Categories
Invitati si raspunsuri

NCAA College Tennis

Scopul acestui?articol in format Q&A? (Questions & Answers ? Intrebari si Raspunsuri) este de a va oferi cele mai relevante si actuale informatii despre NCAA College Tennis in SUA.

Lucrez ca antrenor de tenis Divizia 1 NCAA de 8 ani. Am lucrat la cateva universitati, momentan la Universitatea Wyoming de unde am si absolvit facultatea si am jucat tenis. Dupa absolvire nu m-am intors in Romania, deoarece mi s-a oferit un loc de munca in SUA. Am lucrat cu sportivi-studenti care sunt in Top 100 ITF sau Top 800 WTA. Pe perioada carierei mele echipele mele au ajuns pe listele nationale. Universitatea Wyoming este pe lista nationala prima data in istorie.

Daca nu sunteti in Top 500 WTA pana la varsta de 18 ani ar trebui sa va ganditi serios sa veniti in SUA la facultate. Tenisul de facultate este cea mai buna optiune a voastra de a va imbunatati jocul si a concura la cel mai inalt nivel si de a va pregati pentru o posibila cariera. In acelasi timp primiti o diploma de facultate. Si toate gratis!!! Jucatori de facultate care acum sunt pe circuitele pro si sunt bine sunt: John Isner, Bobby Reynolds, James Blake, Benjamin Becker, Lisa Reymond, Julie Coin etc.

Aici sunt informatiile cele mai de baza si relevante despre NCAA College Tennis:

* Ce este NCAA College Tennis?

College Tennis (tenis de facultate) este o oportunitate pentru baieti si fete de a obtine o diploma de facultate si de a juca tenis in acelasi timp, avand in acelasi timp o bursa completa sau partiala.

*Cine este eligibil pentru a juca NCAA College Tennis si de a primi o bursa?

Oricine care are un statut de amator (daca ai fost declarat vreodata ca jucator de tenis profesionist vei fi eliminat de la NCAA College Tennis).
* Ce trebuie sa fac ca sa joc NCAA College Tennis?

Absolva liceul

– Ia examenele SAT sau ACT (Ambele se pot da in Romania. Pentru mai multe informatii acceseaza www.collegeboard.com). Scorul ce trebuie atins variaza in functie de media de liceu (cu cat media de liceu e mai buna cu atat scorul SAT/ACT trebuie sa fie mai mica. Indiferent de media de liceu, dupa parerea mea, trebuie sa iei la SAT 800 de puncte – proba de matematica si verbala; scorul de la proba scrisa nu conteaza si 65 la ACT).

– Ia examenul TOEFL (este un test de Engleza si se poate da in Romania. Pentru mai multe informatii vezi www.toefl.org). Universitatile cer scoruri diferite, dar un scor de 71 este suficient pentru majoritatea universitatilor (Universitatea Wyoming cere 71 puncte la TOEFL)

Inscrie-te pe NCAA Clearinghouse (www.ncaaclearinghouse.net), trimite foile matricole de la liceu, diploma de absolvire si scorul SAT/ACT.

NOTA: Te poti transfera de la o universitate din Romania daca deja esti studenta. Pentru studentii care se transfera se cere:

Universitatea unde esti inscrisa trebuie sa fie acreditata

– Trebuie sa faci un an scolar complet la aceea universitate

– Trebuie sa transferi 24 credite (asta va fi decisa de catre universitatea din SUA)

– Trebuie sa treci examenul TOEFL (Transferul interuniversitar este mai dificil, daca stai mai mult de 1 an la universitatea din Romania. Transferele din anul 2 sunt mai dificile, dar posibile).

* Cand sa dau aceste teste?

Dureaza aproximativ 4 saptamani pana primesti rezultatele oficiale. Testul se poate da de cateva ori pe an, dar nu in fiecare luna. Daca vrei sa fii admisa la facultate in August 2011 ar trebui sa dai examenul in Noiembrie 2010. Poti sa dai testele de cate ori este nevoie pentru a-ti imbunatati scorul.

* Trebuie sa incep NCAA College Tennis imediat dupa ce termin liceul?

Nu. Poti sa iti iei un an liber (asta se numeste Perioada de Gratie – “Grace Period”) inainte de a te inscrie. De exemplu poti sa absolvi liceul in Iulie 2010 si sa incepi facultatea in August 2011. In aceasta perioada poti juca la turnee de $10 000. In acest caz eu recomand sa pastrezi toate bonurile de cheltuiala de deplasarea la concursul respectiv. Poti accepta ca premiu si bani, atata timp cat suma nu este mai mult decat cheltuielile actuale si necesare.

?*Voi primi o bursa completa?

La Universitatea Wyoming fetele primesc burse complete. Baietii de obicei primesc burse partiale de 40-80%.

?* Ce inseamna o bursa completa?

Taxa de scolarizare, carti, alte taxe, cazare si masa. Valoarea bursei poate fi oriunde intre $15. 000 – $50 000 pe an.

?* Pentru cat timp de acorda bursa?

Bursa este pentru un an si se poate innoi pana la 4 ani. NCAA iti da 5 ani ca sa concurezi 4. Asta inseamna ca poti juca tenis timp de 4 ani. Daca nu absolvi universitatea in 4 ani, primesti anul 5 pentru a absolvi scoala. In anul 5 nu joci tenis. Universitatea Wyoming iti plateste anul 5.

?* Cand voi primi viza?

?In functie de scorul SAT/ACT esti admisa la universitate. Odata admisa Universitatea iti trimite formularul I-20 care este documentul de viza. Cu formularul I-20 iti faci o programare la Ambasada SUA din Bucuresti si vei aplica pentru o viza F1 pentru studenti.

Sper ca informatiile oferite sa iti fie utile si incurajatoare. Tenisul de facultate poate fi o experienta foarte pozitiva si iti va deschide multe usi in viitor. Daca mai ai nevoie de informatii sau mai ai intrebari te rog sa ma contactezi: kgyulai@uwyo.edu. De asemenea ne poti vizita pe www.wyomingathletics.com.?

Katy Gyulai
Head Tennis Coach
University of Wyoming

8 replies on “NCAA College Tennis”

Felicitari pentru articol! Toata stima! Oare nu se poate face asta si in facultatile din Romania? Macar Bucuresti? De ce nu?

Sunt interesat de acesta propunere, care sunt conditiile de admitere, va rog?

super informatiile,foare folositoare atat pentru parinti cat si pentru viitorii studenti.

Buna, as vrea sa va intreb va rog, daca am statut ITF Pro si am jucat cateva meciuri la turnee de 10k, pot sa mai aplic pentru o bursa ? Sunt alte institutions in USA care acceptable astfel de cazuri ? Multumesc mult !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *