Categories
Blog

Vreau, dar nu vreau …

Asta spune un pusti teribil indragostit probabil de tenis ce ar vrea din tot sufletul sa obtina performante in turnee, performante insa cazute la picioarele lui cam ca dupa o tragere norocoasa de la lotto 6/49.
E usor a spune ca vrei, dar mai greu a face ca ceea ce vorbesti sa se si indeplineasca prin fapte, prin simplul fapt ca pentru teoreticul “a vrea” trebuie sa si faci efortul practic de “a vrea”. Nu cred ca exista program absolut pe care daca il urmezi vei ajunge performer. Nu cred ca exista vreo regula stabilita de vreo institutie abilitata care sa iti garanteze succesul. Nu cred ca exista tip constitutional evident care are sansele sa faca mai mult decat restul. Nu cred in astfel de idei preconcepute pentru simplul fapt ca realitatea circuitului mondial iti demonstreaza contrariul.
Dar cred cu tarie ca daca faci efortul zilnic de “a vrea” ai sanse palpabile de a progresa pana intr-un punct in care limita umana existenta, sansa fiecaruia si destinul isi spun cuvantul, de cele mai multe ori, caci sunt si cazuri in care nimic din toate astea nu au efect.
“Vreau” sa castig, dar doar declarativ este unul din marii inamici ai pustimii rebele ce asimileaza tenisul cu una dintre materiile obligatorii predate in scoala. Pentru atat de multi simpla prezenta pe terenul de tenis la un antrenament pur tehnic sau tactic este sinonimul cu a face tenis, un lucru atat de adevarat dar atat de departe de adevar daca dupa “tenis” urmeaza si termenul de “performanta”. A crede cu tarie aceste lucruri si a repara cat de cat doar atunci cand situatia devine critica cu cateva “meditatii”, fie ele tehnice, tactice, fizice, mentale, recuperatorii, nutritionale etc., este inceputul sfarsitului unei boli lungi ce isi are diagnosticul clar: “boala lunga, moarte sigura”.
Sunt, poate, atat de multe de spus despre ceea ce inseamna a face performanta, sub atat de multe aspecte, incat e greu sa gasesti un comprimat textual menit sa coaguleze esentialul. Fiecare sportiv progreseaza in ritmul lui, dupa metode si mijloace ce ii sunt confortabile si ii asigura progresul, iar asta inseamna ca de fiecare data cate o noua experienta te asteapta daca decizi sa faci mai mult decat declarativul “a vrea”, atata timp cat omul ramane unic si felul in care actioneaza se mentine singular si irepetabil.
A face mai mult presupune si implicare, a face mai mult presupune timp alocat pentru acel ceva propus, a face mai mult inseamna ca zilnic sa continui ceea ce ai facut cu atata dorinta din prima zi, a face mai mult inseamna … dar ii las pe cei ce au atins performanta sa astearna la obiect ceea ce e nevoie pentru a indeplini verbalul “a vrea”, un chibit tocmai si-a exprimat opiniile la nivelul performantelor inregistrate pe teren.
Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *