Categories
Blog

E vremea balciului

Rememorez cu placere cum copil fiind cutreieram in nestire tarlaua din jurul casei bunicilor in fiecare zi a vacantelor copilariei  mele, strangand cum poci si eu amintirile la un loc ori de cate ori gandul imi fuge de unul singur. Si uite cum necum pe nepusa masa Creanga din mine imbina povestirea cu trecutul si puncteaza una dintre delicatesele gustate in acele vremuri: vineri dimineata devreme tataia ma lua cu el pe jos pret de cateva  zeci de minute bune, tragand un lant rece si greu ce se termina incolacit in jurul unei vaci blande pentru a merge intr-o harmalaie organizata numita si balci. Si Doamne ce cascam gura ca blegu’ la toata agitatia aia de acolo intreband din cand in cand: “tataie, mai stam mult?”. “Mai stam tataie, inca nu am vandut vaca!”.
Am crescut mare acum si poate ca enigmele copilariei ar fi trebuie sa dispara totusi. Constat insa ca sunt ancorat in aceleasi metehne plictisitoare: e vremea balciului in tenisul romanesc. Un nou peisaj, alte personaje, aceeasi regie, de data asta in fiecare zi a saptamanii.
Scriam prin februarie ca “avem un presedinte, e timpul sa ne apucam de treaba. Nu stiu cat de bun va fi sau daca e alesul optim, stiu insa ca daca va fi o echipa, vom reusi si in tenis. Pentru ca avem sportivi de valoare, specialisti de valoare, un tenis de valoare. E timpul de maturizare, e timpul de dezvoltare …”.
Citesc insa ziarele la distanta de jumatate de an si incerc sa constat anomaliile: am avut dreptate.
1) prin simplul fapt ca votul acordat schimbarii a fost votul anti-Haradau si nu votul pro-Dragomir.
2) prin simplu fapt ca regia a fost ieftina, tam-tam-ul mare, orgoliile imense.
3) prin simplul fapt ca patria mama nu are nevoie de dusmani externi, avem priceputi interni ce astern pe tava  scheletul gata preparat.
Si merg mai departe. Nu vreau sa am habar de ce exista foc la FRT, imi doresc insa sa inteleg de ce tenisul nu poate avea parinti normali? Au inceput acuzatiile, urmeaza negatiile. Tenisul sufera de la zi la zi din cauza certurilor dintre executiv si comitetul director ramanand cascat in mijlocul balciului. “Tataie, mai dureaza mult?” o poate spune cu tarie acest copil oropsit de toate cele, asteptand cu sufletul la gura sa creasca mare.
S-a dorit schimbare, dar masca a ascuns bine ce a avut de ascuns. Echipa ce a plecat la drum confirma acest aspect dureros, un anunt de divort intocmai sagetilor otravitoare scuipate din boscheti de amerindienii flamanzi de orice, numai sa fie altceva. Suna urat, miroase insa si mai urat acest inceput de balci in care unul arata cu degetul pe celalalt. Comedia umana de prost gust ramane unealta de belit ochii a plebei.
Sunt interese si asta e treaba lor. De asemenea insa a nu se uita ca tot treaba lor este ca tenisul sa mearga inainte mai bine asa cum au promis ei cei 5: Dragomir, Itu, Zacopceanu, Ursuleanu si Porumb. Nu ne intereseaza presa, nu ne intereseaza tamponarile iminente, nu ne intereseaza decat ca ceea ce ati promis in campanie sa fie rezolvat.
Cu drag,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *