Categories
Blog

Faza fixa in antrenamentul copiilor

Ma preocupa de destul de mult timp felul in care se pregatesc sau mai bine spus sunt pregatiti copii si asta prin prisma faptului ca limitarile vizibile de la varsta junioratului si a senioratului nu pot fi modelate decat, poate, mult mai devreme. Exista si exceptii, mereu un ‘wild card’ de care ne agatam ca si amalgam uman in speranta ca in cazul nostru va fi diferit.

Urmarind generatiile ultimilor ani din tenisul romanesc am remarcat ca din punct de vedere al jocului in sine, marea majoritate invata sa aiba un raliu decent. Mai putin joc pe puncte [in speta si regulament]. Mai putina deplasare specifica corecta [si eficienta]. Mai putina tactica. Mai putina atitudine si disciplina.

Concret, ceea ce sunt invatati este raliul, iar restul vine de oriunde. Cate putin in fiecare zi.

E un subiect complex. Tratez doar o parte.

Pentru a juca tenis [a avea un raliu de lovituri] este nevoie ca un jucator sa serveasca si celalat sa returneze. Este o structura simpla de joc care are o pondere foarte redusa in antrenamentul copiilor, iar asta nu corespunde jocului competitional. Niciodata nu am inteles de ce se procedeaza in acest fel, insa am observat ca marea majoritate a antrenorilor fac antrenamente si mai putin tenis. In fapt, tenisul inseamna relatie de joc intr-un sistem de scor, fie el si neoficial. In antrenamente merge si ‘serva din mana’.

Banii vin daca copilul transpira. Si cati vin daca transpira bine!

Cum structura are componenta tehnica [inclusiv tehnica de plasament si replasament] si tactica, se poate optimiza intreaga pregatire si dezvoltare ulterioara a copilului daca s-ar intelege ca serviciul si returul nu trebuie descoperite la meci, ele trebuie lucrate in antrenamente. Nu la sfarsit de antrenament, ci in antrenament sub forma de relatie de joc.

Si de aici ar decurge un aspect important ce devine vizibil o data cu varsta: ce faci cu prima minge care vine de la returnant ? Parerea mea e ca o antrenezi si p-aia, de mic copil, intrucat in tenisul actual returul vine mai constant si de cele mai multe ori mai rapid decat serviciul.

In tenisul feminin a devenit o arma, in timp ce in tenisul masculin e demult de nelipsit in randul jucatorilor de top.

Un antrenor australian imi spunea acum cativa ani ca in structura lor de pregatire pentru copii aproape 70% din totalul de lovituri dintr-un antrenament este dat de serviciu, retur, prima minge si jocul la fileu. Restul se joaca.

Revenind in Europa ponderea se modifica substantial datorita suprafetei, raliul ocupand poate cei 70%. Important ar fi ca totusi sa existe si restul.

Cu drag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *