Categories
Blog

Antrenorul potrivit

Englezii au publicat un material informativ despre identificarea antrenorului potrivit. Australienii la fel. Nici americanii nu sunt mai prejos.

Nu au gasit vreo formula magica pana in prezent, sa fiu clar inteles. Sunt insa cu cativa pasi inainte si incadrati intr-un sistem care produce efecte, deci functioneaza. Nu e un apropo, poate doar o directie care ne-ar folosi si noua.

Antrenorul potrivit, din perspectiva mea, e un cameleon tenace. E un pradator cu simturi fine ce are capacitatea sa observe in permanenta detalii pe care le sintetitzeaza cat mai simplu. E un vizionar ce confera confort si in acelasi timp batai de cap. E o baterie ambulanta ce isi gaseste, rar si foarte rar, un partener de lucru care sa fie pe aceeasi lungime de unda.

Cu alte cuvinte, exista si nu prea.

Parintii il cauta insa. La un moment dat direct si jucatorii. Pe perioade scurte de timp gasesc ceva ce seamana, apoi dispare. Antrenorii buni exista si nu sunt multi. Ceea ce putini stiu este ca la randul lor cauta ceva rar si foarte rar: jucatorul potrivit. In multe din cazurile in care antrenorul aparent potrivit dispare motivul principal e dat de aparitia parintelui nepotrivit.

Putem discuta, totusi, pana la un punct. Potrivit in relatie cu ce anume?

Un batranel simpatic imi spunea la un moment dat ca antrenoratul nu se invata, el se deprinde. Din pacate cand simti asta nu mai esti in stare sa aplici din cauza varstei. A fi potrivit in aceste conditii devine o provocare a carui raspuns probabil nici nu exista.

Experiente cat mai reusite. In ambele sensuri. E tot ce pot cuprinde pentru un astfel de articol.

Cu drag,

3 replies on “Antrenorul potrivit”

Ca in orice relatie interumana, cuvantul cheie ce sta la baza legaturii este: “chimie“.
In scoala, la chimie am invatat ca fiecare element chimic are o valenta. Valenta este data de numarul de electroni pe care fiecare  atom al elementului ii poate pune in comun cu un alt atom al altui element; adica tradus:
Elemente: Antrenor, Sportiv, Parinte.
Valente antrenor: pregatirea profesionala, modul de expunere si exprimare, caracterul profesional, perfctionarea permanenta, viziunea asupra activitatii tenisistice, capacitatea de a crea si dezvolta, gradul de investitie intr-o relatie interumana, capacitatea de a directiona viziunea sportivului si a parintelui.
Valente sportiv: educatia si disciplina, dorinta de perfectionare, spiritul competitional, doza de incredere in sine si in antrenor, spirit de echipa, capacitatea de a crea pe cunostinte proprii si cunostinte dobandite.
Valente parinte: capacitatea de a imbina viziunea proprie cu cea a sportivului si a antrenorului.
Intre cele trei elemente, in functie de valente, rezulta reactii “chimice” mai puternice sau mai slabe. Daca reactiile “chimice” sunt puternice, te poti gandi ca ai gasit antrenorul potrivit.
Prima reactie “chimica” va fi mereu intre antrenor si sportiv. Apoi cea dintre antrenor si parinte, care poate intari reactia precedenta sau o poate slabi.
Ca antrenoratul se deprinde, e foarte adevarat. Elementul Antrenor va deprinde si incerca  diferite valente (in timp) in gasirea elementului sportiv (sau substantei chimice sportiv-parinte). Dar timpul trece. Astfel va aparea o noua valenta a elementului Antrenor care va influenta intr-o anumita masura reactia “chimica”, iar acea noua valenta este varsta.

Imi plac ambele moduri de abordare-si cel filozofic si cel chimic-ambele convergand catre o intelegerea unitara,caci intrebarea “materie sau spirit?”inca e de actualitate :)).
“Valenta” varsta cred ca e sinonima cu experienta de un anumit  nivel(ma gandesc la un nivel peste mediu) si ajungerea la un grad de intelepciune care sa ne ingaduie tuturor sa acceptam ca potrivirile sunt putine la numar intr-o singura viata.Restul e conjunctura.Eu sunt parinte de sportiv si indraznesc sa adaug elementelor necesare pentru o combinatie de tenis functionala si antrenorul pentru pregatirea fizica si pe cel pentru pregatirea mentala.Combinatia devine mai complexa si acest lucru face ca rarul sa devina si mai rar;dar si mai pretios.
De potrivit in mod natural e mai greu,dar cu totii putem lucra la 0 mai mare deschidere a abordarii actului sportiv, la disponibilitatea de a ne informa si a invata pe tot “parcursul” impreuna.Atunci,practicarea sportului ar capata sensul teoretic dorit – o dezvoltare umana sanatoasa-si ar materializa un segment din sensul vietii.

‘Potrivit’ poate fi privit in termeni de limita si proces. Limitata este orice fiinta omeneasca; limitat este orice profesionist. Cu cat se cunosc mai bine limitele, cu atat este mai usor ca ele sa fie depasite, pentru ca zona de comfort devine din ce in ce mai mica, iar pentru a fi largita este nevoie de invatare, adica de proces, care se desfasoara continuu, mai ales in profesiile care implica lucrul cu omul. Provocarea este sa fie acceptat procesul, si, in cele din urma, sa devina confortabil. Rezultatele se rezolva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *