Categories
Blog

Ploua in Sao Paulo de ieri de la pranz in continuu si la ora la care scriu situatia este la fel. Astazi s-au jucat semifinalele in probele de simplu si finalele la dublu, dar tot indoor. In proba de simplu Ana a reusit sa se califice in finala competitiei, beneficiind de cateva caderi in joc ale adversarei, dar reusind sa speculeze acest sincope si pe fondul unor momente sclipitoare a facut diferenta in aceasta inclestare stransa contra redutabilei americance Burdette. Bravo si succes maine in finala.

In finala de dublu fete Ema a reusit ca la disputarea celei de a patra finale la rand de la inceputul anului sa cucereasca titlul de campioana dorit atat de mult. Partenera ei a fost italianca Burnett, o sportiva cu care Ema s-a inteles destul de bine in ultimele doua saptamani si cu care a reusit disputarea a cel putin un meci aproape in fiecare zi. Finala a fost la discretia fetelor, dar cu un hop trecut cu bine in primul set dupa ce de la scorul de 5-1 pentru fete s-a ajuns la un tiebreak destul de disputat si un set castigat cu un pic de sansa. Setul doi a fost insa fara peripetii si astfel inca un titlu de juniori preia drumul tarii noastre. Asteptam ca maine probabil in finala de simplu Ana sa castige si iata ca asa cum scriam la inceputul anului putem respune ca a fost inca o saptamana “Bogdan” in cadrul circuitului ITF Juniors.
Sincer cred si sper ca va fi in viitorul apropriat o finala de simplu Bogdan Ema -Bogdan Ana, dublata de o finala de dublu ( de ce nu ???) Bogdan/Bogdan – Player/Player, undeva la un turneu important de juniori sau de ce nu Europene sau ITF Women’s. Succes “Bogdanelor”!
Dublul unei echipe de sportivi nu se poate rezuma niciodata doar la ei si implica la un moment dat si necesitatea crearii unei echipe de dublu de pe margine care sa sprijine si sa comunice eficient, mai ales in conditii in care coechipierii nu se cunosc sau vorbesc limbi diferite. In aceste conditii l-am cunsocut pe Mario, de aceeasi varsta si care este antrenorul sportivei din Italia. Daca fetele au castigat competitia, in urma pozelor facute de catre fotografi si de toti cei prezenti, ne-am rezervat dreptul de a iesi inainte si a poza cu cupele fetelor pentru cei mai fideli sustinatori.
PS: ca de obicei, inca o data pozele finaliste ma surprind nebarbierit. Poate intr-o zi voi schimba, caci revazand multe din pozele cu sportivii am constat ca mai mereu sunt negricios pe la barbie. Bine ca in poza alaturata de la profilul blogului sunt altfel, cred ca era sarbatoare cand am facut-o!

Ca in fiecare zi cu ploaie activitatile de zi cu zi sunt restranse, dar fiecare incearca sa isi umple timpul cu ceva. De exemplu, cititul cartilor sau lecturarea diferitelor reviste. Personal consider cititul cartilor un lucru extrem de util pentru un jucator de tenis ce ar trebui extins si in afara momentelor ploioase, in detrimentul messengerului ce a inceput sa ocupe spatiul intelectual al tanarului sportiv. Titlurile de carti sau orice altceva care sa aiba legatura cu o carte au fost inlocuite cu revistele sau ziarele de moda ( mai ales la fete ) si cu postarea de fotografii sau commnet-uri pe HI5 sau Facebook. Ii vezi cum sunt ca robotii dupa antrenamente fugind dupa o priza disponibila si deschizand laptopul personal in cautarea de comunicare virtuala sau caterinca juvenila, iar cand le atragi atentia iti spun cu seninatate:”coach, dar eu d-abia am intrat”. Asa sunt toti sau marea majoritate. Dar de fiecare data vezi intr-un colt un sportiv citind o carte sau un jucator stand intins si odihnindu-se sau un jucator preocupat de proriul echipament sportiv. Sunt raritati, dar exista. “Padure fara uscaciuni nu exista”, dar se pare ca uscaciunile domina mare parte din padurea actuala.
De unde am plecat cu cititul cartilor? Astazi pe o banca langa terenurile indoor, ascunsa de picaturile de ploaie, o sportiva asculta muzica si citea o carte voluminoasa. Din cand in cand se oprea, mai arunca o privire la meciuri, apoi iar incepea sa citeasca. Era cea care castigase deja semifinala de simplu si care maine joaca cu Ana, dar cea care singura isi ordona programul zilei. Am vazut-o aproape zilnic de doua saptamani incoace, incepand din Uruguay ( unde a invins-o Ema in turul II ) si pe langa laptop, alergat, zbenguit si toate cele, de fiecare data cu cartea in mana.
Personal plec la turnee cu acest “ipod carturar” si recomand fiecaruia sa o faca pentru ca aduce atatea avantaje incat este o extraordinara metoda de dezvoltare umana si de petrecut timpul liber sau mort.
Depinde insa de felul in care percepi realitatea si progresul constructiv…
Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *