Categories
Blog

Ce se vrea de la o federatie?

Este daca vreti o intrebare la care incerc sa ii gasesc raspunsul, dintr-un singur motiv: din toate informatiile culese federatia ar trebui sa faca totul. Ce le ramane de facut restului: clubului, antrenorilor, oamenilor implicati activ?

Nu intru in detalii, dar extrem de util ar fi sa existe un fel de “fisa postului” pentru tot ceea ce inseamna sistem tenisistic in asa fel incat sa existe atributiuni si responsabilitati plus relatii ierarhice. Ca si urmare fireasca ar veni raspunsurile la intrebari: cine ce si cum face.

Pentru ca acest lucru sa se ?indeplineasca, pe hartie sau la nivel de vorba am putea parcurge doua etape:

1) sa se cunoasca, sa se inteleaga si sa i se acorde votul de incredere “fisei de post” asumata de conducerea federatiei;

2) sa se cunoasca, sa se inteleaga si sa se aplice “voia si nevoia poporului” cumulata si adaptata la strategia si programul conducerii federatiei.

Cred ca e nevoie ca voi sa va spuneti parerea. Si o astept de la voi pentru ca ea conteaza. Nu pentru statistici sau discutii utopice, nici macar pentru romanescul “fac si eu ceva ca sa vada lumea”. Ci pentru ca voi puteti schimba ceva.

PS1: licentierea antrenorilor sau atestarea lor o sustin si este una dintre carentele tenisului nu numai la noi ci si pe plan international: pregatirea specialistilor. Este unul dintre lucrurile pe care una dintre comisiile federatiei le poate rezolva (deci este in puterea si sarcina federatiei acest lucru), in speta colegiul antrenorilor, adaugand ?in mod personal ca o federatie de specialitate nu are voie conform legii si nu este normal sa elibereze atestat de antrenor niciunei persoane declarate antrenor pe baza unui examen promovat in urma unor cursuri organizate de institutii abilitate (Scoala Nationala de Antrenori si Universitatile de profil). Poate doar sa ii recunoasca sau nu competentele acestuia in ramura de sport in care deja el a fost investit ca si antrenor. Atentie !!! Licentierea ?nu se constituie ca si act individual de recunoastere a unei persoane ca si antrenor, ci este o recunoastere a competentelor acestuia in calitatea de antrenor. Antrenor il declara exact acele institutii abilitate conform legii, nu federatia de specialitate.

PS2: problemele sensibile si cele de fond s-ar putea privi la modul general daca si numai daca am incerca sa ne dam cu parerea in mod constructiv pentru un intreg. Orice interes sau parere cu bataie pe un anumit interes de moment sau interes personal nu face altceva decat sa opinteasca acel gram de initiativa ce exista.

Astept raspunsurile voastre,

Cu drag

One reply on “Ce se vrea de la o federatie?”

Parerea mea ca sistemul piramidal, organigrama si fisa postului sunt esentiale intr-o institutie. Respectarea fisei postului ofera celor in cauza obligatii, drepturi precum si cunoasterea in totalitate a ariei de activitate, pana unde e responsabil, obiectivul propus dar si punctul de interactiune cu ceilalti.
Incet, incet, cu timpul oricem sistem se schimba. Consider ca in functie de volumul implicarii fiecarui component al sistemului apar si idei noi. Implicari mai multe, inseamna idei mai multe, inseamna baza de selectie mai mare, inseamna largirea orizonturilor si poate un sistem mai performant.
Referitor la licentierea antrenorilor, sunt de acord cu ea. Exista in alte federatii, o stim cu totii. Licentierea, desigur cum ai spus si tu ofera o recunoastere si nu un drept deja castigat, acela de antrenor. Faptul ca un antrenor studiaza in continuare, analizeaza, e mereu la curent cu ultimile noutati, dezvolta si apoi aplica duce la crearea specialistilor si asta trebuie recunoscut. (desigur ca astfel se mai strang si niste banuti la bugetul federatiei :)? )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *