La simplu, fiecare meci presupune un adversar si un partener. Este important sa fie doi contra unu pentru a castiga, cu atat mai mult cu cat in conditiile unui turneu de grand slam totul este cel mai inalt nivel.
Cine e adversarul? Cel din partea cealalta a fileului.
Cine e partenerul? Cel pe care nu-l vede cel din partea cealalta a fileului in fata lui.
Se spune mereu ca la simplu joaca unu contra unu, dar de fiecare data apare si al treilea, in functie de ce unghi vorbim. Iar acum vorbim dpdv al sportivului meu, sa spunem. Astfel, daca jucatorul meu isi face partener interiorul, cu siguranta are solutii pentru a castiga. Daca nu isi face aliat interiorul, atunci are doi dusmani si asta il poate face vulnerabil.
Cand cei doi sportivi joaca fiecare isi observa altuia punctele bune si punctele slabe. Ajung insa intr-un punct in care, daca se joaca de la egal la egal, conteaza al treilea. Evorba de concentrare. E vorba de momentum.
Cand esti in spate ai de munca. Cand esti in fata ai nevoie de disciplina. Cand esti de la egal la egal ai nevoie de un partener. Sunt lucruri clare, dar nu asa usor de aplicat.
Se intampla ca de cele mai multe ori sa iti faci cu greu un partener. Fara doar si poate fiecare vrea sa castige, isi doreste sa fie asa cum ar trebui ca sa castige, dar are deja doi adversari si, cel mai important e cel de langa el.
“Nu ma pot concentra!” … se intampla, dar nu o sa cada nimic din cer ca sa schimbe asta. Ochii care cauta solutia sunt lipsiti de putere, caci aliatul nu e pe margine, e chiar langa el. Uneori insa cel de pe margine trebuie sa preia la timp atributiunile pentru a putea reintroduce sportivul in lupta, dar, asa cum am mai spus, e un lucru delicat. Uneori e prea tarziu pentru a mai schimba soarta meciului, uneori nu.
Ce se poate face? Trebuie scormonit dupa aliat. E un partener ciufut, dar odata ce il trezesti, devine de nadejde. Nu cred ca exista o metoda standard, cred cu tarie ca exista incercari. Nu conteaza numarul lor, dar de la jucat pe picioare, incurajat, strans pumnul, schimbat tactica, trageri de timp, discutii cu arbitrul pana la chiar dat cu racheta, tipatul scurt se poate incerca orice. Nu e vorba de unsportmanlike conduct, e vorba de stari ce apar si trebuie depasite, e vorba de solutii cand esti la greu, e vorba de a invata fiecare ca cel ce nu se vede este un partener daca vrem sa fie.
E vorba intr-un final de a cunoaste limitele ce nu se vad niciodata, dar ele exista acolo undeva.
Detalii despre scor si toate cele din randul juniorilor dati click pe FRT, Opentenis si Tenidecamp.ro
Din New York,
Cu drag