Categories
Blog

Joaca de-a interesul + update

Asa cum era de asteptat in preajma sarbatorilor nationale pe echipe, de data aceasta de seniori si senioare, in mod brusc si extrem de rapid site-ul FRT isi modifica continutul online cu stiri noi, stergand rapid si fara urma stiri vechi. Motivul? Greu de dibuit de cei ce respecta regulamentul, usor de depistat de cei ce fenteaza regulamentul. Sa incerc insa sa nu arunc cu vorbe grele inainte fara a construi jocul din spatele terenului.
Comitetul Director a decis, in slujba tenisului si mai presus de toate din cauza si datorita dezvoltarii? tot a tenisului ca ” Avand in vedere numarul mic de?inscrieri in Campionatul National pe Echipe de Seniori (…) a hotarat prelungirea termenului limita de inscriere si de incheiere si inregistrare la FRT a acordurilor de imprumut pana la termenul limita de confirmare care va fi luni, 12 octombrie 2009 orele 10:00.”
a) termenul regulamentar a fost 15 zile inainte de data inceperii competitiei ( afisat pe FRT in prima faza ). Apoi s-a revenit cu o noua modificare si anume 5 octombrie ( afisat pe FRT in a doua faza ), ca astazi totul sa fie schimbat radical cu cele mai scrise mai sus.
b) ce inseamna numar mic de echipe? Cine decide ca un numar este mic sau mare sau corespunzator pentru un Campionat National? … in timp ce exista regulament si fact-sheet aprobat in cunostinta de cauza de Comitetul Director si Comisia de Competitii?
c) daca comitetul director are puterea sa serveasca binele tenisului, propun ca la inceperea sedintei tehnice sa se afiseze foaia cu decizia, semnaturile si stampila FRT. In caz contrar:
– sanctiunile dictate arbitrului de la echipele de juniori sa fie retrase, caci si acolo a fost aprobarea verbala din partea Comitetului Director, iar apoi in urma contestatiei lui Gabi Sandulescu atat Comitetul Director cat si Comisia de Competitii au spus “pas”. Deci nu vorbe, ci fapte scrise
– daca nu se prezinta foaia, arbitrul principal sa primeasca aceeasi pedeapsa ca si colegul de la juniori daca accepta decizia fara asumarea responsabilitatii scrise.
Tot Comitetul Director a decis ca “De asemenea, fiecare echipa poate incheia mai mult de 2 acorduri pe imprumut, fara a avea o limita superioara.” Ceea ce contravine fara niciun fel de dubiu acestui regulament citit si postat pe site-ul FRT nu de azi, ci de zile bune. Incep deja sa suspectez cu totul altceva decat “dorinta” de a sprijini participarea la un Campionat National a Comitetului Director, pentru ca in acest moment exista? simplu, nicio regula.
1) daca, pentru binele tenisului, as fi de acord cu inscrierea altor echipe de club ar fi numai daca ar fi sportivi legitimati la acelasi club ( fara acorduri ) ce nu s-au inscris la timp din variate motive. Sa spunem ca as intelege de ce Comitetul Director a luat decizia sprijinirii in acest caz, intelegand si sustinand competitia? de calitate. INSA o echipa ce poate apare la un Campionat National pe Echipe insurubata din bucati adunate de prin toate colturile tarii sau ale lumii (? mai nou ) nu poate avea calitate oficiala de ECHIPA DE CLUB PARTICIPANTA LA CAMPIONATUL NATIONAL. Inseamna nimic mai mult decat calcarea in picioare a cluburilor sau sectiilor ce participa cu sportivi legitimati de la inceputul anului, a celor cu acorduri ( 2 la numar ) conform regulamentului si a celor ce au trimis inscrierile la timp. Inseamna ca notiunea de club a disparut total in dauna gastilor de interese ce adunati impreuna constituie un TOT. Inseamna exact contrariul a ceea ce in campanie se trambita: sprijinim cluburile. Ce inseamna club stimate Comitet Director in acest moment?
2) cunoasterea echipelor participante si a componentelor acestora la data limita de inscriere de anumite persoane constituie un handicap ce se perpetueaza in tenisul romanesc de atat de multi ani in competitiile pe echipe. Se urmaresc foile, se fac calcule, se cauta solutii si uite una: “numar mic de echipe”.? De fiecare data Comitetul Director apare in fata! Oau! In ce tara, in ce campionat, in ce sport s-au anulat criteriile de acceptare sau s-au prelungit din cauza unui numar mic de echipe participante? Niciunde. Va spun eu ca acolo unde s-a constat ca numarul de echipe e mic editia in cauza s-a desfasurat conform cu listele, iar editia ulterioara a fost supusa analizei.
Si ultimul paragraf al deciziei Comitetului Director suna asa: “Toti jucatorii participanti trebuie sa aibe viza medicala si viza anuala FRT!”. Exista deci o regula.
Exista numar mic de participanti la Campionatul National, adica cat? 4, 5, 6, 7 echipe? Asta inseamna automat intre 21 si 49 de sportivi per echipa de club in randul seniorilor, un numar deloc mic luand in calcul numarul celor inscrisi in clasamente: seniori cu puncte ( 149 sportivi ) si senioare cu puncte ( 92 de sportive ).
Exista numar mic de participanti la Campionatul National pentru ca nu sunt multe cluburi care au activitate numita tenis de performanta in acest moment in Romania. Pe langa acest aspect, putine sunt cele ce:
– aduna sapte sportiv(e) in aceeasi perioada pentru o intrecere pe echipe din cauza a varii motive
– isi permit sa suplimenteze echipa cu cate 1 sau 2 acorduri in valoare de 500 RON !!!, in timp ce numai un trening de prezentare costa minim 45 euro. Sa aduc aminte ca tenisul se joaca si in alte regiuni, astfel ca pe langa trening trebuie un drum, o casa si o masa de platit. Comitetul Director stie treaba asta? Daca da, la anul sa mareasca taxa de acord la 1000 RON si apoi sa se intrebe linistit: facem Campionat National pe Echipe? Si nu mare mi-ar fi mirarea sa aflu ca aceasta taxa a fost scoasa tocmai acum in preajma echipelor pentru a putea sustine tenisul romanesc !!!
In incheiere,
A) inteleg ca promovarea tenisului necesita competitie in raport calitate-cantitate eficient. Avem un sponsor mare ( Intersport ) si dorim sa facem tot posibilul sa fie o reusita. Sustin acest lucru, dar mentionez clar: RESPECTATI REGULAMENTELE APROBATE DEJA tot de Comitetul Director in acelasi an, fara schimbari in ajunul competitiilor.
B) Art 1, pct c – componenta echipelor. Atentie la ce scrie acolo, precum si la urmatorul paragraf:” Daca o echipa nominalizeaza in lot un jucator doar pentru a reusi sa obtina statutul de cap de serie si nu il va folosi nici macar intr-o etapa, pentru a juca efectiv un meci, acea echipa va fi descalificata.” RESPECTATI REGULAMENTELE APROBATE DEJA tot de Comitetul Director in acelasi an, fara schimbari in ajunul? sau IN MIJLOCUL competitiilor.
C) Art 7 – chestiuni finale. “Daca prevederile prezentului regulament nu se vor respecta, contestatiile se vor depune inainte de inceperea intalnirii la arbitrul principal, sau dupa terminarea intalnirii la Comisia de Disciplina a FRT. Termenul de solutionare a contestatiei depusa la comisie este de 1 saptamana. Solutionarea oricarei probleme de procedura neprevazuta de prezentul Regulament, sau modificarea lui se fac numai de catre Comisia de Competitii a FRT.” Deci indiferent ce am face, luni se incepe asa cum s-a hotarat si apoi totul poate fi uitat.
In ultimii ani acesta a fost cadrul organizatoric inaintea echipelor. Imi aduc aminte insa cum vicele actual Itu Razvan urla vehement in biroul arbitrului principal in calitate de antrenor al echipei Sanatatea contestand deciziile de ultim moment ale comitetului Director de la acea data. Acum rolurile s-au schimbat. Imi aduc aminte cum un alt vice actual, pe nume Liviu Ursuleanu a gasit o solutie ingenioasa de a ataca titlul la echipe feminin ( nu mai stiu daca erau junioare sau senioare ) coabitand instant cu Galatiul peste noapte intr-o echipa numita simplu “doi intr-unul si uite ca merge”. Acum rolurile s-au schimbat, masurile sunt aceleasi. Imi aduc aminte cum un alt fost vice ( nu-i dau numele ca nu are putere directa acum , dar o face indirect) a gasit o gaselnita inteligenta ca un anume sportiv sau sportiva 🙂 sa joace desi nu avea cum conform regulamentului de atunci. Imi aduc aminte mereu si mereu ceea ce maine o sa vad din nou. Nu e rau, am stat pe loc in tot acest timp sau ce … ?
Update: Un acord cat o echipa
Plata pentru un acord la Campionatele pe Echipe Seniori este in cuantum de 500 lei/per jucator imprumutat. Plata pentru o noua legitimare in randul seniorilor inseamna 60 lei.
Astfel, exista posibilitatea logica in acest moment ca:
– “numarul mic de echipe” sa poata fi imbunatatit radical la data sedintei tehnice cu exact aceeasi bani, dar mai multi jucatori, legitimarile noi fiind valabile in ultim moment. Avem deci 420 lei pentru o echipa cu 7 legitimari noi ocolind frumos regula acordului unic in valoare de 500 lei
– echipele “mici” sa poata deveni mai “mari”cu acelasi truc de legitimare a unor jucatori/jucatoare din alte tari ce din diferite motive pana la data inscrierii nu au reusit sa spuna DA. Avem deci cel putin un 60 de lei contra 500 lei castigat de minoritate.
Amandoua paragrafele updatate sunt pure speculatii, dar pot constitui anticipatie corecta daca se adeveresc. Nu constituie parte integranta a articolului de mai sus, dar devine continuare de luat in calcul daca se adeveresc.
Cu drag si lehamite de aceasta data,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *