Categories
Blog

Diferenta

Exista Tenis 10 in Romania si asta este un lucru palpabil. Campaniile internationale si-au regasit energiile fructificate si intr-un sistem avid de schimbare ce asteapta si preia, probabil, cat mai multe lucruri noi din dorinta de a face si altceva. Sau din dorinta de a nu mai face ceea ce stim ca se facea.

Per ansamblu conceptul de atragere a copiilor spre tenis a fost tradus si implementat corect de catre cei ce si-au propus acest lucru. S-au prelungit si ramificatiile aparand si un calendar competitional ce coreleaza “play” cu continuitatea procesului de formare si anume “stay”. Ca atare, e bine. Tenisul prezinta o alternativa la miscare ce impachetata cu rachete adaptate, mingi adaptate, filee adaptate, terenuri adaptate produce spectacol, joaca si organizare la modul general.

“Play and stay” insa poate produce si efecte nedorite.

Cei ce pun in practica conceptul risca sa il foloseasca excesiv din ratiuni economice impingand “stay” mai mult decat ar trebui. Multi copii, agitatie permanenta, joaca multa … tenis mai putin, bani mai multi. Pe scurt, loc propice pentru deghizarea a destul de multor lucruri ce tin de antrenor. De fapt si in esenta, rolul secundar al proiectului il constituie primul pas catre tenis, perioada in care copilul deprinde primele notiuni despre ceea ce cuvantul tenis ar insemna. Ce ar trebui sa faca copilul in realitate? Sa se joace de-a tenisul si cand va fi gata va incepe capitolul urmator – initierea in tenis.

Si aici apare diferenta. Tenis 10 nu este o metoda prin care se invata tenisul, ea este o metoda prin care copii sunt atrasi spre acest sport. Pentru a invata tainele, e nevoie sa incepi initierea unde invatatorul devine un profesor-pedagog, un pion al unui sistem de educatie ce ar trebui sa cunoasca diferenta intre a preda si a se juca. Informatiile incep sa prinda conturul unor invataminte coafate cu joaca. Suna logic, dar nu si profitabil. Din pacate nu din punct de vedere al tenisului, ci al celui ce in aceste conditii crede cu tarie ca si antreneaza copii la tenis.

Ce ar fi interesant de urmarit? Care este granita dintre tenis 10 si initiere? Depinde ea de reguli sau de priceperea antrenorului? Si poate cel mai important, pariul dintre pasiune si ban va fi castigat de …?

Cu drag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *