Categories
Blog

Predictiile; un fel de vrajitorie …

… sau vorbe bazate pe date concrete?

Marea majoritate a celor ce comenteaza si isi dau cu parerea in tenisul (inter)national considera uneori ca dinainte se poate spune ceva ce va urma. Sigur, ar exista premize, insa si certitudinea lor? Probabil ca de fiecare data cel ce vorbeste inclina sa isi impuna punctul de vedere in functie de argumentele invocate, apasand usor si sigur cu degetul pe o rana a “rezultatelor” ce zambeste ironic la fiecare sincopa: “nu v-am spus eu?”. Doar probabil vorbind pentru ca mai sunt si ceilalti ce aduc contraargumente. Destule.

Ce mi-a placut enorm la un moment dat a fost un interviu luat unui jurnalist si om de-al tenisului de prin Australia care incerca sa exprime prezentul asa cum poate fi el cuantificat, lasand loc incertitidinii viitorului si in special capacitatii umane de a schimba predictiile prin progres, dezvoltare, noi limite.

Intrebat daca Caroline Wozniacki va castiga vreodata vreun turneu de Grand Slam, el a returnat sec ceva de genu’: acum nu, e evident, nu are armele necesare. Maine insa, o poate face, sa nu uitam ca e totusi tanara. Desigur, a continuat: “si de ce nu sa o faca? Are tot ce ii trebuie pentru a fi mai buna. Cat de buna? Nu stiu, intrebati-o pe ea.”

Au urmat cateva momente explicative; un lucru insa a pus punct: ” sa nu uitam cine a fost Rafael Nadal acum cativa ani, adica un jucator defensiv ce nimeni nu ii dadea vreo sansa sa castige vreodata pe o alta suprafata decat zgura. Nu stiu cum a fost posibil, dar si el a plecat la drum fara arme.”

Sigur, poate Caroline va reusi sau nu. Putin poate conteaza pentru marea majoritate; ceea ce putem totusi cuprinde este ca uneori aura de guru nu e tocmai potrivita nimanui. A fi vrajitor in ziua de azi a inceput sa semene cu vremea Inchizitiei. Asadar putem spune cate ceva in nume personal despre ce ar putea sa se intample; si mai putin ca asa se va si intampla.

Nu stiu daca vi s-a intamplat vreodata si voua; aud ca euro creste si se aproprie nu stiu ce anume, de exemplu. Asta este ce anume: premiza sau predictie? Si daca nu e asa, de ce nu se sanctioneaza vrajitoria? Stiu … nu s-au cerut bani sau nu s-a facut plangere.

Sa auzim de bine, ca restul are grija fiecare de casa lui; sau ma’nsel?

Cu drag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *