Categories
Blog

Cand castig? (II)

Intrebarea retorica e un raspuns mai mult decat elocvent la una dintre dilemele sportivului: “Cand celalalt pierde, nu?” Corect! Matematic vorbind, realistic vorbind, statistic vorbind … asa e, unul castiga cand celalalt pierde.

Ce se intampla insa cand cel ce pierde este in fata ta, fara puteri, plin de praf, dezamagit, suparat si cauta un raspuns? Ce sa ii spui? Ca de fapt el a pierdut in fata adversarului, dar a castigat in fata lui? Poti incerca, dar reactia este extrem de frustranta. Sau ii poti spune ca mai are de munca, pana la urma a pierdut, chiar daca sunt si capitole unde a castigat. Crezi ca el intelege asta cand tot orgoliul lui este singurul lucru care conteaza? Cu siguranta o va face daca, in timp sau inca de la inceput, reusim sa … *

Si revenim la doua din ipostazele curente ale pregatirii unui jucator:

1) antrenamentul – cand castig? Cand imi ies loviturile/temele/sarcinile de antrenament, nu?

2) meciul competitional – cand castig? Atunci cand am dat mana cu adversarul si arbitrul imi striga numele impreuna cu scorul, nu?

Ce este mai important in pregatirea unui sportiv decat clasamentul? Orice latura am analiza, scopul final al pregatirii il constituie victoria in competitie. Sigur, putem incepe sa adaugam ca victoria obtinuta prin satisfacerea comfortului interior este cea mai cautata, frumoasa si totusi extrem de rara 🙂 ( vorbim de zona, o stare in care sportivul se regaseste de foarte putine ori ). Sigur, putem incepe sa adaugam ca victoria obtinuta prin diferite alte componente ale pregatirii este extraordinara. Sigur … cert e insa ca victoria obtinuta conteaza mai mult decat felul in care a fost ea atinsa. Atentie insa, ca totusi felul in care victoria este adjudecata iti da mai departe ritmul, consistenta si increderea; desi sunt extrem de multe meciuri in care se castiga “jucand prost” sau beneficiind de “sprijinul adversarului” ( a nu ne gandi la non-combat sau meci vandut ), cei ce inteleg cum, de ce si mai ales cand castiga se detaseaza in ocupantii locurilor fruntase.

Cand castig don’ profesor? Cand fac un antrenament bun sau cand castig un meci jucat prost? In amandoua ipostazele.

* … explicam sportivilor ca scopul jocului este de a castiga impotriva celuilalt, in timp ce felul in care o fac reprezinta castigul impotriva propriei persoane.

In plus, a nu se uita ca a castiga reprezinta o statie finala a unei dorinte ce parcurge un drum lung si anevoios si nu o saltea ce poate fi atinsa printr-o saritura cu prajina.

Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *