Categories
Blog

Jocuri, oameni si decizii

Nu a fost un joc. A fost un act deliberat.

Adunarea Generala Extraordinara a fost declarata statutara si a produs efecte. In fapt, jocurile care implica oameni produc efecte, unele imediate, altele pe termen mediu-lung. Timpul va decide daca deciziile de moment vor ramane o cale de urmat, asa cum s-a repetat ieri. Personal sunt sceptic si am votat din convingere cu ‘abtinere’. Aveam la dispozitie inca doua optiuni.

Nu am fost pentru. Si nici contra. Evident, o sa si explic de ce.

Faptul ca Adunarea Generala nu a fost statutara, nu mai trebuie sa reiterez. Modul in care a fost convocata si ulterior modul in care a fost desfasurata [cu 39 de delegati prezenti cu drept de vot din 258 posibili] nu poate reprezenta un cadru legitim in care se schimba opinii, ca apoi sa produca efecte asupra unei majoritati. Vorbim de statut. Si de un precedent periculos.

In plus, un aviz favorabil dat tot de oameni din administratia centrala nu bate niciodata scrisul. Si nici nu poate influenta decizii, decat daca vrem sa fie asa. Maine, un alt om din aceeasi structura poate interpreta altfel. Straniu, dar posibil. Totul e posibil.

Cineva imi spunea ca exista legi in Romania, dar ele nu sunt respectate de oameni. Ele sunt interpretate. Asadar, daca azi am un interes, incep sa interpretez. Maine ? O luam de la capat.

E un punct de vedere. Si e un punct datorita caruia nu am fost pentru cand mi s-a solicitat votul.

Nu am fost nici contra intrucat obiectul convocarii Adunarii Generale Extraordinare l-a reprezentat completarea statutului FRT cu o propunere deloc de neglijat, scriam in articolul precedent. Faptul ca generararea de surse proprii financiare este o cauza ce necesita sustinere, stiam inainte de aceasta adunare si este legal posibila fara vreo modificare in statut prin desfasurarea de activitati conexe activitatii de baza [de acord cu limitarile existente datorita legii sportului, lege depasita de realitate].

Lipsea argumentarea modalitatii prin care completarea la statut urma sa duca la indeplinire acest deziderat.

Si am aflat. Macar a existat un plus la finalul acestei adunari generale. Nu pot insa cuantifica cat de mare va fi minusul resimtit de membrii cu drept de vot. Totodata, ei nu au castigat nimic. Straniu, dar posibil.

Nu sunt economist, decat atat cat sa inteleg cateva lucruri simple. Analizand Legea Sportului, o federatie nu poate avea scop lucrativ, in consecinta este o entitate non profit. Obtinand un cod CAEN prin desfasurarea de activitati economice, fie ele conexe activitatii de baza si posibile si datorita unei hotarari de guvern active, federatia isi pierde in mod automat caracterul non profit [apare TVA-ul, impozitul pe profit, etc].

In mod practic, e posibil sa nu am dreptate. Acest patent exista deja in sportul romanesc in cel putin o alta federatie, conform argumentarii contabilului sef al FRT. Nu contest, repet, nu am competente in materie mai mult decat e necesar. Imi ramane totusi incertitudinea: statutul respectivei federatii s-a modificat [completat] cu o prevedere asemeni celei propuse de Comitetul Director al FRT sau exista un construct in care federatia este implicata ?

Si, in final, argumentarea completarii la statut nu are legatura cu intrarea in legalitate datorita vreunei ilegalitati. Si nici cu imbunatatirea activitatii membrilor FRT. E vorba de un proiect si atat [cel putin momentan].

Sa fie clar, sustin proiectul si daca se va concretiza e un pas ce merita recunoscut si felicitat. Totodata, nu stiu in ce masura cei care nu au fost prezenti la Adunarea Generala Extraordinara vor intelege consecintele, dar hai sa fim pozitivi. Nu va fi sumbru. E dreptul meu sa fiu, din nou, sceptic.

Si asta o spun nu numai pentru ca sunt scrise niste legi. Ci si pentru ca din cei prezenti la Adunarea Generala Extraordinara au fost si oameni care nu inteles de ce au ridicat mana. Dar au facut-o si au facut-o pentru.

Este un punct de vedere si evident inca un motiv sa fiu catalogat contra curentului. Nu are rost sa spun contrariul, doar ca mie imi pasa. Macar inca cineva sa spuna ceea ce e stiut de cativa [si ascuns], chiar daca nu va interesa pe nimeni.

Sunt in minoritate, dar daca se poate schimba un statut asa, poate se va schimba in bine si activitatea comuna. Cu oamenii e mai greu, iar eu stiu asta. O spun eu, un fixist.

Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *