Categories
Blog

Statistic vorbind …

… putem spune ca ceea ce va urma intr-un turneu de tenis poate fi anticipat cu o marja de eroare destul de mica intrucat calculatorul si conexiunile logice nu pot da gres intr-o incercare primara de comparare a turneului X cu turneul Y. Teoretic da, dar …
… Internetul afiseaza zilnic ceea ce tocmai s-a intamplat dezvaluind astfel un trecut imediat sau departat cu sanse de agatare in prezent destul de mici si in viitor inexistente. Astfel ca conexiunile logice incep sa preia din golul ramas liber facilitand construirea de brese mentale cautatoare de succes si progres analizand ce a fost si dand solutii pentru ce va fi. Prezentul merge din instinct. Oare un pic aici nu este o angoasa?
Statistica implica logica fara doar si poate, este un fel de inceput si continuare a unei propozitii. De felul cum o formulam ne asteptam la un final asteptat, nu? Cam asa ceva. Dar ce se intampla in tenis cand analizam logic, gandim logic si vrem sa finalizam logic, un ultim aspect ce de atat de multe ori nu corespunde pregatirii si constructiei?
O sinteza e cam greu de facut, pentru ca in primul rand statistica nu corespunde realitatii. Apoi ce a fost acum un an intr-un loc nu corespunde sub nicio forma in acelasi an in acelasi loc. Apoi desi a jucat bine cateva turnee inainte, nu e musai sa joace si in continuare la fel. Apoi desi sportivul vine dupa o pregatire buna, nu e obligatoriu sau normal sa o faca la fel si in competitie. Apoi … sunt atat de multe.
Ma gandesc insa la ceva interesant ce bate logica, un amanunt ciudat ce la prima vedere pare imposibil, dar la o analiza practica ar duce insa la rezultatul dorit intr-un mod mult mai solid decat invers: ilogica! Toti gandim cum sa facem sa reusim, nu? Le luam logic, le asezam la fel de logic si plecam la turneu. Acolo gasim pe altii ca noi care la fel au facut. Ne uitam unul la altul si ne intrebam reciproc din priviri: cine va castiga din lupta asta logica? Exista avantaje si dezavantaje fie ca vorbim de logica sau ilogica, dar de fiecare data cand spunem logica dam sinonim “cunoscut”, ignorand ca ce vom intalni este de fapt “necunoscutul”. Iar asta este exact sinonimul ilogicii. Hmmm, am luat-o razna cu discutia? Cu siguranta nu, dar daca nu m-am facut inteles este pentru ca uneori nu se gasesc corespondenti logici a ceea ce vreau eu sa spun sau scriu alambicat incercand sa fortez fraze simple.
Tenisul e un sport frumos al dracu’, dar atat de greu de inteles cateodata. Printre multe altele cere adaptare si, din ce in ce mai mult, inspiratie. Uitati de tehnica. De tactica. Si toate cele. Ele sunt importante, dar nu decisive. Sunt altele ascunse ce daca le intelegi incepi sa inveti sa pacalesti tenisul. Pentru moment. Caci dupa apar altele si altele.
Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *