Seara tarziu incepe analiza a ceea ce a fost. Asta daca te mai tin puterile. Incepi si rememorezi ce a fost facut deja in ziua ce tocmai se sfarseste, dar si ce mai ramane de facut. Pentru a doua zi, pentru viitorul apropriat. Indiferent ca esti acasa sau in deplasare, esenta ramane la fel.
Competitia aduce insa cateva aspecte specifice care modifica analiza si care intinde destul de mult sistemul nervos. Sunt momente care te pot ridica sau cobori, sunt momentele de progres pe care trebuie sa le intelegi in timp optim. Cand spui competitie te gandesti la ceva de durata, dar totul se reduce la cateva secunde de atentie, la cateva mingii si la sansa. Ce urmeaza dupa sunt adevarate lupte de comunicare care au menirea sa mentina increderea acumulata sau sa readuca nivelul ei la un prag optim in timpul ramas pana la urmatorul meci.
Si totul contracronometru. Ai la dispozitie cateva zeci de minute pe zi in care trebuie sa fii echilibrat si trebuie sa comunici esentialul. Altfel te prinde seara. Si incepi analiza. De unul singur.
Te identifici cu sportivii, traiesti deja viata prin ochii lor. Incepi sa intelegi modul in care gandesc, cum reactioneaza la esec sau victorie, cand vor sa manance, ce nevoi au… Iti ramane apoi sa traduci pe limba de coach aceste lucruri si sa le retransmiti asa cum cere mecanismul lor. Altfel, nu rezolvi nimic.
Comunicarea cu sportivii. Un capitol care este extrem de dificil si care este o cheita a rezolvarii multora dintre problemele existentiale pe care le intampina ei in relatie cu tenisul si nu numai. Nu inveti in facultate sau in urma unui curs cum sa comunici, pur si simplu trebuie sa stai si sa asculti, apoi sa decodifici toate semnalele primite, sa le reformulezi si sa le transmiti repede celui ce asteapta: sportivul. Daca feedback-ul este constructiv si solid, ai reusit. Nu exista daca nu…sau nu ar trebui sa existe. Cum vei sti daca ai gasit solutia? Iti va arata sportivul.
Sportivul nu se exprima pe teren cu loviturile, el se exprima cu interiorul. Gras sau slab, inalt sau scund, stangaci sau dreptaci, toti au sansa, toti pot juca tenis. Interiorul face diferenta si el se incarca de fiecare data. Ca bateriile, dar nu la curent, ci prin comunicare.
Dar asta implica timp, pasiune si nervi de otel. Si pentru antrenor.
Dar seara a venit. Incep analiza. Ma opresc un pic. Am comunicat esentialul sportivilor? Si merg mai departe. Sting lumina si ma pregatesc sa intru in lumea viselor. Maine va fi mai bine….
Categories
One reply on “Coach duty”
Urmaresc de ceva timp materialele scrise de tine si cum in acesta ai atins un punct foarte important-COMUNICAREA-am vrut sa fac un comentariu.Incerca o perioda sa-ti faci treaba la fel ca pana acum dar fara sa vorbesti cu sportivii, fara sa le spui daca a fost bine sau nu,sa fi tot timpul ursuz si fara sa faci glume. Rezultatul ar fi dezastros, iti spun eu. Modul cum transmitem informatiile este foarte important si mai important este cum sunt ele primite. Nu toti reactionam la fel:unii comenteaza fara sa-i auzim, unii tac iar altii pun intrebari pentru a intelege ce vrei sa spui.
Tu ca antrenor,trebuie sa inveti sa-ti cunosti sportivii cum reactioneaza si in functie de rezultatul pe care vrei sa-l obtii sa le transmiti informatiile. Nu spun ca e usor. E foarte greu.Iar atunci cand lucrezi cu copii si adolescenti care au o personalitate in formare-e chiar cumplit.Eu iti doresc bafta si putere de munca.