa sustina (prin mai multe mijloace) jucatorii ce pot atinge obiectivul FRT. Pentru a fi clare lucrurile, obiectivul FRT nu este de a da ceva pentru a exista cineva, in fiecare an calendaristic in baza unor criterii mai mult sau mai putin obiective, ci de a fi unul dintre partenerii pe termen lung ai jucatorului, parintilor si antrenorilor in drumul lor spre atingerea propriilor obiective in tenis. Fie ele de proces, de performanta sau de rezultat.
Ca si proces pe termen lung cu sens de a indeplini obiectivul FRT:
- perioada de valabilitate nu poate fi mai mica de un ciclu olimpic. Numarul jucatorilor dintr-un lot national nu poate fi predefinit si nici impus, iar lotul national in tenis poate sparge, in sfarsit, granita categoriilor de varsta;
- criteriile de nominalizare sunt discutabile prin prisma faptului ca toti ne dorim criterii cuantificabile. Aici aduc in discutie termenii de “potential” si “rezultate”. O combinatie a celor doi termeni duc in zona identificarii unei solutii, indic ceea ce am lasat la stadiul de propunere pentru dezbateri si discutii in 2013:
- pana la varsta de 13 ani (25% rezultate – 75% potential) | lot departamental
- pana la varsta de 16 ani (50% rezultate – 50% potential) | lot regional
- peste 16 ani (75% rezultate – 25% potential) | lot national
Important: lotul national trebuie intocmit de catre fiecare federatie nationala in fiecare an calendaristic si pentru ca asa solicita MTS-ul in vederea aprobarii finantarii pentru actiunile lotului national. In acelasi timp, la obiectivele FRT merg echipele nationale constituite in baza unor criterii diferite celor de lot national, singurele actiuni pentru lotul national fiind cantonamentul de la Poiana Brasov si testarile bianuale de ordin fizic si medical.
De la ce varsta se poate incepe o activitate de lot national ? Cine sa pregateasca lotul national si cu ce obiective ? Cine sa sustina financiar si logistic o astfel de activitate ? Plecam din acelasi punct: obiectivul FRT este si obiectivul membrilor FRT. Asadar, depistarea si sustinerea jucatorilor (parintilor si antrenorilor) nu reprezinta in totalitate un act decizional al executivului FRT, ci o rezultanta a unei colaborari reciproce cu membrii FRT. Intr-un nou articol, voi continua.
Cu drag