Activitatea unui lot national ca si coeziune a mai multor jucatori pe o perioada mai lunga de timp pentru actiuni si evenimente comune se poate intampla realistic in sporturi de echipa unde se joaca in echipa, ceea ce conduce la o pregatire in echipa. Intr-un sport individual ca tenisul, chiar si pentru jucatorii si jucatoarele de dublu din ATP si WTA reprezinta o sarcina dificila planificarea si ducerea la indeplinire a mai multor saptamani comune de turnee, respectiv pregatire.
Pentru copii si juniori, pur si simplu nu e realistic sa aduni un lot national de jucatori caruia sa ii faci un plan comun pe o perioada de timp stabila si destul de lunga. Pentru seniori e irealizabil. Da, poti face echipe de 1-4 jucatori, dar e un concept diferit fata de notiunea de lot national.
Atentie, aduc in discutie aspectele strict sportive. Nu vorbesc de aspectele sociale, scolare, financiare.
Si atunci, ce se doreste cand se discuta despre lot national si totodata ce poti face practic ?
Pentru mine, intocmirea unui lot national face sens daca il corelam in acelasi timp cu:
- obiectivul existentei unui lot national ;
- perioada de timp in care este valabil ;
- grupa de varsta de la care poti identifica, pregati si sustine un lot national.
Reamintind ce am spus in prima parte, “obiectivul federatiei l-ar reprezenta identificarea unui grup de jucatori si jucatoare la nivel national care sa ajunga sa reprezinte Romania in intrecerile pe echipe la nivel de seniori – Fed Cup si Cupa Davis.”
Pentru un astfel de deziderat, nu poti intocmi un lot national cu valabilitate de aproximativ 1 an calendaristic, ajungand de la an la an sa schimbi componentii lotului si in mod automat sa ai scurtcircuite in ceea ce priveste pregatirea lor, participarea in turnee si suportul necesar livrat in mod constant in mai multi ani la rand.
Perioada de timp constructiva pentru existenta unui lot national, grupa de varsta de la care poti avea intr-adevar un lot national si componenta numerica a unui lot national sunt aspecte pentru un nou capitol. Din ele vor decurge ce tip de activitate ar avea un lot, cine l-ar pregati si cine l-ar sustine logistic si financiar.
Citeste si Lotul national | partea 1
Cu drag
E timpul sa scriu pentru a nu exista dubii: tot ce scriu despre lotul national reprezinta un proiect lasat in stadiu de implementare in martie 2013, moment in care am intrerupt colaborarea cu FRTenis din pozitia de antrenor federal coordonator. A fost o viziune noua, cu analiza si studiu la baza. Acum o veti cunoaste si voi.
A fost doar unul dintre proiectele de structura.