Acum cateva zile am asistat la un mini curs?dedicat parintilor micilor tenismeni prezenti la stagiul de pregatire centralizata de la Centrul National din Bucuresti – categoria 12 ani. S-au discutat multe lucruri interesante despre ce anume se doreste de la o pregatire centralizata, dar ce m-a frapat a fost dilema la care de mult caut sa ii dau si eu un raspuns.
Astfel, aproape majoritatea parintilor ce isi incepeau prelegerea porneau inainte cu “problema mea e ca …” si urmau insiruri de nefunctionalitati de ordin motric, emotional sau tehnico-tactic. Bineinteles ale sportivilor 🙂 . Oare sportivii erau cei asupra carora merita sa ne indreptam atentia cand dorim mai mult?
Mai putin erau cei ce nu aveau o problema prin faptul ca propriul sportiv se afla acolo (ca si valoare); de fapt, extrem de putini.
Am intrebat … si poate voi primi si raspunsul:
Care sunt?problemele? Tenisul sau faptul ca sportivul face tenis? Avem oare probleme sau doar dorinte transformate in asteptari?
Cu drag,
One reply on “Care sa fie problema?”
M-am bucurat ca (intamplator) am fost si eu prezenta acolo. Cand esti parinte asa e, vrei de obicei din ce in ce mai mult de la copil, mai ales cand vezi ca poate. Probabil ca parintii se simt foarte raspunzatori pentru copii si de aici problematizeaza foarte mult situatia. Pe de alta parte ma gandesc ca aflandu-se in fata a doi psihoterapeuti/ mental coach-i au gasit de cuviinta sa spuna ce cred ei ca “nu merge”.? Daca eram in Olanda ai fi auzit numai cuvinte frumoase la adresa tenismenilor. Parintii isi arata de cate ori au ocazia mandria de a fi parintii sportivilor de top. Problemele (chiar daca sunt “grele”) sunt vazute cu destul calm ca aspecte ce trebuie sa fie imbunatatite.