Categories
Blog
Am asa o rautate in aceste momente cand incerc sa scriu incat as alege orice persoana responsabila sa stea in locul meu si sa guste minunata experienta prin care trec eu acum. Pe oricine ce ar fi putut preveni intr-un fel sau altul impasul prin care sunt nevoit sa trec, dar pana la urma degeaba m-as razbuna pentru ceva ce se numeste eroare umana. De data asta voi scrie direct si fara finisari la text, sunt prea obosit si prea haituit de toate pentru a mai avea rabdarea necesara sa pot face mai mult. Pentru voi ce cititi va dau un sfat: luati in calcul ceea ce urmeaza daca veti calatori in orice tara din America de Sud. Sunt oarecum si bucuros ca pot ajuta in schimb pe altcineva cu propria experienta, in timp ce cei care stiau au considerat probabil ca este ceva neimportant. Pacat.
Sunt in Montevideo si ieri am aflat stupefiat cum ca in Paraguay, urmatoarea destinatie, este un focar de infectie extrem de serios de febra galbena, o boala mortala (uneori) cauzata de muscatura unui tantar anofel ce a necesitat declansarea starii de urgenta in acesta tara. Un comunicat oficial a fost remis catre toate ambasadele si institutiile oficiale ale fiecarei tari legat de acest lucru, datat de saptamana trecuta; BBC news a publicat inca de pe data de 20 februarie situatia exacta din Paraguay, iar ATP prin intermediul ITF a retransmis tutuor federatiilor afiliate COSAT si a federatiilor care au sportivi la turneul din Asuncion un comunicat oficial de prevenire a tuturor delegatiilor oficiale. Delegatiei Romaniei insa nu i s-a comunicat nimic…nici macar la aceasta ora. Ca urmare a unui efort urias am reusit obtine informatii exacte de la ambasadorul Romaniei in Montevideo – dl Gh. Petre si de la consulul onorific al Romanei in Asuncion – dl Ionescu Vladimir si asta tocmai azi 27 februarie !!! dupa ce am aflat de la antrenorul oficial al delegatiei engleze ce fusese instiintat de catre federatia lor privind obligativitatea vaccinarii in conditiile de epidemie.
Iata cum se prezinta situatia in mod oficial: pentru prevenirea acestui virus este nevoie de vaccinarea cu cel putin 10 zile inainte de intrarea in zona de infectie, vaccin valabil timp de 10 ani. In cazul nostru, intrarea in Paraguay este un risc daca acest vaccin nu este avut in conditiile de mai sus, iar pentru a putea iesi din Paraguay si a putea merge in Brazilia, ultima destinatie a noastra, trebuie prezentate la politia de frontiera documentele care sa ateste ca am avut acest vaccin facut cu cel putin 10 zile inainte si anume un certificat international special virusului “yellow fever”. Acestea sunt lucruri care sunt recomandate de facut dar nu si obligatorii atunci cand se calatoreste in una din tarile Americii de Sud, Africa si India. Prezenta certificatului la purtator insa devine obligativitate in cazul in care este anuntata o astfel de epidemie. Acestea sunt informatii oficiale primite de la diplomati romani care in acelasi timp mi-au recomandat efectuarea de urgenta a vaccinului.
Din fericire Ema si Robert au acest vaccin facut de anul trecut, deci pentru ei situatia este aproape clara si ar fi acoperiti. Am numarat cine a mai ramas si pur si simplu am tras aer in piept. Eram descoperit in proportie de 100%. Mai am ce spune ceva in plus?
Toate comunicatele spun insa ca acolo unde mergem sansa este extrem de redusa de infectare si aplicarea de crema speciala pe fata si pulverizarea unui spray special ar fi masuri de siguranta suficiente. Ambasadorul Romaniei si responsabilul ITF pe juniori insa recomanda cu strictete vaccinarea si, atentie, subliniaza ca intrarea in Paraguay este decizia fiecaruia si responsabilitatea fiecaruia, chiar daca situatia este sub control.
Intre timp verific si mailul personal in speranta ca federatia romana va avea macar bunul simt sa raspunda la un mail urgent trimis in care personal am anuntat ingrijorarea asupra situatiei de aici si preveneam pe ceilalti sportivi care vor veni in Brazilia sa isi faca vaccinul pentru a fi in siguranta. Dar cu siguranta problemele de acolo sunt mai importante, iar cateva vieti nu conteaza. In nici un caz nu asa a procedat federatia engleza care in mod incredibil a sprijinit jucatorii si antrenorii cu toate informatiile necesare. In calitate de antrenor oficial al Romaniei la un turneu international va spun cu toata responsabilitatea: RUSINE! Poate nu este de competenta unei federatii sa rezolve un astfel de caz aparut, dar este cu siguranta de competenta ei sa sprijine macar ceva ce li se anunta cu titlu de urgent si mai ales ca vorbim de componentii lotului national cu care federatia se lauda atat de mult si de un antenor oficial aflat cu ei. NO COMMENT!
De asemenea imi indrept privirea si asupra propriei echipe si ma intreb cum e posibil ca cei doi sportivi sa il fi facut acum ceva timp si inainte de plecare sa nu anunte macar sub titlu de intrebare pe cel ce merge cu ei daca are acest vaccin facut? Asa cum antrenorul a reusit sa expuna tot ceea ce avea el de expus privind aceasta deplasare, de cei ce au stiut de existenta acestui vaccin nu au spus nimic? A fost cu siguranta ceva ce nu s-a crezut important, dar iata ca soarta joaca feste mereu.
Singurul vinovat de aceasta omisiune sunt totusi eu. Pentru o secunda am plecat nepregatit la drum si am renuntat la cuvantul “daca” pe care il activez de fiecare data, fortand imaginatia bogata de care dispun sa inceapa sa lucreze. Cum mi-a scapat asa ceva este greu sa spus, dar iata-ma departe de casa supus unei dileme careia trebuie sa ii gasesc rezolvare eficienta. Nu ajunge ca in fiecare zi munca depusa cu sportivii este o necunoscuta, ce de fiecare data apar si astfel de lucruri.
Sunt suparat pe mine pentru ca pentru o secunda am lasat garda jos in ceea ce priveste protectia personala.
Sunt suparat pe o federatie ce nu reuseste macar sa dea un reply la un mail urgent ce anunta o stare de criza.
Sunt suparat pe cei ce incep sa formeze o echipa si la un moment dat astfel de erori apar datorita multor factori, dar in nici un caz necunostinta de cauza.
Sunt suparat…si ce?
Sunt in mijlocul unui continent strain, cu doi sportivi aflati in grija, cu o gramada de probleme de rezolvat intr-un fel sau altul si mai nou cu o posibila epidemie ce poate afecta viitorul personal. Cui ii pasa? Inchei si ma duc la culcare, maine e o noua zi, maine va fi mai bine.
Apropo, dimineata ma duc intr-un port sa fac acest vaccin. Ce gasesc acolo, ce se va intampla acolo, e o enigma…In orice caz Paraguay pentru mine este un risc pentru ca cele zece zile nu acopera distanta reala pana cand am zbor direct: adica duminica asta.
PS: as prefera in mod macabru sa mor dupa o lupta cu un aligator, leu sau rinocer furios. As prefera sa fiu intr-un ring impotriva unui luptator de K1 sau calcat de un tanc. Orice. Cum insa sa ma gandesc ca pot dormi vesnic datorita unui amarat de tantar ratacit din jungla care al naibii tocmai la mine s-a oprit. Urmeaza o saptamana de vis….
PS: luati aminte si faceti vaccinul, ca daca va prinde aici totul veti constata ca lumea este complet alta.
Cu drag,

2 replies on “”

Hola !!!
Daca erai in espa?a nu trebuiau facute vaccinuri …..Si chiar daca era plin de “Carnivora” !!!
Sa aveti noroc sa nu va muste anofelul !!!!
Salutari din vall de ux? !!!! Dan si Adina

chiar daca era carnivora eu cred k eram cea mai fericita:X:X:X, chiar Don Dan imi e asa dor de o pizza Carnivoraaa….si Coach..ce pesimist sunteti, de unde stiti k faimosul tantar se opreste fix la Dvs:))…si asa suntem o tara cu populatie in imbatranire:d…la naiba tocmai dvs vreti s ne parasiti:))..hai Romaniaaaaa…jos tantariiiii:))….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *