Categories
Blog
Copa Gerdau de Tennis, unul din reperele circuitului mondial de juniori ITF si unul din cele 9 turnee de gradul A este in plina desfasurare in aceste zile in Porto Alegre, Brazilia. Un eveniment tenisistic la care participa mare parte din primii juniori ai lumii si care constituie debutul circuitului de zgura pentru cei dornici de participare la Roland Garros.
Din pacate inca din primele zile doi sportivi ai Romaniei au parasit turneul din primul tur, atat in proba de simplu cat si in proba de dublu: Diana Marcu si Coman Robert. Raman in continuare Bogdan Ema, Bogdan Ana si Alexandra Damaschin in intrecerea fetelor ce deja au trecut in turul al doilea.
Se pot spune multe, dar atatea vorbe nu pot fi echivalabile cu realitatea din teren. Pentru unii visele au fost spulberate atat de repede, desi poate pe undeva se putea mai mult. Oricum, infinit de putin fata de ceea ce s-ar putea obtine la un nivel atat de inalt de juniori, dar parca un nivel atat de slab fata de ceea ce gasim intr-o etapa mai sus la seniori.
A participa intr-o competitie ar putea avea echivalentul cu a dori sa termini pe primul loc. Atata timp cat sunt destul de multi cei ce doresc sa treaca cate un tur si gata, e greu sa speri la mai mult, e greu sa crezi ca va cade de undeva de sus ceva consistent. Fiecare sigur ca isi doreste finala, dar fiecare obtine dupa munca depusa in plus in afara terenului. Pe teren fiecare munceste, mai mult sau mai putin inteligent. A dori nu este echivalabil cu a reusi, lucru pe care cu greu il poti impune juniorilor atat de increzatori in sine. Asta e.
A intra pe teren pentru a nu pierde ( nimeni nu vrea sa piarda intr-un meci, toti vor sa castige, nu? ), dar nici pentru a castiga ( pentru a castiga e nevoie sa faci ceva in plus fata de celalalt sportiv in asa fel incat sa il determini sa piarda ) este un paradox pe care il vad si revad de fiecare data. Nu numai la ai nostrii, dar si la ceilalti. Toti fug si se arunca cu capul inainte dupa puncte castigate care urca in clasament, dar mai putin se gandesc sa dezvolte jocul necesar in viitor. A provoca greseala adversarului este o insiruire de cuvinte indescifrabile pentru un junior ce arunca mingea inapoi ca asa trebuie si greseste cand nu trebuie, dar asteapta greseala sa vina atat de usor. Intrebi de plan tactic si se raspunde cu what? Intrebi ce faci la 30-30 si ti se raspunde un dat din umeri?
Dorim din ce in ce mai mult sa castigam avansand din pacate in a ne minti pe noi insine ca vom reusi asa. Succes!
De atatea zile inapoi in lumea juniorilor si dupa atatea zile o singura jucatoare m-a surpins placut cu ceea ce dispune si ceea ce exprima de una singura pe terenul de tenis: americanca Burdette, precum si un singur junior: brazilianul Pereira; restul sunt un amalgam de dorinta si munca ce spera impreua cu echipa ca vor reusi.
Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *