Categories
Blog

Europa conduce la varf …

… in tenisul profesionist. Conform clasamentelor WTA si ATP tiparite la data de 15 decembrie, 8 jucatoare ocupa top 10 mondial ( Jankovic, Safina, Dementieva, Ivanovic, Zvonareva, Kusnetsova, Sharapova si Radwanska ) si 7 jucatori au pus stapanire pe primele 7 pozitii ale top 10 mondial !!! ( Nadal, Federer, Djokovic, Murray, Davydenko, Tsonga, Simon ). Daca acum ceva timp Europa era dominata de celelalte continente, se pare ca azi lucrurile s-au inversat considerabil. Pana cand insa?
Dupa o privire atenta a circuitului profesionist, se pare ca rezerve pentru preluarea stafetei sunt destule, dar totusi mult prea instabile daca parcurgem foaia ranking-ului top 10 mondial la juniori.
La data de 15 decembrie, aceeasi data ca la seniori, Europa are asa:
– 6 jucatoare la fete in top 10 mondial ( Rus, Halep, Elena Bogdan, Robson, Ana Bogdan, Jovanovski )
– 5 jucatori la baieti in top 10 mondial ( Dimitrov, Kontinen, Stebe, Ruffin, Goffin )
Cand spun instabilitate ma refer in principal la liderii juniorilor, adica Lertcheewakarn ( fete ) si Yang ( baieti ), amandoi mesageri ai continentului asiatic. Surprinzator? Daca luam in calcul efortul depus in ultimul deceniu de asiatici declarand sportul prioritate nationala si investind in infrastructura , aducand si Jocurile Olimpice la ei in ograda, iar la nivel de tenis navalind la propriu in academiile si turneele circuitelor mondiale de seniori si juniori, raspunsul vine impasibil de simplu: e normal sa fie asa. Dezvoltarea economica inregistrata de asiatici si-a pus amprenta si asupra sportului, dar mai ales viziunea si interesul lor au ridicat sportul la general si tenisul in particular la grand de top. Atentie Europa, esti din ce in ce mai mult in pericol! The winners takes it all!
Si trecem mai departe, desi sunt multe lucrurile care se intampla in circuit si au legatura stransa cu asiaticii-performante-infrastructura.
Sunt multe dezechilibre intre juniori si seniori, iar cea mai vizibila este la fete unde din atatea rusoaice prezente in topul profesionist nici o consoarta nu se inghesuie sa acapareze cumva locurile fruntase la juniori. Explicatia ar fi simpla, de la 14-15 ani toate rusoaicele joaca pe bani si cu asta basta, va convine sau nu, dar asta e si realitatea din teren.
Ce e paradoxal e insa prezenta romaneasca la fete, in topul junioarelor, probabil in curand si la baieti, caci ultimul clasament Tennis Europe din data de 18 decembrie arata neverosimil faptul ca Ghilea ocupa locul 1 si Porumb locul 4 ( categoria 16 ani ). Fetele sunt acoperite total, caci din urma vine linistea cu Dinu si Radu Ingrid pe podiumul european in dreptul locurilor 1 si 2 ( categoria 16 ani ). Poate ca paradoxul va disparea totusi, pentru ca iata ca Cirstea, Niculescu, Olaru avanseaza treptat catre varf, in timp ce poate la anul Crivoi va ajunge langa Hanescu, dar cu greu fac o comparatie cu asiaticii. Sunt optimist, dar paradoxul ramane, caci infrastructura in Romania la sport ( si tenis implicit ) nu exista, dar procese intentate si impunsaturi la TV avem din belsug. Hai sportivilor luptati pe teren caci conducatorii tarii si ai sportului ( si ai tenisului implicit ) sunt alaturi de voi, bineinteles la poze sau serate muzicale. E de ajuns si asta, caci daca vorbim lucruri serioase mai bine tacem din gura ca oricum vin sarbatorile si il deranjam pe Mosu’.
Iata cum SI prin aportul romanesc Europa mentine intr-un fel echilibrul pe harta mondiala a tenisului viitorului, sperantele existand in continuare, dar asteptand infuzia de incredere, capital financiar si vointa a celor ce conduc. Dar asa cum l-am auzit pe Bogdan Olteanu, unul dintre boierii politicii actuale, ma indoiesc inca o data ca vom reusi: “ce ne trebuia noua reinfiintarea ministerului sportului? Alte posturi de functionari, secretari de stat, centru regionale si tot asa? Sa cheltuim bani din buget aiurea cand puteam sa investim in alta parte …”
Unde mancati-as chelia ta de destept? Ca ati tot facut-o si ati lasat sportul la anaghie, dar va bateti pe locuri la oficiala si spargeti seminte la un meci de liga campionilor, nu stiti cum sa apareti primii in poza langa cate un campion olimpic si tot felul de astfel de ipostaze.
“Drumul catre putere” se afiseaza mai nou peste tot, dar unde se ridica steagul Romaniei si se canta imnul national este un vis ce va ramane pentru noi un mare abis.
Europa suntem cu tine, dar mai avem mult pana sa te ajungem in asa hal incat sa putem pune umarul la batalia continentelor in sportul alb. Pentru ca aicea la noi circuitele capetelor patrate sunt incinse de atata ciolan …
Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *