Categories
Blog

Comunicat

Asa cum apare pe prima pagina a FRT, ultima gaselnita in materie de reforma tenisistica romaneasca a fost gasita. Nu este o bascalie si nici un material ce cauta sa denigreze ultimele intamplari, sunt insa cateva semne de intrebare despre felul transparent in care se lucreaza la una dintre cele mai puternice federatii romanesti. Personal aprob si consider ca numirea Dlui Sever Dron in functia de Director Tehnic este oportuna si necesara, dar nu pot da din cap ca multimea in semn de aprobare fara a aduce la lumina si trecutul sau mai bine zis ceea ce se putea face in trecut dar nu a fost posibil pentru ca nu S-A PUTUT! OARE? Domnia sa Sever Dron nu are legatura cu ceea ce va urma, sunt altele persoanele care puteau infaptui ceva asemanator cu ceva vreme in urma. De fapt aceeasi ce in ultimii ani au stat si acum ascunsi sub Comitetul Director revolutioneaza sistemul. Pana acuma tata, ce am pazit?
Prima intrebare: De ce Comitetul Director a decis postarea acestui material cu numirea Dlui Dron in functia de Director Tehnic, cand, de exemplu Open tenis a publicat stirea de ceva timp? Parerea Coach’s Corner: s-a asteptat terminarea meciului de Cupa Davis pentru a intari succesul! Asa cum citesc umil pe site scrie ca in data de 25 august o mana de oameni cu puteri a decis clar, nu? Pai si de ce doar pe 24 septembrie se afiseaza? Sau stai ca stiu, Eugen saracul nu a avut timp!
A doua intrebare: De ce procesul de reforma intreprins de FRT continua. STOP. Trebuie specificat clar ca procesul de reforma abia acum INCEPE, dar trecem peste si continuam alene intrebarea. De ce procesul de reforma intreprins de FRT continua cu infiintarea postului de Director Tehnic tocmai acum? Parerea Coach’s Corner: alegerile taica. Destul de abila gandirea si punerea in practica a sfatuitorului Directorului General-Vicepresedinte tocmai acum, mai ales ca din lunile primaverii si-a mai atins un obiectiv si un capital de imagine prin numirea Virginiei Ruzici ca si director al Gaz de France Stars 2009 ( turneu WTA cu premii de $100.000 ). Postul de director tehnic era ceva util de ceve vreme incoace, dar pana la el se puteau creea sa spunem posturile de antrenor de lot national, iar celor de antrenori federali sa li se scoata statutul de functionari, nu? Ca la o piramida normala si logica, dar noi iar incepem cu piramida inversata. Asta este unul dintre aspecte, pentru ca presupun ca la intrebarea mea retoric vine si returul: Stii tu oare cat de greu este sa infiintezi un post intr-un stat de functii ale unei organigrame functionaresti romanesti, draga Coach? Din fericire stiu si cade din start ca v-ati chinuit in toti acesti ani sa infiintati un post de director tehnic ( si acum ati reusit, aplauzeee!!! ), timp in care s-a tot spus ca nu se poate face nimic. Daca credeti ca un om va schimba sistemul, atunci eu ma inchin voua, dar asa cum se asteapta vor fi angajati oameni in posturile necesare pentru a putea urni sistemul. Sa vedeti acum ca vor fi posturi de antrenori de lot, de antrenori coordonatori, de doctori, maseuri, preparatori fizici. OAuuuuuuuuuuuuuuuuu! Dar pana acum?
O alta intrebare: Numirea pe acest post a fost pe baza realizarilor si aprecierilor Federatiei Franceze … conform uzantelor internationale, fara concurs … consultand legendele tenisului romanesc Ilie Nastase si Ion Tiriac … care au dat gir acestei actiuni. Numirea Dlui Dron este incontestabila ca fiind una potrivita si ne bucuram ca un om cu experienta a decis sa sprijine tenisul romanesc. Faptul ca s-au luat in calcul aprecierile Federatiei Franceze e bine, dar aici vorbim de Romania sau bugetul Federatiei Romane a ajuns sa fie egal cu cel al Federatiei Franceze ca se ne putem permite sa ne luam dupa aprecierile lor? Cu tot respectul, Romania este Romania. Sau am pierdut firul, dle Haradau, ca la fiecare sedinta ridicati in slavi bugetul Federatiei Franceze?! Fara concurs, conform uzantelor internationale … aici nu am idee despre ce scrie in cartea internationala, dar daca s-a acceptat un post fara concurs inseamna ca cineva e tare pe acolo, nu numai rezultatele dlui Dron, pentru ca vorbim din nou de Romania, nu? Cine au dat gir acestei actiuni? Ma bucura implicarea dlor Nastase si Tiriac, dar de ce nu am intrebat pe nea Caisa portar la nu stiu ce club ce organizeaza turnee si are cativa copii legitimati, ca el nu a fost o legenda, dar macar e implicat in fenomenul romanesc de tenisuit mingea. Pardon, vorbim de un presedinte onorific si unul proaspat demisionar. Cu tot respectul pentru circuitul Romaniei de Tenis, de beneficiile aduse de cele doua legende ( care sunt insemnate si fara indoiala au adus pozitivism in sistemul romanesc ), dar a scrie pe site ca si cum ar trebui sa ne inchinam ca un post este girat de doi oameni pe care cand ii auzi vorbind despre tenisul romanesc parca vorbesc de ultima vaca din cireada este paradoxal. De ce nu am facut sa spunem un “referendum tenisistic” in care conform uzantelor nationale sa intrebam si amerindienii locali carora acest post de director tehnic le va fi tata? Costa timp si bani, nu? Mai bine asa cu cateva telefoane si o decizie scurta si gata … Bravo!
Ne apropriem de final cu inca o intrebare: aceasta este tare si ma pune serios la ganduri, caci e anormal ca pe acelasi site, de exemplu, sa fie doua informatii in contradictoriu si pe prima pagina ( pardon, au dat delete la ea, de ce??? ). Salarizarea si programul aferent postului de antrenor federal vor fi sustinute din venituri proprii, dar un program intocmit de Sport Intercom necesita aprobari si tot felul de uzante functionaresti conform legilor in vigoare ( dar planificat cu un an inainte ). Sa inteleg ca dl Dron va munci voluntar pana la aprobarea planului de venituri si cheltuieli pe anul 2009? Cum era normal, dl Dron are si un plan care necesita finantare, iar aici avem un paradox financiar si unul administrativ. Ca sa poti schimba ceva ai nevoie de oameni, deci infiintarea de posturi noi sau regandirea posturilor actuale este necesara. Si uite cum ne intoarcem la ce se putea face in trecut ( acum sunt obligati sa avem loturi nationale care la randul lor necesita antrenori de lot – de exemplu, mai ales ca se doreste infiintarea de centre regionale si organizarea unei ligi profesioniste de tenis, lucruri de altfel extrem de benefice ) cu fortare in prezent. Asa cum e sistemul, astept cu nerabdare sa observ ce oameni vor fi adusi pe posturi cheie si agreati de acolitii lui Sever Dron, caci la un asemenea proiect nu pot crede ca nu i-a fost garantata o durata de inca cel putin 4 ani si cateva posturi la schimb. Deocamdata astept. De ce si financiar? Pai fiecare post trebuie platit sau daca au gasit ei un sistem mai economic, sistemul in sine trebuie sustinut cu bani. Si aici ma refer la banii ce vin din venituri proprii, caci restul e alta mancare de peste. Daca FRT ii are, bravo, dar vin si eu cu inca un apendix la intrebare: de ce nu am avut timp de atatia ani bani din venituri proprii sa sustinem un lot national? De ce nu am avut bani sa ducem echipele de juniori in fiecare an din venituri proprii la toate intrecerile europene pe echipe? De ce? De ce nu am dat la nici un club din tara premieri la sfarsit de an in materiale sportive in functie de performante? De ce? De ce nu am sustinut fiecare echipa din provincie cu cazare si masa la Campionatele Nationale pe Echipe din venituri proprii? De ce avem atat de putine echipe inscrise la 12 si 14 ani pe echipe, nu puteam sustine din venituri proprii ceva pregatire a masei de sportivi? Pentru ca nu au fost bani, nu?
Acum s-au gasit bani si culmea ghici ce urmeaza: alegerile. Condamn linistea celor atatia ani si agitatia ultimelor luni. In sfarsit se pare ca se face ceva mai constructiv si pentru sistem, dar doar in scop electoral.
Candva va rasari si soarele, dar deocamdata astept sa vad cum un singur om va schimba ceva. Ca daca se va face o echipe, raspunsul ultimol ani este clar: am trait in minciuna. Fie ea pentru ca nu s-a vrut mai mult, fie ea ca a fost prea greu, fie ea de orisicum … uite ca de putut se putea,
Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *